Καλως ηρθατε !

Καλως   ηρθατε !
"Παντα Eμεις, το Φως και η Σκια..."

16.1.09

...αφού την τύχη μου σιχτίρισα, πίσω στον εαυτό μου ξαναγύρισα. / Ελυτης





Πρώτη φορά σ' ενός νησιού τα χώματα
δύο του Νοεμβρίου ξημερώματα

βγήκα να δω τον κόσμο και μετάνιωσα
τα «ζόρικα» που λεν αμέσως τα 'νιωσα.

Μήνες εννέα πριν την πρώτη μέρα μου
δούλευα για το σπέρμα του πατέρα μου

και πεντακόσιους τρεις κατά συνέχεια
μετά - για την ψευτιά και την ανέχεια.

Δύσκολο δύσκολο της γης το πέρασμα
και να μη βγαίνει καν ένα συμπέρασμα.

Μέσα στον εαυτό μου τόσο κρύφθηκα
που μήτε ο ίδιος δεν τον αντελήφθηκα.

Ώσπου μια μέρα το 'φερε η περίσταση
κι αγάπησα χωρίς καμιάν αντίσταση

αλλά και στην προσπάθεια την ελάσσονα
πάντοτε βρε παιδιά μου τα θαλάσσωνα

πρώτον διότι κυνηγούσα το Άπιαστο
και δεύτερον γιατ' ήμουν είδος Άμοιαστο.

Εφ' ω και αφού την τύχη μου σιχτίρισα
πίσω στον εαυτό μου ξαναγύρισα.

Ελυτης

Η τρομοκρατία της αλήθειας τρομοκρατεί τους τρομοκράτες-εξουσιαστές και είναι η μόνη που ωφελεί τις κοινωνίες και τους λαούς.







Το νέο ΡΕΣΑΛΤΟ: η τρομοκρατία της αλήθειας

Οι ιμπεριαλιστές αυτοκράτορες της υφηλίου πλειοδοτούν σε κτηνωδία και σε πεισματωμένο κυνισμό από όλους τους προκατόχους τους. Ιδιαίτερα σήμερα, που παρακμάζουν και καταρρέουν, για να υπερασπίσουν τα άγια των αγίων τους: το κέρδος και το παγκόσμιο μονοπώλιο της εξουσίας τους, θα χρησιμοποιήσουν δόντια και νύχια, θα βάλουν σε ενέργεια στο μάξιμουμ ψυχρά και αμείλικτα κάθε τρομοκρατική μέθοδο, θα εξαπολύσουν τον ουρανό και την κόλαση εναντίον των εθνών και των λαών, θα μεταβάλλουν ακόμα και χώρες σε καπνίζοντα ερείπια... Οι πολεμικές επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων εντάσσονται μέσα σε αυτή την πλανητική ιμπεριαλιστική τρομοκρατία και αποτελούν το πλέον μακάβριο έργο της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας και του κτηνώδους κυνισμού.

Αλλά και αυτά που ζήσαμε στην Ελλάδα, τον τελευταίο μήνα του 2008, με την τρομοκρατία των κουκουλοφόρων, των πυροψυχώσεων και του θεάματος, τα οποία τα βάπτισαν, οι καθεστωτικοί μηχανισμοί και οι υπόδουλοι «στοχαστές», «κοινωνική εξέγερση», αποτελούν ένα κομμάτι από το παζλ του ιμπεριαλιστικού τρομοκρατικού πολέμου.

ΟΙ αυτοκράτορες του πλανήτη είναι αδίστακτοι προκειμένου να υπερασπίσουν την αποκλειστικότητα και το ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ της εξουσίας τους. Είναι αδίστακτοι, αλλά δεν είναι ανίκητοι. Αντίθετα είναι πολύ ευάλωτοι και σε πορεία ταχείας πτώσης, όταν τα μόνα μέσα που χρησιμοποιούν είναι ο πόλεμος και η τρομοκρατία.

Το έμβλημά μας είναι:

Η τρομοκρατία της αλήθειας τρομοκρατεί του τρομοκράτες-εξουσιαστές και είναι η μόνη που ωφελεί τις κοινωνίες και τους λαούς.

Περιοδικο ΡΕΣΑΛΤΟ


“Crisis is the time when the old is dead, but the new cannot be born” – Antonio Gramsci




“Όταν τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα θέλεις, χρησιμοποίησέ τα όπως έρχονται” Αριστοτέλης






Φωτιά στο επίχρυσο κουτάλι

Μια ολόκληρη κουλτούρα, η κουλτούρα της καταναλωτικής βουλιμίας, της επίδειξης, της ιδιώτευσης και του «να καλοπερνάμε πλήττοντας με στιλ», η κουλτούρα της λογοτεχνίας δωματίου, των μαμάδων βορείων προαστίων και της μεταμοντέρνας διανοητικής ταχυδακτυλουργίας, η κουλτούρα του φανταχτερού τίποτα πνέει τα λοίσθια. Οι άνθρωποι αρχίζουν να βγαίνουν από το επίχρυσο κουκούλι τους, να διασταυρώνουν τα βλέμματά τους και να ανακαλύπτουν σ΄ αυτά κοινές αγωνίες απέναντι σε μια πραγματικότητα από την οποία δεν μπορούν πια να κρυφτούν.


του Δημοσθένη Κούρτοβικ, Τα νέα






΄΄Ποτέ μην τα βάζεις με έναν βλάκα....θα σε ρίξει στο επίπεδο του και μετά θα σε νικήσει λόγω εμπειρίας!!!΄΄

Tου...σηκώνεται του γάϊδαρου όταν είναι να πεθάνει!


Δε θέλω του κισσού το πλάνο ψήλωμα
Σε ξένα αναστυλώματα δεμένο.
Ας είμαι ένα καλάμι, ένα χαμόδεντρο.
Μα όσο ανεβαίνω, μόνος ν’ ανεβαίνω.
Δε θέλω του γυαλιού το λαμπροφέγγισμα,
Που δείχνεται άστρο με του ήλιου τη χάρη.
Θέλω να δίνω φως από τη φλόγα μου,
Κι ας είμαι κι ένα ταπεινό λυχνάρι.

Γ. Δροσίνης

Επαγγελματίας πολεμιστής, ενάντια στον πόλεμο…/ Μ. Ρασουλης





Αυτό που γίνεται στη Γάζα είναι μια μικρογραφία αυτού που θα συμβεί σε πλανητική κλίμακα.

Καλύτερα Αλαντίν Παρά Μουτζαχεντίν.



Γάζα: Φτάσαμε στο χείριστο

Αυτές τις μέρες πιέζομαι απ΄όλους και όλα να τοποθετηθώ για τα τεκταινόμενα στη Γάζα. Οι λέξεις χάος, κόλαση, τραγωδία, είναι ρηχές για να εκφράσουν την απόλυτη δυστυχία που εξαχρειώνει το ανθρώπινο στοιχείο. Ματώνει η καρδιά, βουρκώνουν τα μάτια να βλέπεις τα νεκρά παιδιά.

Παρόλα αυτά αποφεύγω να υπογράψω κείμενα που, εν ολίγοις, καθορίζουν και χαρακτηρίζουν αυτούς ως καλούς, εκείνους ως κακούς. Και που, κατά τη γνώμη μου, ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Οι απόψεις μου ηττήθησαν, άρα οι κρατούσες ιδέες εδώ και δεκαετίες οδήγησαν στην κόλαση, στην τραγωδία, στο χάος.

Η ασύστολη επανάληψη κλισέ δεν είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως. Η συγκίνηση δεν είναι πάντα ο καλύτερος και και πιο έξυπνος παράγοντας για να λυθεί το Μεσανατολικό. Οι δικές μου παράξενες ιδέες και προσεγγίσεις -όσο περνά ο καιρός συγκρούομαι ακόμη πιο πολύ- είναι οι πιο ρεαλιστικές, μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα. Φτάνει να γίνουν κατανοητές και να νικήσουν τη στατικότητα στα μυαλά των ανθρώπων εκεί και παντού.

Κάνω προσπάθεια εδώ και επτά χρόνια, εκ του συστάδην, εκεί, στο μάτι του κυκλώνα, και στη φωλιά του κούκου, προσπαθώντας να επηρεάσω τα φαντασιακά των δύο λαών, μέσα στην παγκόσμια δυναμική και την κοσμογονία που βιώνουμε και που ο καθημερινός άνθρωπος και οι εκάστοτε εκφραστές του ξεχνούν, είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα, επομένως έχω μια προσωπική γνώμη και θεωρία, την οποία καταγράφω σε βιβλία, εκπομπές, αλλά και πάλι όχι μόνο δε γίνομαι αντιληπτός, αλλά και , δυστυχώς, σαμποτάρομαι από εχθρούς και φίλους, που ηδονίζονται μέσα στο συγκινησιασμό τους και την επιθετική άγνοιά τους. Αυτή η άγνοια κλωσά το αυγό του φιδιού. Το Μεσανατολικό δεν είναι ένα τοπικό ζήτημα. Είμαστε όλοι αναστατωμένοι κι όμηροι ενός εν δυνάμει γενικευμένου μακελειού με τον τίτλο: Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Μέσα σε μια παγκόσμια οικονομική ύφεση και μια πλανητική διάλυση όποιος σκέφτεται με τον κλισέ τρόπο που ήταν της μόδας πριν 100 ή 50 ή 10 ή 2 χρόνια, είναι οπαδός του Τραγέλαφου αλλά και γιος της καταστροφής.








Αν πω, π.χ., η Γάζα είναι ηρωική πόλη και τη διεκδικώ, θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι. Όταν, όμως, κάποιος πάει στα μουσεία του Ισραήλ, θα δει θησαυρούς από ένα μεγάλο πολιτισμό, αυτό των Φιλισταίων (Παλαιστινίων) για τον οποίο η διαβόητη Χαμάς δε δίνει δυάρα, όπως δε δίνει στο ιστορικό βάθος του τίτλου "Παλαιστίνιος", μιας και είναι το απόλυτο παράγωγο του πιο σεχταριστικού θεοκρατισμού, με την απόλυτη σύγχυση και θράσος και ναρκισσισμό με τον οποίο κραυγάζει: Αλλάχ Αγκματάρ (ο Θεός είναι μεγάλος), κατηγορώντας άπαντες ως άπιστους και ως άξιους αφανισμού, ταυτιζόμενη ωραία - ωραία με τον Τζορτζ Μπους, ο οποίος εξεστόμισε το ανεξίτηλο: "Όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας".

Αυτό είναι το παράξενο.

α) Η Χαμάς καταστρατηγεί το πολιτισμικό βάθος του ονόματος και του πολιτισμού των Φιλισταίων, που παρεμπιπτόντως ήταν κρητικό φύλο μιας και ο Γιάσερ Αραφάτ διαβεβαίωσε δημόσια την κρητική καταγωγή των Φιλισταίων-Παλαιστινίων.


β) Η Χαμάς υιοθετεί τη σκοτεινή ιδεολογία των εχθρών της(Μπους κ.λπ.) που και η ίδια συγκροτεί ένα μείγμα σταλινισμού και θεοκρατισμού.

Μακάρι να μ' αφήνανε αμφότεροι να παραμείνω στη Γάζα κι αφού καρφώσω το κρατικό λάβαρο σ' ένα ψηλό σημείο, να τους "κατασκευάσω" ένα φαντασιακό της προκοπής. Το ίδιο προσπάθησα και προσπαθώ στο Ισραήλ.

Ο Νίκος Καζαντζάκης γράφει κάπου ότι το αυθεντικό εβραϊκό πνεύμα είναι οικουμενικό αλλ' όποτε οι εβραίοι προσπαθούν να φτιάξουν ένα κράτος αντιφάσκουν με τον εαυτό τους και αποτυχαίνουν. Φανταστείτε ότι στο Ισραήλ υπάρχουν ομάδες νεαρών εβραίων-ναζί, που συλλαμβάνονται κάθε τόσο, αφού παρελαύνουν με σβάστικες και χιτλερικά σήματα. Το Ισραήλ πάσχει από τις αντιθέσεις του και τις αντιφάσεις του. Γιατί του χρειάζεται ένας αλχημικός τρόπος ν' αλλάξει το DNA του φαντασιακού τους, μαζί και των Παλαιστινίων για μια νέα επίγνωση. Κι αυτό μπορώ να το κάνω εγώ, για φι χι ψι λόγους.

Τα τραγούδια που έγραψα με το Γιεχούδα Πόλικερ στο Τελ Αβίβ (φέτος γιορτάζει τα 90 χρόνια από την ίδρυσή του) είναι ένα μικρό δείγμα γραφής. Εδώ καταποντίστηκε. Εκεί, όμως, άνοιξε αρκετά διαφράγματα και δημιούργησε μια μικρή προϋπόθεση για μένα, να εξακολουθώ να δουλεύω βάσει της κοσμοθεωρίας μου ότι Εβραίοι και Παλαιστίνιοι (βλέπε βιβλίο μου: Οι Εβραίοι Είναι Έλληνες-Κρήτες - Καλύτερα Αλαντίν Παρά Μουτζαχεντίν, εκδόσεις Κάκτος) έχουν καταγωγή την Κρήτη, έναν τόπο με διαφορετικό στιλ πολιτισμού στο πάλαι ποτέ.

Η βάσις και η μήτρα όλων των πολιτισμών και μη με κατηγορήσετε για σωβινιστή. Ξέρω τι λέω. Τουναντίον. Το μοντέλο της Κνωσού ήταν οικουμενικό, λόγω της εξωστρέφειάς του, που οφείλονταν στη θαλασσοπόρα υφή του μοντέλου αυτού.

Είμαι υπέρ της Ευρώπης, όχι με τη συλλογική έννοια του όρου. Είμαι επαγγελματίας πολεμιστής, ενάντια στον πόλεμο. Ο κοσμάκης πιστεύει ότι ο πόλεμος είναι αναγκαίο κακό. Αυτοί είναι το κακό. Μ΄αυτά και μ΄αυτά πάμε σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και δε μας συμφέρει. Αυτό που γίνεται στη Γάζα είναι μια μικρογραφία αυτού που θα συμβεί σε πλανητική κλίμακα.
Εύχομαι το παρόν κειμενάκι να γίνει έναυσμα για νέες, φρέσκες, πιο αυθεντικές σκέψεις για τα τρέχοντα.

Εγώ φεύγω για μια βδομάδα στο Ισραήλ, να δω Εβραίους και Παλαιστίνιους φίλους μου. Θα σας ενημερώσω και αντάμα θα κάνομε προσπάθεια προς το βάθος και το ύψος των περιστάσεων, αφού καταχτήσομε το πλάτος τους. Καλή χρονιά.

ΥΓ. Ακούτε και καμιά φορά την ραδιοφωνικη εκπομπή μου "It's All Greek To Me", στον 105,8 (Θεσσαλονίκη στους 88), Κυριακή, στις 4 το απόγευμα, μετά τις ειδήσεις.

Manolis Rasoulis blog / Ειρήνη Ημίν
Κυριακή, Δεκέμβριος 21, 2008










"Έγκλημα και τιμωρία". Οι γαμάν είναι επικυρίαρχοι ακόμη./ Μανωλης Ρασουλης



ΚΡΙΣΗ με κεφαλαία

Να που ήρθε, τελικά, η κρίση. Μάλλον εμφανίστηκε. Και σαν προοίμιο και μικρό δείγμα γραφής κάηκε το πελεκούδι. Τσουρουφλίστηκε το κέντρο της Αθήνας. Το μένος της νεολαίας στόχευσε την κατάχρηση και την υπερβολή. Η Αθήνα εφευρέτισσα του μέτρου, προ καιρού έχει καταστεί πρωτεύουσα της αμετροέπειας. Αυτοαναφλέγη. Διότι, ως μέγεθος, σε σχέση με τον πληθυσμό της υπόλοιπης Ελλάδας είναι έκτρωμα. Μόνον στην Αθήνα θα μπορούσε να δρα η 17Ν για 35 χρόνια, χωρίς να συλληφθεί.

Πολλά λέγονται αυτές τις μέρες για τα τεκταινόμενα. Τα περισσότερα σάλτσες, φιλολογίες, ρητορείες, ανοησίες. Αν δεν παίρνεις σοβαρά υπόψη σου την παγκόσμια δυναμική της τριπλής κρίσης που έχει ξεσπάσει -πλανητικής, οικονομικής, κοινωνικής- λες κούφια λόγια .

Πρέπει να πω εξαρχής ότι το κείμενο αυτό είναι του Αλέξη του Γρηγορόπουλου, γιατί Αλέξης ειναι και ο Τσίπρας, Αλέξης είναι και ο Κούγιας και πάει λέγοντας.

Κάηκε η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, γιατί δε φύσηξε ο στρατηγός άνεμος, ή ο Βαρδάρης. Έχω γράψει και πει κι άλλες φορές:

Όταν ο Αρμαγεδων
θα σοδομεί τη Νέμεση
αυτό θα γίνεται my friend
με τη δική σου τη συναίνεση.


Αυτό που θα έχει, πραγματικά, διαστάσεις εποποιίας, θάναι μετά το Μάρτιο. Τώρα κάηκε κάπως η γούνα της Αθήνας. Αργότερα θα της κοπεί ο κώλος. Συν το ότι η Ελλάς ψάχνει να βρει να δανειστεί όπως-όπως. Η χώρα με τους πιο πλούσιους του κόσμου είναι μια φτωχευμένη. Εκεί έγκειται μια σημαντική αντίφαση, η οποία κυοφορεί τη βία.

Η βία και το αυγό του φιδιού κυοφορήθηκε και εκφράστηκε καθημερινά από τους ποικίλους μηχανισμούς, κρατικούς και ιδιωτίας, οι οποίοι δρουν εξ αφ εαυτών εις βάρος του πόπολο, που κι αυτό από την πλευρά του προσπαθεί, μέσω μιας κτηνώδους ασυνειδησίας να διαιωνιστεί και να βολευτεί χωρίς να θέλει να ξέρει ότι η άλγεβρα της ζωής και η διαλεχτική της ιστορίας φτιάνει κύκλους-κύκλους, φαύλους ή μη, και τώρα είμαστε όλοι μέσα στον απόλυτο φαύλο κύκλο, πλανητικό, εθνικό, προσωπικό, με τις ανελέητες τράπεζες να τηλεφωνούν κάθε 10 λεπτά, τσακίζοντας νεύρα και αξιοπρέπεια.

Ήταν αναπόφευκτη η βία ενάντια στην κρατική και τη βία των μηχανισμών. Η αλητεία έχει εγκαθιδρυθεί βαθιά στο ψαχνό αυτής της χώρας κι αυτό ήταν κόκκινο πανί για το ένστιχτο της νεολαίας, που δε διαθέτει διπλωματία πολιτικής, υποκρισία και υλική ιδιοτέλεια.





Τι μένει γενέσθαι; Δεν έχομε την πολυτέλεια του χρόνου για ζαμανφουτισμό. Θα ετοιμάσω ένα εγχειρίδιο του καλού σύγχρονου πολίτη, που βιώνει το κρεσέντο ως το 2012. Να καταγράψω την αντίληψή μου, παρ ότι ξέρω ότι είμαι φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Καλό είναι που ο κοσμάκης, πιασμένος απ τα μαλλιά του, βλέποντας Λαζόπουλο, όμως είναι μιζέρια και αυτοκαταστροφή να πιάνεται ένας ολόκληρος λαός από έναν εντερτέινερ. Ο Λάκης είναι αντιφασίστας, όμως είναι παιδί του μάρκετινγκ. Δεν προτείνει κάτι, δεν ανατρέπει. Απλώς γυρίζει τα οπίσθια στους πολιτικούς.

Και η ορμή της νεολαίας καταλύει κάτι, δεν προτείνει το άλλο. Ο κουκουλοφόρος είναι επαναστατημένος, όχι επαναστάτης. Η βάση της δράσης του είναι στέρεη, παρότι βασίζει το χάος.
Το παρόν; Πάντα υπάρχει το αντίδοτο. Είναι σε μας και στον καθένα ξεχωριστά να το βρει, να το ενσαρκώσει, να το λυτρώσει.
Ναι, είναι δύσκολοι καιροί. Και πιο δύσκολοι για τους πρίγκιπες.

Τελειώνω με το εξής:

I have in mind
the whole mankind
I am the one,
the every one
who has in mind
the whole mankind.

Θα προσπαθήσω να είμαι κοντά στην επικοινωνία μας. Πρόβες και πυκνό πρόγραμμα συναυλιών με τον Ορφέα Περίδη κι ένας δίσκος με το Χρήστο Νικολόπουλο με τραγούδια αφορούντα όλ' αυτά, κι άλλα ντράβαλα, προσωπικής υφής και υγείας, με απομακρύνουν από μια πυκνή και αναγκαία αλληλογραφία μαζί σας.
Χαιρετώ κι ας μη ξεχνούμε:

Ο καλός ο καπετάνιος
στη φουρτούνα φαίνεται
κι ο σοφός ο καπετάνιος
στο κατάρτι δένεται.


ΥΓ. Προσπαθήσαμε κάτι λίγοι να διευθετήσουμε τα πράγματα ώστε να μην καταλήξουν στην τυφλή βία. Η λογική του καριόλη που έχει επικρατήσει στην επικράτεια, ίδιον των νεόπλουτων μικροαστών αρχοντοχωριατών, μπλόκαρε την αγαθή και ανιδιοτελή μας προσπάθεια. Θα προσπαθήσουν να μας φορτώσουν την αθλιότητά τους. Έχουν τη δύναμη.
Οι γαμάν είναι επικυρίαρχοι ακόμη. Εμείς δεν έχουμε ορμή και δε σπάμε τζάμια. Έχομε θέσεις, πείρα και οικονομία κινήσεων. Εν ονόματι του πλανήτη οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν το αντίτιμο. Κι όπως λέει ο Ντοστογιέφσκι: "Έγκλημα και τιμωρία".

Manolis Rasoulis blog / Ειρήνη Ημίν
Κυριακή, Ιανουάριος 11, 2009



"Bεβαίως και είναι δικαιολογημένη η εξέγερση, γιατί μας έχουν και μας πηδάνε δεκαετίες..." Γρηγόρης Ψαριανός




(Μέρος της συνέντευξης που ακολουθεί δημοσιεύθηκε στο "Πρώτο Θέμα". Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ)

Από τον Χρίστο Λογαρίδη

-Κύριε Ψαριανέ, θα ήθελα να μου αναλύσετε μια δήλωση σας, ότι είστε υπέρ της τρομοκρατίας για τα δίκαια του κόσμου και κατά των τρομοκρατών

Είμαι υπέρ της τρομοκρατίας του Κολοκοτρώνη, του Ροβεσπιέρου, του Σπάρτακου. Αυτό έχω πει, μακάρι να αυξηθεί η δράση των τρομοκρατικών οργανώσεων αυτού του τύπου, δηλαδή των επαναστατικών κινημάτων για να τα κάνουμε πενηνταράκια.

Το λέω για κάποιους που κάνουν τους ηλίθιους, γιατί εκτός από τους αυθεντικούς ηλίθιους, υπάρχουν και αυτοί. Είπα ότι ακόμα και η δράση κάποιων λεγόμενων τρομοκρατικών οργανώσεων, μέχρι ένα σημείο, είχε την αποδοχή του κόσμου. Οι ερυθρές ταξιαρχίες, η 17 Νοέμβρη, πέρα από την δράση του να ασκείς βία, γιατί είσαι ο γνώστης της αλήθειας, που είναι πρόβλημα αυτό, φιλοσοφικού τύπου, είχαν την αποδοχή του κόσμου όταν εκτελούσαν βασανιστές, δολοφόνους, εγκληματίες και αποδεδειγμένα καθίκια. Από την στιγμή που μπήκαν μέσα διάφορα ζουζούνια από μυστικές υπηρεσίες και άρχισαν να χτυπάνε εκδότες και βουλευτές χάλασε, έγινε όπως με τον Μόρο στην Ιταλία και τον Μπακογιάννη στην Ελλάδα.

-Ποιους θεωρείτε πραγματικούς τρομοκράτες?

Οι πραγματικοί τρομοκράτες είναι αυτοί που βομβαρδίζουν ολόκληρες χώρες, που βομβαρδίζουν σχολεία και νοσοκομεία, γιατί δήθεν αυτή η χώρα παράγει χημικά, ενώ στο Ισραήλ που αποδεδειγμένα παράγει χημικά και είμαστε οι καλύτεροι πελάτες του, τα χημικά του Ισραήλ σνιφάρουμε στην Πανεπιστημίου, οι Αμερικάνοι δεν μπουκάρουν. Στο Ιράκ που δεν αποδείχθηκε ότι είχε χημικά, είναι ακόμα εκεί.

-Η ανεργία και η φτώχια, είναι κατά την γνώμη σας ένα είδος τρομοκρατίας?

Αυτό δεν είναι τρομοκρατία, είναι άσκηση βίας. Αυτό που λένε ότι καταδικάζουμε την βία από όπου κι αν προέρχεται, είναι μια παπαριά. Καταδικάζουμε την βία που ασκούν τα πιτσιρίκια πετώντας πέτρες και σπάζοντας τζάμια και καταδικάζουμε και την ρίψη της ατομικής βόμβας. Είναι το ίδιο οι σφεντόνες και οι ατομικές βόμβες;

Κανείς κερατάς δεν καταδικάζει την βία του προϋπολογισμού, της φορολογικής ανισότητας, της ληστείας του δημόσιου πλούτου από τα λαμόγια του παρακράτους και της παραεκκλησίας. Αυτή την βία δεν την καταδικάζει κανείς και σου ζητάνε να καταδικάσεις την βία για μια βιτρίνα, για 50, για 500. Βεβαίως, καταδικάζω την βία που έσπασε βιτρίνες και την βία που σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά είναι το ίδιο πράγμα; Αυτούς τους συμψηφισμούς τους κάνουν αυτοί οι γελοίοι.

-Έχετε πει, ότι το πρόβλημα δεν είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά οι χαφιέδες που προβοκάρουν τον δίκαιο αγώνα.

Οι Μπολσεβίκοι, ήταν «τρομοκρατική» οργάνωση, οι επαναστάτες του 1821 ήταν «τρομοκρατική» οργάνωση. Κλέφτες και τρομοκράτες τους έλεγαν και ληστοσημορίτες αργότερα τον ΕΛΑΣ στην Γερμανική κατοχή. Οι αστυνομικοί και οι στρατιωτικοί που βάραγαν προσοχές στην Γκεστάπο και στην κομαντατούρα, ήταν οι καλοί άνθρωποι. Αυτοί που πολεμούσαν στα βουνά, ήταν ληστοσημορίτες, αναρχικοί και τρομοκράτες. Στην μαζική δράση με καθαρά ταξικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, μπαίνουν χαφιέδες, ασφαλίτες και άλλοι. Έχω καταθέσει φωτογραφίες και βίντεο, με κουκουλοφόρους με πτυσσόμενους λοστούς, πιστόλια, μολότοφ και πέτρες να μπαινοβγαίνουν στις κλούβες της αστυνομίας. Έχω και τους αριθμούς από τις κλούβες αυτές. Ο κύριος Παυλόπουλος, ο κύριος Χηνοφώτης, ο κύριος Καραμανλής, η κυρία Κανέλη, ο κύριος Καρατζαφέρης, ο κύριος Άδωνης Γεωργιάδης και ο κύριος Πάγκαλος όμως, κάνουν τουμπεκί ψιλοκομμένο. Ουσιαστικά κάνουν πλάτες στην δράση αυτών των κουκουλοφόρων. Είναι άλλο να είσαι κουκουλοφόρος σε διατεταγμένη υπηρεσία της ασφάλειας και να τα σπάς αδιακρίτως, ώστε να δημιουργήσεις ένα τηλεοπτικό σκηνικό ανησυχίας των νοικοκυραίων και άλλο να καλύπτεις με μαντίλι το πρόσωπο σου για να μην φας τα χημικά του Ισραήλ. Βάζουν μαντίλια με Μαλόξ, για να προστατευθούν από τα χημικά, δεν είναι δακρυγόνα αυτά που πετάνε, είναι επικίνδυνα χημικά που έχουν απαγορευθεί από την συνθήκη της Γενεύης ακόμα και για εμπόλεμες καταστάσεις.

Εδώ όμως, ως οι μαλάκες του τέταρτου κόσμου, του κάτω κόσμου, είμαστε οι καλύτεροι πελάτες. Αυτοί λοιπόν που φοράνε μαντίλια, δεν τα φοράνε για να κρυφτούνε, αλλά για να προστατευθούνε. Αυτοί που φοράνε κουκούλα με τρύπες στα μάτια, όπως οι δοσίλογοι και οι ταγματασφαλίτες, που δείχνανε στα μπλόκα της Κοκκινιάς, είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία και είναι ασφαλίτες. Να πάνε να ρωτήσουνε τους επικεφαλής των ΜΑΤ ποιοι ήταν αυτοί που έμπαιναν στα περιπολικά και στις κλούβες ανενόχλητοι, για να σταματήσει αυτή η άθλια προπαγάνδα και το νταραβέρι με τους κουκουλοφόρους, που αρχινταραβεριτζίδες είναι δυστυχώς το ΚΚΕ και ντρέπομαι γι αυτό.

-Μια άλλη δήλωση που κάνατε και ξεσηκώθηκε πολύς κόσμος, είναι ότι καλύτερα να τραυματιστούν δυο αστυνομικοί, παρά ένας πολίτης.

Τέτοια μαλακία δεν έχω πει ποτέ. Έχω πει πολλές μαλακίες και θα πω κι άλλες στο μέλλον, αλλά αυτό δεν το έχω πει. Δεν μετράω την ανθρώπινη ζωή με το επάγγελμα.
Για μένα ένας γελοίος ασφαλίτης, έχει την ίδια αξία με έναν κανονικό άνθρωπο. Πάντα άλλωστε ελπίζεις ότι και το μεγαλύτερο καθίκι, μπορεί να γίνει φυσιολογικός άνθρωπος.

-Ποιος έβαλε τότε στο στόμα σας αυτή την δήλωση?

Δεν ξέρω, διάφοροι χαφιέδες και προβοκάτορες, ενδεχομένως και κάποια βρωμοκάναλα. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα κανάλια, αλλά με κάποια που είναι τριτάντζες, του κάτω κόσμου που λέμε, έχουν κάτι υποτιθέμενα δελτία που σπεκουλάρουν ότι ο Ψαριανός είναι οπαδός της τρομοκρατίας και ότι είπα ότι το αίμα ξεπλένεται με αίμα και ότι δυο μπάτσοι κάνουν έναν κανονικό άνθρωπο και τέτοια. Αυτά είναι πράγματα που έχουν αυτοί στο μυαλό τους. Επίσης υπάρχουν κάποια σάιτ, δεν θυμάμαι τώρα πως τα λένε, κάτι ποντικοσάιτ, που γράφουν απίστευτες αρλούμπες. Εγώ ότι έχω πει, είναι ηχογραφημένο. Αν μου φέρουν ντοκουμέντο που να λέω τέτοια πράγματα θα κρεμαστώ μόνος μου. Αν δεν βρούνε όμως?

Είναι υποχρεωμένοι να έχουνε τα ηχητικά ντοκουμέντα, έχω κάνει αγωγές, όπως και σε μια πατσαβούρα εφημερίδα, που με έβγαλε πρωτοσέλιδο με κουκούλα, σε κανάλι που αφιέρωσε το μισό δελτίο στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που είναι οπαδός της τρομοκρατίας.




-Πως είδατε τον τραγικό θάνατο του Αλέξη και την έκρηξη βίας που ακολούθησε? Πιστεύετε ότι ήταν δικαιολογημένη?

Δεν ξέρω αν ήταν δικαιολογημένη. Είναι άλλο αν είναι εξηγήσιμο κάτι και άλλο αν είναι δικαιολογήσιμο. Βεβαίως και είναι δικαιολογημένη η εξέγερση, γιατί μας έχουν και μας πηδάνε δεκαετίες. Έχουν κάνει ότι αλητεία μπορείς να φανταστείς ως επίσημο κράτος, με την μόνιμη στήριξη του παρακράτους, που είναι το μόνο που λειτουργεί άψογα στην χώρα. Μπουκάρουν τώρα στα σπίτια, χωρίς χαρτιά και κάνουν έρευνες σε όλη την Ελλάδα για να βρουν μολότοφ και βελονάκια που πλέκουν κουκούλες. Για να ξεσπάσει αυτή η εξέγερση, ήθελε μια σταγόνα που θα ξεχείλιζε το ποτήρι. Η δολοφονία του Αλέξη, ήταν αυτή η σταγόνα. Η σταγόνα που έβγαλε τα πάντα στην επιφάνεια, γιατί ότι έγινε, δεν έγινε μόνο για την βία που ασκείται στα πιτσιρίκια, δεν είναι η πρώτη φορά που δολοφονείται 15χρονος χωρίς τιμωρία των δολοφόνων. Βγήκε όλη αυτή η συσσωρευμένη κοινωνική πίεση, από το ασφαλιστικό, το παραδικαστικό, το παρακράτος, την παραεκκλησία με τους Εφραίμηδες και τα μοναστήρια με τις ανταλλαγές των λιμνών, την ανεργία, την υποτίμηση της νοημοσύνης μας, από 50 οικογένειες και 10.000 καραγκιόζηδες.

-Πιστεύετε ότι αυτά τα γεγονότα φόβισαν την εξουσία?

Η εξουσία είναι εξ ορισμού φοβισμένη. Είναι πάντα στην τσίτα, γιατί ξέρει ότι για να διατηρήσει την αδικία που γίνεται πάνω στις ζωές του κοσμάκη, αυτό το έγκλημα διαρκείας, πρέπει να είναι πάντα στην τσίλια. Μπορεί να μην κυκλοφορεί χλωμήστους διαδρόμους των υπουργείων αυτή η εξουσία, αλλά κατά βάθος είναι χεσμένη και κάποια μέρα θα την πάθει. Όπως την έπαθε στην Γαλλία, όπως την έπαθε το 21, γιατί τότε δεν ήταν μόνο απελευθερωτικός ο αγώνας, αποδείχθηκε αυτό, γιατί μετά τους καπετάνιους τους πήγανε στα Παλαμίδια η άρχουσα τάξη και οι συνεργάτες των Τούρκων. Το ίδιο έκαναν και οι συνεργάτες των Γερμανών που οι απόγονοί τους ακόμα μας κυβερνάνε.

-Όταν οι αστυνομικοί κινδυνεύουν, πρέπει να τραβάνε το όπλο τους?

Ποιος κινδυνεύει? Αν είναι έτσι, να κυκλοφορούμε όλοι με όπλα και όποιος νομίζει ότι κινδυνεύει, να τραβάει το όπλο και να ρίχνει. Να φέρουμε τον νόμο της ζούγκλας, να το κάνουμε Τέξας. Αυτό θέλουν μερικοί. Στην Αγγλία δεν έχουν όπλα οι αστυνομικοί και δεν κουνιέται φύλλο. Ακόμα και στα γήπεδα της Αγγλίας, που μπορείς να δώσεις σφαλιάρα στον παίκτη έτσι κοντά που είναι οι εξέδρες, δεν το τολμάει κανείς και μέσα στο γήπεδο δεν υπάρχει κανένας αστυνομικός. Εδώ έχουμε χιλιάδες αστυνομικούς και βλέπεις τι γίνεται σε κάθε αγώνα. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, οι αστυνομικοί που κάνουν περιπολίες προς όφελος του πολίτη, για να μην κλέβει ο ένας τον άλλον, να μην βιάζει, να μην σκοτώνει, δεν έχουν όπλα. Είναι άλλο αυτό και άλλο να κάνουμε τους κάου μπόυδες, ο κάθε καράβλαχος, ο κάθε αμόρφωτος να παίρνει ένα κουμπούρι και να μπουμπουνίζει όποιον γουστάρει. Στην Δανία, στην Τσεχία, στην Φινλανδία, στην Αγγλία, δεν έχουν όπλα οι αστυνομικοί.

Όπλα μπορεί να έχει μία Άμεση Δράση δηλαδή ένα τμήμα της αστυνομίας, που θα πρέπει να επέμβει κάπου περίεργα που κάτι γίνεται.

-Πιστεύετε ότι θα το καταλάβαινε αυτό η μητέρα του αστυνομικού που πυροβολήθηκε πριν λίγες μέρες?

Γιατί, αυτός ο αστυνομικός δεν ήταν οπλισμένος? Δεν σώνεσαι με το να είσαι οπλισμένος. Κάθομαι τώρα εδώ εγώ με ένα κουμπούρι και κάποιος περνάει και μου ρίχνει. Αυτά θα λέμε τώρα? Άσε που αυτό το παραμύθι με το καλάσνικοφ έχει πολλούς δράκους μέσα. Ένα καλάσνικοφ που ακροβολίζεται απέναντι από στρατόπεδο, που έχει αστυνομία εκεί, που είναι του Παπάγου, το Υπουργείο Δημόσιας τάξης, πάνω σ΄ένα πολυβολείο της Πανεπιτημιούπολης δεν είναι εύκολο. Είναι πανεπιστήμιο φυλασσόμενο. Μπορούμε να πάμε τώρα εμείς οι δυο με ένα καλάσνικοφ και να ρίξουμε στις ζάντες της διερχόμενης κλούβας? Πως θα φύγουμε μετά, με διαστημόπλοιο?

-Η αστυνομία είπε πως την εμπόδισε το άσυλο.

Τι είναι αυτά μωρέ, απλά θέλουν να καταργήσουν το άσυλο στα πανεπιστήμια και να διαλύσουν τα Εξάρχεια. Θέλουν να μπουκάρουν μέσα στα σπίτια, όπως κάνανε οι γκεσταπίτες.

-Γιατί θέλουν να καταργήσουν το άσυλο?

Ρώτα τους. Απλά θέλουν να το καταργήσουν και υπάρχουν πολλοί καλοθελητές που τους βοηθούν, ακόμα και μικρές οργανώσεις που δεν είναι ύποπτες, που δεν είναι χαφιέδες. Είμαι ενάντια σε πρακτικές τύπου, 3 πιτσιρικάδες που επειδή λέει το τραγούδι, είμαι 16αρης σας γαμώ τα λύκεια, να μπαίνουν και να τα σπάνε. Βρέθηκα και στις 3 καταλήψεις της Νομικής και του Πολυτεχνείου το 73, και αργότερα σ΄αυτές του χημείου, παντού. Μίλησα εκεί μέσα, έζησα εκεί μέσα και ποτέ δεν ένιωσα την ανάγκη να τα σπάσω.

-Πετάξατε ποτέ πέτρες και μολότοφ?

Όχι δεν πέταξα ποτέ, ήθελα να πετάξω, αλλά δεν πέταξα. Πιστεύω ότι είναι λάθος, δεν μπορείς να αποφασίζεις ότι είσαι ο μοναδικός ιδιοκτήτης της μόνης αλήθειας και άρα να πυροβολείς και να πετάς μολότοφ. Μπορείς να διαμαρτυρηθείς, αλλά όταν οι άλλοι σου ρίχνουν με όπλα, κάπως θα πρέπει να αμυνθείς και θα την πετάξεις την μολότοφ. Όταν γίνει μια εξέγερση, δεν πας με λουλούδια στα ανάκτορα. Στην Γαλλική επανάσταση έμπαιναν στα παλάτια ξυπόλυτοι αλλά με τσουγκράνες και λερώνανε και τα χαλιά με λάσπες. Μόνο το ΚΚΕ προσέχει να μην λερώνει τα χαλιά. Το είπε και ο δήμαρχος, το ΚΚΕ κάνει πορείες και δεν βρίσκουμε ούτε αποτσίγαρο κάτω…

-Τα παιδιά έλεγαν πως αν δεν έκαναν φασαρία, δεν θα τους άκουγε κανείς…

Έχει μια λογική, αυτό είναι η σύγκρουση. Προσωπικά, όπως δεν πλακώνομαι στα γήπεδα, δεν πλακώνομαι και στους δρόμους. Βρίζω στο γήπεδο, την ομάδα μου, την άλλη ομάδα, τον προπονητή μου, τον άλλο προπονητή, τον διαιτητή, αλλά βρίσκω χυδαίο και βάρβαρο να ρίξω ρουκέτα στους απέναντι. Όταν όμως μπούκαραν μέσα στην Λεωφόρο οι γαύροι και οι βάζελοι και τα έκαναν μπάχαλο, ήταν λαϊκή εξέγερση γιατί δεν πήγαινε άλλο αυτό το στημένο παιχνίδι. Το στημένο παιχνίδι δεν γκρεμίζεται με ροδοπέταλα. Άλλο όμως αυτό και άλλο επειδή πιστεύω πως τα ψαράδικα πουλάνε μπαγιάτικα ψάρια, να ρίχνω μολότοφ σε όλα τα ψαράδικα.

-Όταν ο κόσμος βιώνει αυτή την οικονομική κρίση, δεν είναι πρόκληση να βλέπει τους βουλευτές να κυκλοφορούν με καινούργια πανάκριβα αυτοκίνητα?

Δεν είναι δικά τους νοικιασμένα είναι. Είναι της βουλής, όπως ο αστυνομικός κυκλοφορεί με το περιπολικό, είναι της υπηρεσίας. Κακώς δίνουν αυτοκίνητα, θα έπρεπε να δίνουν μόνο μια κάρτα για δωρεάν βενζίνη. Όπως όμως στην Ελλάδα υπάρχει ο εργαζόμενος των 600 ευρώ, κάτι που δεν υπάρχει σε καμιά άλλη χώρα, έτσι και ο μισθός του βουλευτή, είναι 6.500 ευρώ, ενώ στην Ευρώπη είναι 20.000. Όλα στην Ελλάδα είναι στο 1/4 της Ευρώπης, εκτός από την ασφάλεια που είναι στο 1/20 και την παιδεία που είναι στο 1/100

Κάτι δήθεν δημοσιογράφοι των συγκροτημάτων που κυκλοφορούν με μαύρες σακούλες, παίρνουν 30.000 και κάτι διοικητές και τμηματάρχες ΔΕΚΟ, ΟΤΕ, ΕΡΤ παίρνουν της πουτάνας τα λεφτά, αλλά κανείς δεν μιλάει, τα έχουν όλοι με τους μισθούς των βουλευτών. Δεν έχω κανένα λόγο να υπερασπιστώ τους βουλευτές και τους μισθούς τους, ας δουλεύουν τζάμπα, εγώ πάλι εκεί θα είμαι αν με επιλέξει ο κόσμος.





-Πολλοί λένε πως ένας λόγος που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η θέση που πήρε στα πρόσφατα γεγονότα και πολύς κόσμος φοβήθηκε.

Πιστεύω σε μια μεγάλη αριστερά και η αριστερά στην Ελλάδα έχει 30% τουλάχιστον.
Αν λειτουργήσουμε με συνέπια απέναντι στην ταξική πάλη, στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην αδικία, θα το κερδίσει αυτό το ποσοστό. Ο κόσμος πάει μπροστά και αλλάζει, από την δράση μειοψηφικών ομάδων, ευφυών ανθρώπων, σοφών, μεταρρυθμιστών, επαναστατών. Από κει ξεκινάνε οι αλλαγές στην ιστορία.

Οι μανάδες μας, έζησαν κατοχή, εμφύλιο, αστυνομοκρατία και μακρονήσια, τα Ιουλιανά, χούντες, την δολοφονία του Λαμπράκη και δεν αντέχουν άλλο. Είναι 60 – 70 χρονών και σου λέει πάλι τα ίδια? Καλύτερα να καθόμαστε να βλέπουμε τηλεόραση. Οι πιτσιρικάδες όμως που ξέρουνε τι γίνετε, που βλέπουν ότι θα πάρουνε 3 πτυχία και θα είναι άνεργοι, που βλέπουν την δημόσια περιουσία να την ξεπουλάνε στο παπαδαριό και σε διάφορους μαφιόζους, θέλουν να τα αλλάξουν. Και εμείς θέλαμε να τα αλλάξουμε, κάναμε εξεγέρσεις, αλλά τελικά τα κάναμε σκατά. Είμαι μισός στην γενιά των Λαμπράκηδων και μισός στην γενιά του Πολυτεχνείου, γίναμε η χειρότερη εξουσία λαμόγιων. Διάφοροι σύντροφοι μου στις καταλήψεις, έγιναν υπουργοί και κάνανε νταραβέρια με οπλικά συστήματα. Θεσμοθετήσανε τον ρόλο του λαμόγιου και του σαλταδορισμού. Θέλει καθαρό μυαλό και να ξέρεις ότι όταν ως επαναστάτης κερδίσεις την μάχη και εγκαθιδρύσεις μια νέα κατάσταση, να μην είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Πολλοί έφεραν περισσότερη μαυρίλα από αυτή που πολέμησαν, μην λέμε τώρα ονόματα…

-Μιλώντας πάλι για τα ποσοστά, που δείχνουν μια πτώση, τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι δεν έπρεπε να φύγει ο κύριος Αλαβάνος και ότι ο κύριος Τσίπρας ήταν μια φούσκα?

Αν ψάχνουν για φούσκες, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες φούσκες πριν φτάσουμε στην φούσκα Τσίπρας, Λογαρίδης και Ψαριανός. Μπορεί να είμαστε όλοι φούσκες, αλλά υπάρχουν πολύ πιο σιγουράτζες φούσκες, κάποιοι που φουσκώνουνε μπροστά μας κάθε μέρα στα κανάλια, στα υπουργεία και στις πρωθυπουργίες.

-Για το γεγονός ότι ο κύριος Αλαβάνος είναι από τους πιο πλούσιους αρχηγούς?

Το θεωρώ γελοίο να μιλάμε για αυτό. Μερικοί από τους πρωτεργάτες της Γαλλικής επανάστασης ήταν πάμπλουτοι, οι καπεταναίοι του ΕΛΑΣ ήταν τσιφλικάδες, ο Βελουχιώτης ήταν γεωπόνος από πλούσια οικογένεια, ο Τσε ήταν γιατρός από μεγαλοαστική οικογένεια με πολλά λεφτά, τα παράτησε όλα και πήρε τα βουνά. Και ο Μαρξ ακόμα, δεν ήταν κανένα φτωχαδάκι. Καλύτερα να είσαι πλούσιος και επαναστάτης, παρά φτωχός και μαλάκας, γλείφτης του καθένα που σε πηδάει.

-Τον ανασχηματισμό πως τον είδατε?

Άλλη ερώτηση… Μάλλον επειδή ήταν του Αι Γιαννιού, έγινε το τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα. Έτσι όπως κυβερνιέται η χώρα, δήθεν με λαϊκή βούληση, είναι μια απάτη, γιατί από πότε το 42% είναι πλειοψηφία ? Εδώ οι ίδιοι λένε ότι κλέβουν 50 έδρες και δεν τους φτάνουν. Τώρα θέλουν να γίνονται κυβέρνηση με 38%, μετά με 35% και πάει λέγοντας. Όλο αυτό είναι μια απάτη, όπως απάτη είναι και ο ανασχηματισμός, έφυγε η Μπακογιάνη και ήρθε η Μπακογιάνη, έφυγε ο αυτός και ήρθε ο ίδιος, έφυγε ο Αβραμόπουλος και ήρθε ο Αβραμόπουλος, ο Χατζιδάκης πήγε στην θέση του Χατζιδάκη, ο Σαμαράς στην θέση του Λιάπη που έφεγγε και κένταγε η κόρη το μαντίλι. Κοροϊδευόμαστε?

Περίμενα από τον Καραμανλή, που είναι έξυπνος, γιατί για να μπορεί να κυβερνάει από την Ραφήνα με τηλεκοντρόλ, βλέποντας D V D, πρέπει να έχει μια εξυπνάδα, να καταλάβει ότι δεν πάει άλλο και να πάρει μερικούς τεχνοκράτες που να μην είναι κομματόσκυλα από τις οικογένειες των Γερμανοτσολιάδων και των κολεγίων του Μασατσούσετς, η να εισάγει αν δεν βρίσκει, ώστε να διαχειριστεί έλλογα αυτό το μπουρδέλο που δεν έχει ούτε πουτάνες. Δεν μπορείς να αλλάζεις έναν θίασο και να βάζεις την Γκόλφω να παίξει τον Τάσο και τον Τάσο να παίξει την Γκόλφω. Αυτό είναι κωμωδία.

-Τα τελευταία γεγονότα, πιστεύετε ότι βολέψανε την κυβέρνηση? Ξαφνικά δεν ακούμε τίποτα για τα μεγάλα σκάνδαλα…

Η δολοφονία του Αλέξη, ξέρεις, μερικοί το είπαν κι όλας, ότι μπορεί να ήταν μεθοδευμένη από κάποιους εγκέφαλους. Πάντα κάτι μεθοδεύεται και γίνεται για να καλύψει το προηγούμενο, όπως και το ένα σκάνδαλο κλείνει το άλλο. Έχουν γίνει πολλές τέτοιες προβοκάτσιες. Δεν χρειάζεται να είσαι χαζός, μπορεί να είσαι και έξυπνος άνθρωπος, αν έχεις κάποιους δίπλα σου, που σου λένε, εντάξει μωρέ, αν γίνει και κάτι ρίξε, έρχεται η στιγμή που μπορεί και να το κάνεις.

-Την στάση του κύριου Κούγια πως την είδατε?

Μου θυμίζει το τραγούδι που λέει πότε Βούδας, πότε Κούδας, αλλά θα το έγραφα πότε Βούγιας, πότε Κούγιας. Καμμία δουλειά σχεδόν δεν είναι ντροπή. Εκτός από μερικές που όπως γίνονται, είναι.

-Είναι γνωστές οι θέσεις σας για την Μέση Ανατολή, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω, αν πιστεύεται ότι αυτή την φορά η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεχτη?

Ο Αραβικός κόσμος έχει πολυδιασπαστεί με τις ταχυδακτυλουργίες των ΗΠΑ και τις ακροβασίες του Ισραήλ. Θέλουν να αποδιοργανώσουν τελείως τον Αραβικό κόσμο, όπως έχουν καταφέρει διάφορες υπηρεσίες εδώ να αποδιοργανώσουν τελείως το εργατικό κίνημα, για να κάνει ο καθένας μια πορεία μόνος του. Ήμουν στην Παλαιστίνη πριν 6 μήνες και τα είδα με τα μάτια μου. Το ρεύμα, το νερό, όλα εκεί τα ανοίγουν και τα κλείνουν οι Ισραηλινοί. Μέσα στην Παλαιστίνη, υπάρχουν οικισμοί, από χυδαίους Εβραίους έποικους, που μένουν στις κορυφές των λόφων και είναι φωταγωγημένοι, ενώ στην υπόλοιπη Παλαιστίνη τα φώτα τρεμοπαίζουν σαν κεριά. Αυτοί οι οικισμοί των εποίκων, είναι μικρά Ψυχικά και Παπάγοι, αλλά τι ζωή μπορούν να κάνουν εκεί, όταν φοβούνται να κυκλοφορήσουν. Όπου πάς, κάθε λίγα χιλιόμετρα σε σταματάνε Ισραηλίτες φαντάροι και σε γδύνουν για να σε ψάξουν. Υπάρχουν δυο περιοχές, η δυτική όχθη και η Γάζα, δεν είναι κράτη, δεν επικοινωνούν μεταξύ τους και μένουν Παλαιστίνιοι Σαν να λέμε η Θράκη και η Αρκαδία. Δυο περιοχές που δέχονται όλη την άσκηση βιαιότητας από το Ισραήλ και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θέλουν να τραβάνε την κατάσταση στα άκρα. Η ιστορία με την Χαμάς, το Ισραήλ την γιγάντωνε, για να έχει μια ακραία εχθρότητα να αντιμετωπίσει. Όπως ο Μπούς είχε συνεταίρο τον Μπίν Λάντεν και την Αλ Κάϊντα, που την χρηματοδοτούσαν δεκαετίες με δισεκατομμύρια δολάρια και έκαναν και δουλειές μαζί, πετρέλαια και άλλα. Μια εξουσία θέλει μια ακραία αντιπαλότητα για να έχει το άλλοθι να ασκεί βία. Την αντιπαλότητα των πιτσιρικάδων δηλαδή που πετάνε πέτρες με σφεντόνες και κάποιες ρουκέτες που πέφτουν στην έρημο γιατί δεν φτάνουν στις πόλεις και τις ρίχνουν από απελπισία. Οι άλλοι τους ρίχνουν από πάνω χημικά, έχουν ατομικές βόμβες, αλλά εντάξει.

-Την στάση του Ομπάμα σε αυτή την κρίση πως την σχολιάζετε?

Κάποιοι πανηγύριζαν, όπως πανηγύριζαν παλιά όταν κέρδισαν πάλι οι δημοκρατικοί με τον Κένεντι, τον Κάρτερ και τον Κλίντον. Όλοι αυτοί όμως έκαναν τεράστιες ρίξεις και πολέμους σε όλο τον κόσμο. Ο Κένεντι έκανε το Βιετνάμ και με την Κούβα παραλίγο να γίνει κόλαση τότε με την κρίση στον κόλπο των χοίρων. Με τον Κάρτερ τα ίδια, με τον Κλίντον μπήκαν στην Γιουγκοσλαβία, στο Κουβέϊτ, στο Ιράκ, τι να περιμένεις? Τι είναι ο Ομπάμα? Μαριονέτα 200 πολυεθνικών που έχουν οπλικά συστήματα και ξέρω γω τι άλλα σκατά. Αν καταφέρει να κάνει ένα Παλαιστινιακό κράτος και μπορέσει να τους κάνει να ζουν σαν καλοί γείτονες, προφανώς θα τον φάνε, γιατί μετά που θα πουλάνε τα όπλα και πως θα ελέγχουν τα πετρέλαια, χωρίς τον μπαμπούλα Ισραήλ και διασπασμένο τον Αραβικό κόσμο? Ακόμα και στην Παλαιστίνη, έχουν τα κόμματα της αριστεράς διασπασμένα σε 30 κομματίδια που δεν μιλιούνται μεταξύ τους. Διαίρει και βασίλευε. Δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορεί τόσο αίμα και τόσο μίσος να ξεχαστεί και να βρεθεί λύση.

-Να επιστρέψουμε λίγο στα δικά μας. Πιστεύετε ότι ο ξεσηκωμός που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα, θα έχει συνέχεια?

Θα γίνει χειρότερος. Θα αγριέψει πάρα πολύ το έργο και θα είναι πολύ άσχημο για όλους. Η οικονομική κρίση που θα έρθει σε λίγους μήνες, θα φέρει πολλούς άνεργους, θα φέρει περικοπές, κάποιος που παίρνει χίλια ευρώ, θα του πούν πάρε πεντακόσια η φύγε, γιατί μπορώ να πάρω τρείς άνεργους και να τους δίνω από τριακόσια. Μέσα σε αυτή την αγριάδα που έρχεται, θα είναι πολύ καθοριστική η στάση της αριστεράς. Όχι μιας δήθεν αριστεράς, αλλά μιας αριστεράς που ξέρει τι θέλει και τι οράματα έχει και πως θα διεκδικήσει ένα καλύτερο αύριο. Θα είναι καθοριστική και η στάση του μηχανισμού που λέγετε βαθύ παρακράτος, με τους κουκουλοφόρους, τους προβοκάτορες, τους κυπατζίδες, που δουλειά τους είναι να μπαίνουν σε κοινωνικές ομάδες και να αλλοιώνουν το νόημα μιας εξέγερσης, μιας κινητοποίησης, να αφήνουν φωτιές για να στηθεί το τηλεοπτικό σκηνικό που θα τρομάξει τον κυρ Μπάμπη και την κυρά Τασούλα, να συσπειρώσει τους συντηρητικούς και τους φοβικούς, να εντείνουν τον ρατσισμό και να φέρουν μια πιο σκληρή εξουσία με πιο πολλούς κατασταλτικούς μηχανισμούς. Θα είναι μια πολύ δύσκολη φάση.




«Τώρα που οι Εβραίοι συμπεριφέρθηκαν κι αυτοί σαν ναζί, νιώθω την ψυχή μου σπαραγμένη».
















Ξεχνάμε πως ο Εβραίος που ήταν κάποτε ο περιπλανώμενος έχει γίνει πια ο αφέντης. Αν θέλουμε να αναζητήσουμε σήμερα τον περιπλανώμενο, θα τον βρούμε στα μάτια ενός Παλαιστινίου που κοιτάζει το τείχος με τα ηλεκτροφόρα σύρματα ή στα μάτια μιας Παλαιστίνιας που κοιτάζει το γκρεμισμένο της σπίτι και το ξεριζωμένο της λιόφυτο.

Ξεχνάμε εκείνο που είχε πει στις 17 Νοεμβρίου 1948 ο Ααρών Τσίζλινγκ, υπουργός Γεωργίας του νεοσύστατου κράτους του Ισραήλ, ύστερα από τις μαζικές σφαγές αθώων Παλαιστινίων: «Τώρα που οι Εβραίοι συμπεριφέρθηκαν κι αυτοί σαν ναζί, νιώθω την ψυχή μου σπαραγμένη».

Να θυμόμαστε τον Εφραίμ Κατζίρ, κατοπινό πρόεδρο του Ισραήλ, που το 1948 βρήκε ένα χημικό δηλητήριο για να τυφλώσει τους Παλαιστινίους και τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς πρότεινε τη χρήση του.

Να θυμόμαστε τον Αριέλ Σαρόν, που το 1953 καταδικάστηκε ως τρομοκράτης με το ψήφισμα 101 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επειδή έκλεινε στα σπίτια τους ολόκληρες οικογένειες Παλαιστινίων, σφράγιζε τις πόρτες κι ύστερα τους ανατίναζε.

Να θυμόμαστε τον πρεσβευτή του Ισραήλ στον ΟΗΕ Άμπα Ίμπαν, που το 1981 είπε στον Μεναχέμ Μπέγκιν: «Έχει σχηματιστεί στον κόσμο η εικόνα ενός Ισραήλ που υποβάλλει με αγριότητα άμαχους πληθυσμούς στη φρίκη του θανάτου και του τρόμου, σε μια ατμόσφαιρα που θυμίζει καθεστώτα των οποίων ούτε εγώ ούτε εσείς θα τολμούσαμε να προφέρουμε το όνομά τους».

Να θυμόμαστε το ψήφισμα Α/RΕS/37/123 του ΟΗΕ, που τον Δεκέμβριο του 1982 χαρακτήρισε «πράξη γενοκτονίας» τη σφαγή 3.000 Παλαιστινίων (μέσα σε 48 ώρες) στη Σάμπρα και Σατίλα με «προσωπική ευθύνη» του Αριέλ Σαρόν.

Να θυμόμαστε τους 17.500 νεκρούς, κυρίως αμάχους, που άφησε πίσω της η ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο το 1982.

Να θυμόμαστε τη σφαγή της Κανά, κοντά στην έδρα του ΟΗΕ, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο τουλάχιστον 50 παιδιά.

Να θυμόμαστε τα λόγια του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, του Νοτιοαφρικανού Τζον Ντάγκαρντ, που τον Φεβρουάριο του 2007 έγραφε πως η ισραηλινή κατοχή είναι ένα ρατσιστικό απαρτχάιντ εις βάρος των Παλαιστινίων και πως το Ισραήλ θα έπρεπε να παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Να θυμόμαστε τα λόγια του Εβραίου διανοούμενου Νόρμαν Φινκελστάιν, που οι γονείς του έπεσαν θύματα του Ολοκαυτώματος: «Αν οι Ισραηλινοί δεν θέλουν να κατηγορούνται πως είναι ναζί, δεν έχουν παρά να πάψουν να φέρονται σαν ναζί».

Να θυμόμαστε τέλος τον Μπεν Γκουριόν, τον πατέρα του κράτους του Ισραήλ, που άφησε παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές αυτή τη γραφή: «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την τρομοκρατία, τις δολοφονίες, τους εκφοβισμούς, την κατάσχεση περιουσιών, για να εκκαθαρίσουμε τη Γαλιλαία από τον αραβικό πληθυσμό της».

Είναι λόγια που γράφτηκαν 50 χρόνια πριν ο πρώτος πύραυλος Κάσαμ της Χαμάς εκτοξευτεί εναντίον της ισραηλινής πολίχνης Σντερότ.

Ρούσσος Βρανάς
i- reporter











Ειναι το Ενα, το Ολο και δεν περιεχει καμια παραφωνια μεσα του.

Ειναι το Ενα, το Ολο και δεν περιεχει καμια παραφωνια μεσα του.
Παραλια βοιδοκοιλιας.Πελοποννησος.(Εγκατασταση - Photo ΙΑΝΙΣ)

ΙΗCOYS OSHO KRISHNAMURTI GURDJIEFF AIVANHOV


---------------------------------------------------------------
"ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΔΕΙΑΣΜΑ ΤΟΥ ΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ " ΚΡΙΣΝΑΜΟΥΡΤΙ
---------------------------------------------------------------

Κάτω από τη ξύλινη γέφυρα που διασχίζαμε, κυλούσε γρήγορα το γεμάτο ποτάμι, φουσκωμένο απ' όλη την βροχή που είχε πέσει, με μια δύναμη και ορμή που μόνο τα βουνίσια ποτάμια έχουν. Κοιτώντας το ποτάμι από την μια άκρη στη άλλη, να κυλάει ανάμεσα στiς όχθες του που ήταν φτιαγμένες από καλά στοιβαγμένες πέτρες και δέντρα, είχε επίγνωση της κίνησης του χρόνου' παρελθόν, παρόν και μέλλον. Η γέφυρα ήταν το παρόν και όλη η ζωή κινιόταν και υπήρχε περνώντας από το παρον .

Το αποκορύφωμα των δυνατών αισθημάτων και της αληθινής ευαισθησίας είναι το ζήσιμο της ουσίας. Σ' αυτή βρίσκεται ομορφιά πέρα από τις λέξεις και τα συναισθήματα. Οι σωστές αναλογίες και το βάθος, το φως και οι σκιές σ' ένα πίνακα είναι περιορισμένα από τον χώρο και τον χρόνο, είναι παγιδευμένα στο όμορφο-άσχημο. Αλλά εκείνο που βρίσκεται πέρα από τις γραμμές και τα σχήματα, πέρα από την μάθηση και τη γνώση, είναι η ομορφιά της ουσίας.

Krishnamurti's Notebook





--------------------------------------------------------
Και κει που θα πεσω ,

θα ειναι η αγκαλια ΤΟΥ.
ΟΣΣΟ

--------------------------------------------------------

Όταν έρχεται, εμείς δεν είμαστε εκεί να το συλλάβουμε. Έρχεται μόνον όταν εμείς χαθούμε. Όπως και αν το ονομάσουμε- Αλήθεια, η Θεό ή Φώτιση- σε τέτοιες στιγμές κενού, αυτό απλά έρχεται.
Όποιος και αν το δέχτηκε ένοιωσε ότι είναι η Χάρη του Θεού. Ο λόγος που το λέει αυτό, ειναι επειδή δεν προήλθε από δικες του προσπάθειες. Πως μπορούμε να ψάξουμε για ένα Θεό του οποίου δεν γνωρίζουμε το όνομα και την διεύθυνση, του οποίου δεν μπορούμε ν'αναγνωρίσουμε, γιατί δεν είναι ως τα τώρα γνωστός; Αν το γνωρίζουμε και το αναγνωρίσουμε, τότε δεν υπάρχει ανάγκη αναζήτησης. Αν όμως κατά την αναζήτηση το "Εγώ" διαλυθεί, τότε αυτός θα βρεί εμένα. Με γνωρίζει αρκετά καλά.
Ισως να με έχει ήδη βρει ακόμα και τώρα. Είμαι όμως ένας άνθρωπος που τρέχω κι όλο τρέχω κι ακόμη δεν κουράστηκα. Ακόμη και τώρα δεν είμαι κουρασμενος. Αυτός όμως θα περιμένει μέχρι να σωριαστώ τελείως εξαντλημένος. Και κει που θα πέσω , θα είναι η Αγκαλιά του...

OSHO









-------------------------------------------
Ο ΙHCOYS είπε,
-------------------------------------------
«Εάν σας πούν ‘από που έρχεστε;’ να απαντήσετε , ‘ερχόμαστε από το Φως, από το μέρος που το Φως αυτοδημιουργήθηκε, αυτοεγκαθιδρύθηκε και εμφανίστηκε στην εικόνα σας’.
Εάν σας πουν ‘είστε εσείς;’ να απαντήσετε, ‘είμαστε τα τέκνα και είμαστε οι εκλεκτοί του ζωντανού Πατέρα’.
Εάν σας ρωτήσουν ‘ποιά είναι η απόδειξη του Πατέρα μέσα σας;’ να απαντήσετε ‘είναι η κίνηση και η γαλήνη’»

Ο Ιησούς είπε «αποκαλύπτω τα μυστήριά μου, σ’ αυτούς που είναι άξιοι των μυστηρίων μου»

Ο Ιησούς είπε, «Είθε αυτός που αναζητά, να μην πάψει να αναζητά μέχρι να βρει. Κι όταν βρει, θα θορυβηθεί. Κι όταν θορυβηθεί, θα θαυμάσει. Και τότε θα βασιλεύσει και θα αναπαυθεί. Η βασιλεία του Θεού είναι μέσα σας και έξω από εσάς. Όποιος γνωρίζει τον Εαυτό του, θα βρει και Αυτήν. Όταν γνωρίσετε τον Εαυτό σας, θα γνωρίσετε ότι είστε υιοί Θεού ζωντανού. Μα εάν δεν γνωρίσετε τον Εαυτό σας, θα είστε στην φτώχεια και θα είστε η φτώχεια.»

Οι μαθητές είπαν στον Ιησού, «πες μας πως θα έρθει το τέλος μας;»
Ο Ιησούς είπε, «βρήκατε την αρχή και ψάχνετε το τέλος; Βλέπετε, το τέλος θα είναι εκεί που είναι η αρχή. Συγχαρητήρια σ’ αυτόν που στέκεται στην αρχή: αυτός δεν θα γνωρίσει το τέλος και δεν θα γευτεί θάνατο»

Ο Ιησούς είπε, «όποιος έφτασε να γνωρίσει τον κόσμο, ανακάλυψε ένα κουφάρι. Κι όποιος ανακάλυψε ένα κουφάρι, γι αυτόν ο κόσμος δεν είναι άξιος

Ο Ιησούς είπε, «Εάν ένας τυφλός οδηγεί έναν τυφλό, και οι δύο θα πέσουν στην τρύπα»

Ο Ιησούς είπε, «ο ηλικιωμένος άνθρωπος που δεν διστάζει να ρωτήσει ένα μικρό παιδί 7 ετών για το νόημα της ζωής, θα ζήσει. Διότι πολλοι που ήταν πρώτοι θα γίνουν τελευταίοι, μα όλοι θα γίνουν Ένα στο τέλος»

Ο Ιησούς είπε, «άναψα φωτιά στον κόσμο και κοιτάξτε, την φυλάω μέχρι να φουντώσει»

Ο Ιησους ειπε, « να ειστε περαστικοι »

Ο Ιησούς είπε, «Όταν δύο άνθρωποι κάνουν ειρήνη κάτω από μια στέγη, τότε μπορούν να πουν στο βουνό ‘μετακινήσου!’ και να μετακινηθεί»

Ο Ιησούς είδε μερικά μωρά να θηλάζουν και είπε στους μαθητές του « αυτά τα μωρά που θηλάζουν είναι σαν αυτούς που θα εισέλθουν στην βασιλεία του Πατέρα »
Και αυτοί του είπαν «τότε, θα εισέλθουμε στη βασιλεία σαν μωρά;»
Κι ο Ιησούς τους είπε «όταν κάνετε τα 2 μέσα σε 1 και όταν θα κάνετε τα μέσα σαν τα έξω και τα έξω σαν τα μέσα, και τα πάνω σαν τα κάτω, και το αρσενικό και το θηλυκό σε κατι μοναδικό, ώστε το αρσενικό να μην είναι αρσενικό και το θηλυκό να μην είναι θηλυκό, όταν έχετε τα μάτια στην θέση των ματιών, τα χέρια στην θέση των χεριών, τα πόδια στην θέση των ποδιών και την εικόνα στην θέση της εικόνας, τότε θα εισέλθετε »


Και η Σαλώμη είπε «ποιός είσαι Κύριε;
Κι ο Ιησούς της είπε , «είμαι αυτός που έρχεται από αυτό που είναι Όλο. Μου δόθηκαν πράγματα από τον Πατέρα μου. Γι αυτό λέω, όταν ένας είναι ολόκληρος, τότε θα γεμίσει Φως. Μα εάν είναι χωρισμένος -διαιρεμένος, τότε θα γεμίσει σκοτάδι»

Ο Ιησούς είπε «όποιος είναι πλησίον μου, είναι πλησίον της φωτιάς. Κι αυτός που είναι μακριά μου, είναι μακριά από την βασιλεία»

Ο Ιησούς είπε «δείξτε μου τον λίθο που οι χτίστες απέρριψαν: αυτός είναι το θεμέλιο»

Ο Ιησούς είπε «όταν κάνετε τα δύο ένα, θα γίνεται ο υιός του Ανθρώπου, κι όταν θα λέτε ‘βουνό, μετακινήσου’, θα μετακινείται»

Ο Ιησούς είπε «μη δίδετε ότι είναι ιερό στους σκύλους, διότι θα το πετάξουνε χάμω. Μη δίδετε μαργαριτάρια στους χοίρους, διότι θα τα συνθλίψουν»

Απο το κατα Θωμαν Ευαγγελιο








-------------------------------------------------------------
ΑΦΟΡΙΣΜΟΙ - GURDJIEFF (Πριερε,Γαλλια 1923-1924)
-------------------------------------------------------------
Εδώ δεν υπάρχουν ούτε Ρώσοι, ούτε Άγγλοι, ούτε Εβραίοι, ούτε Χριστιανοί. Υπάρχουν μόνο άνθρωποι που έχουν σαν κοινό σκοπό, να γίνουν ικανοί να είναι. Εδώ μπορούμε να δώσουμε μια κατεύθυνση και να δημιουργήσουμε συνθήκες
- αλλα όχι να βοηθήσουμε.

Να κρίνεις τους άλλους σύμφωνα με αυτό που εσύ είσαι, ετσι σπάνια θα κάνεις λάθος.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθούμε να γίνουμε ικανοί να είμαστε Χριστιανοί.

Αγαπώ αυτόν που αγαπά την εργασία.
Να σέβεσαι όλες τις θρησκείες.

Μην κρίνεις την τέχνη με τα αισθήματα σου.

Μην κρίνεις έναν άνθρωπο συμφωνα μ'εκείνα που λέγονται γι'αυτόν.

Να λαμβάνεις υπόψη σου εκείνα που οι άλλοι σκέφτονται για σένα
και όχι αυτά που λένε.

Πάρε αυτά που κατανοεί η Ανατολή και αυτά που γνωρίζει η Δύση και άρχισε να ψάχνεις.

Μόνο το να υποφέρει κανείς συνειδητά έχει νόημα.

Αν θέλεις να μάθεις ν'αγαπάς άρχισε με τα ζώα. Είναι πιο ευαίσθητα.

Μόνο εκείνος που μπορεί να επαγρυπνεί για το καλό των άλλων, είναι άξιος για το δικό του καλό.

Η ενέργεια που ξοδεύεται σε εσωτερική ενεργητική εργασία μετασχηματίζεται αμέσως σε καινούργιο απόθεμα . Αυτή όμως που ξοδεύεται σε μια παθητική εργασια χανεται για παντα.

Ενας άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του, μια μηχανή όχι. Η μεγαλύτερη αυταπάτη του ανθρώπου είναι πως πιστεύει ακράδαντα ότι πράττει, ενώ στην πραγματικότητα το καθετί συμβαίνει. Για να πράττεις πρέπει να ΕΙΣΑΙ.

Μόνο εσείς μπορείτε ν'αποφασίσετε τι είναι αυτό που επιθυμείτε να κάνετε. Ερευνήστε στην καρδιά σας τι είναι αυτό που περισσότερο επιθυμείτε, και αν είστε ικανοί να το κάνετε αυτό, θα μάθετε τι να κάνετε. Σκεφτείτε το καλά, και ξεκινήστε.

Αν βοηθάς τους άλλους, θα βοηθηθείς. Ισως αύριο, ίσως σε 100 χρόνια, αλλά θα βοηθηθείς. Η φύση πρέπει να εξοφλήσει το χρέος ... Είναι
μαθηματικός νόμος κα όλη η ζωή είναι μαθηματικά.

Μάθε να σ’ αρέσει αυτό που ‘ δεν σ ‘αρέσει.’
Να θυμάσαι τον εαυτό σου παντού και παντα. Διδάσκοντας τους άλλους θα μάθεις ο ίδιος.
Δίκαιος μπορεί να είναι μονο εκείνος που ξέρει να βάλει τον εαυτό του στη θέση του άλλου.

Ο συνειδητός έρωτας προκαλεί την ίδια ανταπόκριση.
Ο συναισθηματικός έρωτας προκαλεί το αντίθετο.
Ο φυσικός έρωτας εξαρτάται από τον τύπο και την πολικότητα.

GURDJIEFF (Γεωργιος Γεωργιαδης)








--------------------------------------------------------------
ΣΤΑΥΡΟΣ:Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΡΣΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΗΛΥΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
ΣΤΟ ΣΥΜΠΑN
---------------------------------------------------------------

Ο ΑΙΒΑΝΧΩΦ ΜΙΛΑΕΙ ΠΑ ΤΗΝ ΒΑΘΥΤΑΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ.

Ο Χριστιανισμός συνδύασε το σταυρό με το θάνατο του ΙΗΣΟΥ, όμως αυτό το σύμβολο υπήρχε πολύ πριν από Αυτόν. Τον συναντάμε στις πιο αρχαίες θρησκείες και τους πιο αρχαίους πολιτισμούς: στην Μεσοποταμία, στην Αίγυπτο στην Κίνα κ.τ.λ. Που γεννήθηκε αυτό το σύμβολο; Ποίος το επινόησε; Κανείς δεν το επινόησε, το σύμβολο αυτό υπάρχει μέσα στη Φύση. Παρατηρήστε μονάχα τις κινήσεις του νερού και της φωτιάς. Το νερό κυλάει, εξαπλώνεται, ακολουθεί την οριζόντια γραμμή. Ενώ η φωτιά υψώνεται, ανεβαίνει: παίρνει την κάθετη κατεύθυνση. Η φωτιά και το νερό (κάθετη και οριζόντια γραμμή), είναι η έκφραση των 2 αρχών, της αρσενικής και της θηλυκής, της θετικής και της αρνητικής, οι οποίες εργάζονται μαζί μέσα στο Σύμπαν, Για να καταλάβετε στ’ αλήθεια το σταυρό πρέπει να καταλάβετε την φύση και την εργασία των 2 αρχών που αντιπροσωπεύονται από την φωτιά και το νερό, διαφορετικά θα βάλετε το νερό μέσα στη φωτιά, (μιλώντας συμβολικά), και η φωτιά θα σβήσει… ή πάλι, θα βάλετε την φωτιά μέσα στο νερό κι' αυτό θα εξατμιστεί. Αν ξέρετε να υπολογίζετε σωστά την φύση αυτών των 2 στοιχείων, θα ενεργείτε σοφά: θα βάζετε το νερό μέσα σ’ ένα δοχείο και θ' ανάβετε την φωτιά από κάτω: η φωτιά θα διεγείρει και θα βράζει το νερό έτσι ώστε να πετυχαίνετε μια εκπληκτική ενέργεια χάρη στην οποία θα μπορείτε να ενεργοποιείτε μηχανές και να βάζετε σε κίνηση τον κόσμο ολόκληρο. Χάρη στον διαχωρισμό που βρίσκεται ανάμεσα τους, δεν θα αλληλοκαταστραφούν. Πρέπει να μάθουμε πως να κάνουμε να εργάζονται μαζί το αρσενικό και θηλυκό, το ενεργητικό και το παθητικό, ο πομπός και ο δέκτης, το πνεύμα και η ύλη, ο άντρας και η γυναικα, η νοηση και η καρδια, η σοφια και η αγαπη.
Ο σταυρός λοιπόν αντιπροσωπεύει τις 2 αρχές, την αρσενική και την θηλυκή, οι οποίες συναντιούνται για να εργαστούν μαζί μέσα στο σύμπαν. Αυτή όμως η εργασία γίνεται ξεκινώντας από ένα κέντρο: το σημείο τομής αυτών των 2 αξόνων του σταυρού. Αυτό το κέντρο ενώνει τις δυνάμεις, τις συγκρατεί συνδεμένες. Δίχως αυτό, όλα θα διασκορπίζονταν στον δίσκο μόλις θα άρχιζε ο σταυρός να γυρίζει. Γιατί ο σταυρός γυρίζει, και στην περιστροφή του οι άξονες του διαγράφουν έναν κύκλο, το σύμβολο του ήλιου. Ο σταυρός σε κίνηση είναι η Σβάστικα. Αυτή η κίνηση μπορεί να γίνεται προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά. Ο σταυρός που στρέφεται προς τα δεξιά, σημαίνει ότι βιδώνουμε, σφίγγουμε, εμποδίζουμε την εκδήλωση των ενεργειών, τις συγκρατούμε για να τις εξουσιάζουμε. Αυτό είναι το σύμβολο της πνευματικότητας η οποία φρενάρει την κίνηση των φυσικών δυνάμεων. Παράδειγμα, οι γιόγκι, οι οποίοι, συγκρατώντας το σώμα τους ακίνητο, "βιδώνουν" την κατώτερη φύση τους με σκοπό να εκδηλωθούν οι ενέργειες της ανώτερης και θεϊκής φύσης τους, επειδή δεν μπορεί κανείς να πλησιάσει τον θεϊκό κόσμο παρά μόνο ελαττώνοντας την κινητικότητα και την δραστηριότητα του φυσικού σώματος. Στρέφοντας τώρα προς την άλλη μεριά, η Σβάστικα σημαίνει ότι ξεβιδώνουμε, ότι ξεσφίγγουμε τα φρένα για να βάλουμε σε λειτουργία φυσικές και ενστικτώδεις ενέργειες και ότι έτσι κλείνουμε το πέρασμα στις ύψιστες δυνάμεις του πνεύματος, αφηνόμαστε στην μηχανική, στη γήϊνη πλευρά, για να γίνουμε αποκλειστικά ισχυροί μέσα στην ύλη.
Όταν ζωγραφίζουμε ένα σταυρό ή όταν κάνουμε το σημείο του σταυρού, πρέπει να εννοούμε το ανθρώπινο ον σαν σύνθεση των 2 αρχών, της αρσενικής (πνεύυα ή νόηση) και της θηλυκής (ψυχή ή καρδιά). Η ένωση των 2 αυτών αρχών παράγει την κίνηση. Ναί, όταν ενώνουμε την σκέψη με το συναίσθημα γεννιέται η κίνηση ή η δράση. Η κίνηση του σταυρού διαγράφει έναν κύκλο, τον ήλιο. Και όσο περισσότερο έντονη είναι η κίνηση, τόσο φωτεινότερος γίνεται ο ήλιος. Ο ήλιος ενώνει τις 2 αρχές, είναι ο σταυρός σε κίνηση. Και όταν οι 2 άξονες του σταυρού, δηλαδή ένας άντρας και μια γυναίκα συναντιούνται, τι κάνουν; Ενώνουν το νερό και την φωτιά. Αν δεν ξέρουν πως να το κάνουν, σ' αυτό το σημείο, το νερό, δηλαδή η γυναίκα, θα εξατμιστει και η φωτια, δηλαδη ο ανδρας, θα σβησει. Επειδή η φωτιά και το νερό μπορούν να αλληλοκαταστραφοϋν, έχει συμπεράνει κανείς ότι είναι εχθροί. Φαινομενικά, αυτό είναι αλήθεια. Οι άνδρες και οι γυναίκες δεν παύουν να πολεμούν οι μεν τους δε κι' αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι ονομάζουν αγάπη δεν είναι άλλο από ένα σφοδρό πόλεμο των φύλων. Αυτός ο πόλεμος υπάρχει επειδή δεν έχουν καταλάβει το σύμβολο του σταυρού ώστε να δημιουργούν μαζί την κίνηση: την ζωή.
Το ότι οι άνδρες και οι γυναίκες αναζητούν οι μεν τους δε, σημαίνει ότι υπάρχει μια αιτία και πρέπει να τη βρούμε. Αυτή η αιτία είναι ότι είναι αντιπρόσωποι των 2 μεγάλων κοσμικών αρχών οι οποίες δημιουργούν τη ζωή. Για να δημιουργήσουν όμως αληθινά την ζωή αντί να καταστρέφουν ο ένας τον άλλο, πρέπει να συναντιούνται και να κάνουν ανταλλαγές μ' ένα νέο τρόπο. Σας το έχω πεί: δεν πρέπει να έρχονται κατευθείαν σε επαφή το νερό και η φωτιά. Το νερό πρέπει να χύνεται μέσα σ' ένα σκεύος και να μπαίνει επάνω από την φωτιά. Αυτός ο νόμος ισχύει για όλους τους ανθρώπους που συναντάτε. Από σας εξαρτάται το αν θα καταστρέψετε ο ένας τον άλλο ή το αν θα καταφέρετε να δημιουργήσετε μια δύναμη ευεργετική για ολόκληρο το σύμπαν. Μπορείτε να συναντάτε και ν' αγαπάτε τα όντα, με τη σκέψη σας όμως να μάθετε να τηρείτε μια ΑΠΟΣΤΑΣΗ. Η απόσταση είναι το σκεύος, η κατσαρόλα !

(Omraam Mikhael Aιvanhov)

Σημειωση: Ο Αιβανχωβ διευκρινιζει στις αυστηρά προφορικές διδασκαλίες του, ότι πρόθεση του δεν είναι να αντιταχτεί στους χριστιανους, αλλά να πλατυνει την κατανόηση τους. Οι ομιλίες του Αιβανχωβ κυκλοφορούν στην Ελληνκή γλώσσα από τις εκδόσεις PROSVETA.






-------------------------------------------
ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ.
--------------------------------------------

Νομίζω ότι μπορώ να πω με σιγουριά ότι κανείς δεν καταλαβαίνει κβαντική μηχανική.
- Ρίτσαρντ Φεϋνμαν -

Αυτοί που δεν παθαίνουν σοκ, όταν ακούν για πρώτη φορά σχετικά με την κβαντική θεωρία δεν είναι δυνατόν να την έχουν καταλάβει
- Νιλς Μπορ
(Βραβείο Νόμπελ 1922 για την δομή του Ατόμου)


Εδώ και τριάντα χρόνια ορισμένοι επιστήμονες έχουν συνειδητοποιήσει και δηλώσει με διάφορους τρόπους πως οι ανακαλύψεις της κβαντικής φυσικής ομοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με τις αρχαίες πνευματικές διδασκαλίες - ειδικά αυτές της Ελλάδας και της Ινδίας.

Σήμερα κυκλοφορούν άφθονα βιβλία και, εντελώς πρόσφατα, δυο σημαντικά και συναρπαστικά κινηματογραφικά έργα πάνω στο θέμα με τους τίτλους ΤΙ ΣΤΟ ..... ΜΠΙΠ ΞΕΡΟΥΜΕ ? και ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ. Και τα δυο έργα συνοδεύονται από βιβλία με τους ίδιους τίτλους. Στο τέλος του άρθρου θα βρείτε και άλλους τίτλους που ασχολούνται με το θέμα. Επίσης προτείνω να παρακολουθήσετε τις εκπομπές ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ στην ΕΤ3, όπου οι καθηγητές αστροφυσικής στο πανεπιστήμιο Αθηνών κ.κ Μ.Δανέζης και Στρ. Θεοδοσίου μας ενημερώνουν με ένα μοναδικό τρόπο για την πραγματικότητα, πίσω και κάτω από την επιφανειακή υλική πραγματικότητα, που αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις μας.

Εδώ θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικές από τις βασικές έννοιες της σύγχρονης φυσικής και πως συσχετίζονται με τις αρχαίες πνευματικές διδασκαλίες.

Ποιες είναι αυτές οι αλήθειες;

1. Ύλη και ενέργεια εναλλάσσονται. Η ύλη μπορεί να γίνει ενέργεια και η ενέργεια μπορεί να γίνει ύλη σύμφωνα με την φόρμουλα του Αϊνστάιν Ε=mc2, όπως στην πυρηνική ενέργεια και στην ατομική βόμβα.

Δηλαδή το περιοδικό που κρατάτε στο χέρι σας είναι μια λεπτή μορφή ενέργειας που έχει πάρει την μορφή της ύλης που κρατάτε. Το σώμα σας είναι η ίδια ενέργεια που έχει πάρει την μορφή του σώματος σας. Όλη η ύλη είναι και ενέργεια. Η δομή του κάθε ατόμου ή μορίου είναι, τελικά, ενέργεια.

2. Σωματίδια μπορούν να φαίνονται σαν ύλη ή / και σαν κύματα. Μπορεί κάτι να συμπεριφέρεται τώρα σαν σωματίδιο και μετά σαν κύμα απλωμένο μέσα στο χώρο. Όταν παρατηρούμε φωτόνια και ηλεκτρόνια αλλάζουν συμπεριφορά. Μια στιγμή είναι σαν ύλη και μετά από λίγο είναι σαν απλωμένα κύματα ενέργειας.

3. Ο παρατηρητής επιδρά στο παρατηρούμενο. Η αρχή του Χαϊζενμπεργκ είναι ότι δεν μπορούμε να ορίσουμε ταυτόχρονα τη θέση και την ταχύτητα ενός σωματιδίου. Μπορεί να μετρήσουμε είτε το ένα είτε το άλλο. Ο Γ. Βίγκνερ θεωρεί ότι όταν παρατηρούμε ένα σωματίδιο επιδρούμε στην συμπεριφορά του.

Δεν μπορούμε να παρατηρούμε κάτι ή κάποιον χωρίς να επιδρούμε σε αυτό. Αυτό σημαίνει ότι σαν παρατηρητές έχουμε μια αλληλοεπίδραση σε όλα που υπάρχουν γύρω μας. Μπορούμε να κάνουμε μια ψυχολογική παρομοίωση εδώ, λέγοντας ότι οι πεποιθήσεις, τα συναισθήματα οι προσδοκίες και οι προκαταλήψεις μας έχουν μεγάλη επίδραση στους γύρω μας. (Δεν θα συμφωνήσουν όλοι οι επιστήμονες με αυτό.) Μπορούμε να φανταστούμε τους άλλους σαν κύματα πιθανοτήτων που μπορούνε να συμπεριφέρονται με διάφορους τρόπους και ότι ο καθένας, ανάλογα με δικά του συναισθήματα και προκαταλήψεις, έλκει από αυτά τα άτομα διαφορετικές συμπεριφορές.

Με άλλα λόγια, αν εγώ περιμένω απόρριψη, επιθετικότητα ή αδιαφορία από τους άλλους, σαν παρατηρητής θα έλκω ακριβώς αυτά και επίσης θα τα «βλέπω» ακόμα και όταν δεν υπάρχουν. Θα προβάλω επάνω στους άλλους και τη ζωή αυτά που περιμένω και αυτά που αντιστοιχούν στους φόβους και στις προσκολλήσεις μου.

Έτσι θα μπορούσε κάνεις να συμπεραίνει ότι σύμφωνα με την Κβαντική φυσική έχουμε πολύ περισσότερη αλληλοεπίδραση με το περιβάλλον μας σε σύγκριση με την Νευτώνεια φυσική όπου η «πραγματικότητα» ήταν έξω από μας και αυτά που γίνονταν ήταν πάντα ανεξάρτητα από το τι πιστεύουμε εμείς και πως νιώθουμε. Στην Κβαντική αντίληψη ο παρατηρητής δεν είναι ποτέ ανεξάρτητος από αυτά που παρατηρεί.

4. Αυτό που αντιλαμβανόμαστε σαν πυκνή και αδιαπέραστη ύλη είναι στην πραγματικότητα κενό - μεγάλα πεδία (σύννεφα) ηλεκτρονίων με ελάχιστη ύλη ή συμπαγή ενέργεια στο κέντρο. Ζούμε σε ένα σύμπαν δημιουργημένο από «αντικείμενα» που είναι στην πραγματικότητα 99% κενό.

Τελικά η ύλη όπως την γνωρίζουμε είναι μια κατασκευή των ανθρωπίνων αισθήσεων. Παρόλο που είναι 99.99 κενή, συμφωνούμε όλοι υποσυνείδητα να είναι «στερεή» και μπορούμε να στηριχτούμε πάνω της, δεν μπορούμε να περάσουμε μέσα από αυτή, ούτε να δούμε μέσα από αυτή (εκτός από διαφανή ύλη - όπως ένα τζάμι). Η αλήθεια ότι η ύλη είναι άδεια και τελικά μια ομαδική συνδημιουργία της ανθρώπινης συνειδητότητας, επαναλαμβάνεται συνεχεία στο έργο «Τι στο.... Μπίιιπ Ξέρουμε» και επίσης στις εκπομπές «Το Σύμπαν που Αγάπησα.».

Φαίνεται ότι σαν ψυχές στην εξέλιξη έχουμε συμφωνήσει να δημιουργήσουμε αυτή την υλική τρισδιάστατη παγματικότητα που είναι απλώς μια από πολλές πιθανές διαμορφώσεις της οικουμενικής ενέργειας ή της απεριόριστης άμορφης ενέργειας του κενού. Έχουμε συμφωνήσει σε αυτό το πείραμα, δηλ. στην υλοποίηση, μάθηση και εξέλιξη και συμφωνούμε να βιώσουμε την «ύλη» μας σαν στέρεη παρόλο που είναι 99.99 % κενή. Σε άλλα μέρη του σύμπαντος τα άτομα είναι λιγότερα κενά - όπως κοντά σε μια μαύρη τρύπα όπου υπολογίζουν ότι ένα κυβικό εκατοστό ύλης θα ζυγίσει 10.000.000.000 κιλά

Έτσι ο ανθρώπινος νους δημιουργεί την ψευδαίσθηση της στέρεης ύλης και των ξεχωριστών αντικείμενων με το σκοπό να δημιουργήσει ένα πλαίσιο για την εξέλιξη μέσα από τις ψευδαισθήσεις αυτές.



5. Έχει παρατηρηθεί ότι ένα σωματίδιο μπορεί να εμφανιστεί από το κενό και να ξαναχαθεί εκεί. Είναι εκεί και μετά δεν είναι εκεί, και μετά πάλι είναι εκεί. Φαίνεται ότι το κενό και η ύλη είναι ένα και το αυτό.

Η ύλη τελικά είναι απλώς ενέργεια που έχει δεχτεί πληροφορίες που την διαμορφώνουν σε υλικά σωματίδια που μπορούν επίσης να γυρίσουν στην αρχική τους κατάσταση μέσα στο «κενό» που είναι γεμάτο με σχεδόν απεριόριστη άμορφη ενέργεια. Ο Σεθ, ένα πνεύμα, που μίλησε μέσα από το σώμα της Jane Roberts στην Αμερική, δηλώνει ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματα μας δίνουν μορφή σε μια άμορφη ενέργεια κάνοντας την να γίνεται το σώμα μας και ακόμα (ομαδικά) τα αντικείμενα και το περιβάλλον γύρω μας.

Σύμφωνα με το φυσικό Fritzjof Capra στο βιβλίο του Tο Ταό της Φυσικής, «Aυτά τα δυναμικά σχέδια από ενεργειακές δέσμες σχηματίζουν τις σταθερές, πυρηνικές, ατομικές και μοριακές δομές που συγκροτούν την ύλη και της δίνουν τη μακροσκοπική στέρεη όψη της, κάνοντάς μας έτσι να πιστεύουμε πως είναι φτιαγμένη από κάποια υλική ουσία. Στο μακροσκοπικό επίπεδο αυτή η ένδειξη ουσίας είναι μία χρήσιμη προσέγγιση, αλλά στο ατομικό επίπεδο δεν έχει πια νόημα. Tα άτομα αποτελούνται από σωμάτια κι αυτά τα σωμάτια δεν είναι φτιαγμένα από κάποια υλική ουσία. Όταν τα παρατηρούμε, δε βλέπουμε ποτέ ουσία. Αυτό που παρατηρούμε είναι δυναμικοί διασχηματισμοί, που αλλάζουν ο ένας μέσα στον άλλον - ένας συνεχής χορός ενέργειας».

6. Ακόμη πιο περίεργο είναι ότι ένα σωματίδιο μπορεί να εμφανιστεί συγχρόνως σε πάνω από μία θέση. Σ’ ένα πείραμα ένα σωματίδιο εμφανίστηκε σε 3000 μέρη συγχρόνως.

Εδώ σηκώνουμε τα χέρια μας ψηλά. Πως να εξηγήσουμε το γεγονός ότι οι επιστήμονες φωτογραφίζουν ένα σωματίδιο που φαίνεται να είναι σε πολλά μέρη συγχρόνως; Η μονή λύση είναι να αλλάξουμε την αντίληψη μας για το τι είναι ύλη και τι είναι χώρος και χρόνος. Τα αποτελέσματα αυτά - που δεν τα αμφισβητεί κανένας επιστήμονας - ίσως να εξηγούνται, εγκαταλείποντας τα στενά όρια που έχουμε για το χώρο και το χρόνο.

Οι καθηγητές κ. Δανέζης και Θεοδοσίου, αστροφυσικοί του Πανεπιστήμιου Αθηνών, δεν διστάζουν να δηλώσουν επανειλημμένα ότι στην αλήθεια ο χρόνος και χώρος όπως τα βιώνουμε δεν υπάρχουν - είναι ψευδαισθήσεις του ανθρώπινου νου και των ανθρώπινων αισθήσεων. Ίσως εδώ βρίσκεται το κλειδί και η απάντηση στο φαινόμενο ότι ένα σωματίδιο φαίνεται σε πολλά μέρη συγχρόνως.

7. Εμπλοκή - μη τοπική επίδραση, κατά την οποία ένα σωματίδιο μπορεί να έχει μία εμπλοκή με ένα άλλο, έτσι ώστε να μπορούμε να επιδρούμε στο σωματίδιο αυτό, όταν επηρεάζουμε ένα άλλο σωματίδιο που είναι μακριά από αυτό, αλλά με το οποίο βρίσκεται κατά κάποιο τρόπο σε αόρατη σύνδεση, όχι φυσική .

Πάλι δεν καταλαβαίνουμε το μηχανισμό της άμεσης αλληλοεπίδρασης μεταξύ σωματιδίων που είναι μακριά το ένα από το άλλο. Φαίνεται ότι πάλι υπάρχει ανάγκη να αναθεωρήσουμε τα στεγανά του χώρου και χρόνου - επειδή πιθανές εξηγήσεις θα ήταν ότι δεν υπάρχει χώρος μεταξύ των σωματιδίων αυτών - παρόλο που φαίνεται να είναι μακριά το ένα από το άλλο. Αν στην αλήθεια δεν υπάρχει χώρος, τότε είναι φυσικό ότι το ένα επηρεάζεται από το άλλο.

Τέτοια φαινόμενα όμως συμβαίνουν συχνά σε ψυχολογικό και πνευματικό επίπεδο. Ανθρωποι με «εμπλοκή», όπως δίδυμα αδέλφια, γονείς και παιδιά, σύντροφοι, μπορεί να βιώνουν αυτό που συμβαίνει στον άλλον παρόλο που ο αλλος είναι χιλιόμετρα μακριά.

8. Κβαντικά άλματα. Τα ηλεκτρόνια μπορούν να αλλάζουν θέση, στιγμιαία. Ξαφνικά εμφανίζονται σε μια άλλη τροχιά με ανώτερη ή χαμηλότερη ενέργεια ή απόσταση από τον πυρήνα.

Η κβαντική αλλαγή έχει γίνει σύνθημα της εποχής μας. Χρησιμοποιείται για να εννοεί μια αλλαγή που δεν παίρνει χρόνο αλλά που γίνεται άμεσα, στιγμιαία, ακαριαία. Υπάρχουν και νέες εναλλακτικές θεραπείες που βασίζονται στην δυνατότητα της άμεσης - χωρίς χρόνο και διαδικασία - αλλαγής ή θεραπείας.

9. Time Reversal Symmetry - Υπάρχει μια αντίληψη στην Κβαντική μηχανική που λέει ότι πρέπει να υπάρχει αντίστροφη συμμετρία σε όλες τις διαδικασίες του χρόνου, σε κάθε τι που συμβαίνει. Έτσι θεωρητικά δεν υπάρχει λόγος ο χρόνος να μην πάει προς τα πίσω, όπως πάει προς τα εμπρός. Επίσης ότι θα μπορούσαμε να έχουμε γνώση του μέλλοντος όπως έχουμε για το παρελθόν. Μια άλλη πιθανή λογική της ιδέας αυτής είναι ότι το μέλλον μπορεί να είναι αυτό που διαμορφώνει το παρόν, όπως το διαμορφώνει το παρελθόν. Με την ιδέα αυτή, αυτό που μια μέρα θα γινόμαστε (με την αντίληψη του χρόνου που έχουμε τώρα) μπορεί να είναι η αίτια αυτού που είμαστε τώρα, όπως είναι και αυτό που ήμασταν κάποτε. Ο νόμος αυτός αλλάζει εντελώς την αντίληψη μας για τα αίτια και τα αποτελέσματα. Μέχρι τώρα στο νου μας το παρελθόν ήταν πάντα η αιτία του παρόντος.

Με το νέο αυτό τρόπο σκέψης, θα μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν αλλάζοντας το παρόν. Και βέβαια αλλάζουμε το μέλλον αλλάζοντας το παρόν και το παρελθόν. Είστε αρκετά μπερδεμένοι ακόμα; Σήμερα τέτοιες σκέψεις είναι τροφή για πολλά έργα επιστημονικής φαντασίας - αλλά που ίσως δεν είναι τελικά φαντασία.

10. Κβαντικά πεδία πιθανοτήτων, όπου υπάρχει μια «εσωτερική» αόρατη τάξη, σύμφωνα με τον Ντέϊβιντ Μπόμ, (μαθητή του Αϊνστάιν) όπου όλα τα σωματίδια και κύματα του σύμπαντος αλληλοαγγίζονται και αλληλοεπιδρούν ανεξαρτήτως χώρου και χρόνου. Τίποτα δεν είναι ξεχωριστό. Υπάρχει μόνο ένα αδιαφοροποίητο πεδίο από ανεκδήλωτες, ακόμη, πιθανότητες.

Μερικοί αντιλαμβάνονται το πεδίο αυτό σαν την πρωταρχική συνειδητότητα. Αυτό το πεδίο εκδηλώνεται σαν εξωτερική ορατή τάξη ή κόσμος όντων, αντικείμενων και γεγονότων μόλις αρχίσουμε να το παρατηρούμε και, στην πραγματικότητα, να το δημιουργούμε με την παρατήρηση μας, μέσω των υποσυνείδητων πεποιθήσεων.

11. Σ’ αυτό το επίπεδο της ύπαρξης, που ονομάζεται εσωτερική τάξη, κβαντικό πεδίο ή πρωταρχική συνειδητότητα
α) Όλα τα σωματίδια και κύματα αλληλοσυνδέονται ανεξαρτήτως χώρου και χρόνου
β) Δεν υπάρχει χώρος, επειδή ένα σωματίδιο μπορεί να βρίσκεται σε πάνω από ένα σημείο συγχρόνως και επηρεάζεται από τις επιρροές που δέχεται ένα άλλο σωματίδιο με το οποίο δεν είναι φανερά συνδεδεμένο.
γ) Δεν υπάρχει χρόνος, επειδή δεν χρειάζεται χρόνος για ένα σωματίδιο προκειμένου να εμφανιστεί σε άλλη θέση και μπορεί να εμφανιστεί σε πάνω από μία θέση συγχρόνως.
δ) Ένα αποτέλεσμα δεν εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από μια τοπική αιτία, εφόσον όλα είναι συνδεδεμένα μέσα σε ένα ενιαίο χώρο και χρόνο και συνεπώς κάθε τι επιδρά πάνω σε κάθε τι και όλα επηρεάζονται από κάθε τι- μέσα στον ενιαίο χώρο και χρόνο.
ε) Δεν υπάρχουν ξεχωριστά όντα, αντικείμενα, γεγονότα ή καταστάσεις. Όλα αυτά αντιστοιχούν στον συγκεκριμένο παρατηρητή του οποίου γίνονται αντικείμενα παρατήρησης.


12. Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, το αντικείμενο της παρατήρησης ξεπηδάει από το κβαντικό πεδίο παίρνοντας συγκεκριμένη μορφή και μετρήσιμη υπόσταση μόνο όταν ο παρατηρητής το παρατηρήσει.

Μπορούνε να παρομοιάσουμε το κβαντικό πεδίο, σημείο μηδέν ή οικουμενική συνειδητότητα με το αγνό άσπρο φως της τηλεόρασης πριν να μορφοποιηθεί από εντολές ή πληροφορίες από κάποιο σταθμό. Όταν δέχεται πληροφορίες, μορφοποιείται - αλλά η αληθινή φύση του στην οποία γυρίζει ξανά και ξανά είναι το λευκό αγνό φως. Όλες οι εικόνες που εμφανίζονται στην οθόνη αποτελούνται από το ένα φως. Αν υπάρχει μια σκηνή με αγάπη, έρωτα, βία, κωμωδία ή σύγκρουση, όλοι και όλα, και οι αλληλοεπιδράσεις μεταξύ τους που εμφανίζονται στην οθόνη, αποτελούνται από το ένα αγνό αρχικό φως.

Με την ίδια έννοια, φαίνεται ότι όλη η ύλη γύρω μας - ανθρώποι, ζώα, φυτά, περιβάλλον και αντικείμενα είναι προσωρινές εκφράσεις της μιας οικουμενικής συνειδητότητας ή του ενός κβαντικού πεδίου ή υπονοούμενη τάξη του Ντέϊβιντ Μπόμ.

Σε αυτό το πεδίο όλα είναι ένα. Μερικοί φυσικοί συμφωνούν ότι είναι η συλλογική συνειδητότητα των όντων που διαμορφώνει την αγνή οικουμενική συνειδητότητα στις μορφές που προσωρινά παίρνει και μέσω των οποίων μορφών εκδηλώνεται.

Με άλλα λόγια, αν όντως ο παρατηρητής κάνει το πεδίο πιθανοτήτων να πραγματοποιείται σαν μια μόνο πραγματικότητα στην δική μας υλική υπόσταση, τότε είναι μάλλον οι συγκεκριμένες πεποιθήσεις, συναισθήματα, προσδοκίες και προκαταλήψεις μας που συντονίζονται με, ή έλκουν από, ή διαμορφώνουν το πεδίο πιθανοτήτων, ώστε να γίνει η δική μας συγκεκριμένη προσωπική και ομαδική πραγματικότητα.


Αν είναι αλήθεια αυτό, (και εγώ το πιστεύω), εμείς τελικά δημιουργούμε την πραγματικότητα μας κυριολεκτικά με τις πεποιθήσεις, συναισθήματα προκαταλήψεις και στάση ζωής. Επίσης έλκουμε καταστάσεις που ευνοούν τα μαθήματα και την εξέλιξη μας. Παρόλο που αυτές οι καταστάσεις μας δίνουν την ευκαιρία της εξέλιξης και την απελευθέρωση και από την άγνοια και τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια πολύ πιο όμορφη πραγματικότητα για μας και τους άλλους, συχνά δεν τα βλέπουμε έτσι και σαν προσωπικότητες νιώθουμε φόβο, αδικία και θυμό για τις ευκαιρίες αυτές. Αυτό που θέλει η ψυχή για την εξέλιξη της δεν αρέσει πάντα στην προσωπικότητα που έχει άγνοια της αληθινής μας φύσης και φοβάται την αλλαγή.


Τι σημαίνουν όλα αυτά στην ψυχολογική και πνευματική μας ζωή.

Χρειάζεται να αλλάξουμε τις κοινά αποδεκτές πεποιθήσεις και παγιωμένες αντιλήψεις (σκεπτομορφές) σχετικά με την φύση της πραγματικότητας από την φυσική του Νεύτωνα, που όντα και πράγματα είναι ξεχωριστά, χωρίς έλεγχο στις δυνάμεις που τα κυβερνάνε, στην νέα κβαντική αντίληψη της πραγματικότητας, σύμφωνα με την οποία όλοι προερχόμαστε από μία πηγή και είμαστε οι πραγματικοί δημιουργοί της πραγματικότητας μας.Η Κβαντική φυσική δεν ακυρώνει τους νόμους του Νεύτωνα σε σχέση με τα αντικείμενα και τα γεγονότα, απλώς εξηγεί ότι οι νόμοι αυτοί δεν ισχύουν στο υποατομικό επίπεδο της δημιουργίας, από το οποίο όλα τα αντικείμενα, όντα και γεγονότα αποτελούνται.

1. Πολλοί πνευματικοί δάσκαλοι και ορισμένοι επιστήμονες ταυτίζουν το κβαντικό πεδίο με το πεδίο της πρωταρχικής συνειδητότητας, που περιέχει όλες τις πιθανότητες από τις οποίες όλα εκδηλώνονται. Είμαστε όλοι εκφράσεις μιας οικουμενικής συνειδητότητας. Αυτό σημαίνει ότι και τα παιδιά σας, ο σύντροφος, οι γονείς, οι φίλοι και οι συνεργάτες, και ακόμα οι Τούρκοι, Αλβανοί, Αμερικάνοι, Αφρικανοί, Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, Εβραίοι, Βουδιστές, Μαύροι, Λευκοί, Κίτρινοι, φτωχοί και πλούσιοι και ακόμα αυτοί που δεν μας αρέσουν και όλα τα άλλα όντα που μοιράζονται τον πλανήτη ή και το σύμπαν μαζί μας είναι εκφράσεις αυτής της οικουμενικής συνειδητότητας.

2. Το σώμα και ο νους μας είναι οι πιο περιορισμένες όψεις της πραγματικότητας μας. Στο βαθύτερο επίπεδο του εαυτού μας είμαστε ενέργεια - κενό - συνειδητότητα.

3. Οι προγραμματισμοί, οι ιδέες και οι πεποιθήσεις μας, μας αναγκάζουν να διαμορφώσουμε την προσωπική, υποκειμενική και μοναδική έκφανση του κβαντικού πεδίου - πρωταρχικής συνειδητότητας, που εμείς ονομάζουμε «σώμα», «ζωή» και «πραγματικότητα» μας.

4. Βασικά αντιλαμβανόμαστε και δημιουργούμε μια πραγματικότητα, που βασίζεται στις εμπειρίες, στους προγραμματισμούς, στις πεποιθήσεις, στα συναισθήματα και στις προσδοκίες μας. Είμαστε θύματα του παρελθόντος μας. Αφήνουμε τις εμπειρίες και συμπεράσματα του παρελθόντος μας να περιορίζουν την αντίληψη τις πεποιθήσεις και την πραγματικότητα του παρόντος.

5. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα πιο ευτυχισμένη, πιο αρμονική πραγματικότητα αν αλλάξουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας, τους άλλους και τη ζωή.6. Επιδρούμε στους άλλους και στον κόσμο γύρω μας θετικά και αρνητικά με τους τρόπους που σκεφτόμαστε, νιώθουμε και συμπεριφερόμαστε. Η άνθρωποι και η ζωή γενικά είναι ένα καθρέφτισμα που καθρεφτίζει σε μας τον τρόπο που σκεφτόμαστε - και ειδικά αυτά που φοβόμαστε, απορρίπτουμε, μισούμε και γενικά δεν αγαπάμε. Καθρεφτίζει επίσης αυτά που αγαπάμε και αυτά που θέλουμε.

7. Ο παρατηρητής, το παρατηρούμενο, η διαδικασία της παρατήρησης είναι όλα ένα και έχουν την πηγή τους στο κβαντικό πεδίο / ανεκδήλωτη συνειδητότητα. Εμείς και αυτό που βλέπουμε και ακόμα η διαδικασία να βλέπουμε, είναι όλα τελικά ένα - εκφράσεις μιας συνειδητότητας.


**********************

Είναι τρελό να κάνεις διαρκώς τα ίδια πράγματα και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα
(Άλμπερτ Αϊνστάιν)

Ψάχνω για ανθρώπους που έχουν μιαν απεριόριστη ικανότητα να μην ξέρουν τι δεν μπορεί να γίνει(Χένρυ Φορντ)

Είμαστε αιώνια συνειδητότητα εδώ για να δημιουργήσουμε και να ζούμε διαφορετικά(αστροναύτης Έντγκαρ Μίτσελ)


**********************
Μία άσκηση στο να αντιλαμβανόμαστε κάτι στο φως της κβαντικής φυσικής

Επιλέξτε "κάτι" από την ζωή σας που θα θέλατε να αντιληφθείτε στο φως της κβαντικής φυσικής. Μπορεί να είναι αντικείμενο, άνθρωπος ή κατάσταση. Ή μπορεί να είναι ένα συναίσθημα, μια σκεπτομορφή, μια πεποίθηση, επιθυμία, ανάγκη, στόχος, ιδέα, φόβος ή σύγκρουση με τον εαυτό σας ή με άλλους. Μπορεί να είναι το δικό σας σώμα ή ο νους, ή ακόμα ο παρατηρητής του δικού σας σώματος ή νου.Ίσως να επιλέξετε κάτι που θα θέλατε να αντιληφθείτε και να πλησιάσετε με έναν πιο θετικό τρόπο, λιγότερο φόβο, προσκόλληση ή ένταση.

1. Επιλέξτε αυτό στο οποίο θα εστιαστείτε

2. Δεχτείτε το όπως είναι

3. Ενωθείτε με αυτό και βιώστε το όπως είναι, με όλους τους περιορισμούς, συναισθήματα θετικά και αρνητικά και τυχόν αξιολογικές σας κρίσεις.

4. Συνειδητοποιείστε ότι σαν παρατηρητής δημιουργείτε τώρα αυτό που παρατηρείτε.


5. Αντιληφθείτε το σαν δική σας δημιουργία.

6. Συνειδητοποιείστε ότι είναι στην πραγματικότητα μια
προσωρινή εκδήλωση του απεριόριστου κβαντικού πεδίου που γίνεται μέσα από τη δική σας παρατήρηση και την συμμετοχή σ’ αυτό. (Μια συμμετοχή είναι ότι το φοβόσαστε, ή το απορρίπτετε ή το αφήνετε να σας κάνει να νιώθετε αρνητικά)

7. Είναι μια «κατασκευή» του νου σας - κάτι με το οποίο συντονίζεστε - όπως συντονίζεστε με ένα σταθμό στην τηλεόραση.

8. Τώρα, αντιληφθείτε το σαν μια προσωρινή εκδήλωση ενέργειας

9. Βιώστε το σαν ενέργεια, χωρίς κρίση, δεχτείτε το όπως είναι - σαν ενέργεια

10.Μεταφερετε την επιγνωση σας στον κενό χώρο μέσα στον οποίο υπάρχει. Τον κενό χώρο γύρω του, πίσω του και μέσα του. Τον κενό χώρο μέσα στον οποίο περιέχεται και που περιέχει

11. Επιτρέψτε του να ενωθεί με το χώρο μέσα και γύρω του που είναι στην πραγματικότητα η πηγή της ύπαρξης του

12. Συνειδητοποιείστε ότι αυτό και ο κενός χώρος είναι ένα και το αυτό.

13. Βιώστε τον εαυτό σας σαν ενέργεια


14. Βιώστε τον εαυτό σας σαν συνειδητότητα


15. Βιώστε την ενοποίηση σας, σαν ενέργεια και σαν συνειδητότητα, με αυτό που παρατηρήσατεκαι με όλα όσα υφίστανται.


16. Παρατηρήστε τον εαυτό σας κάνοντας όλα αυτά. Ποιος τα κάνει όλα αυτά;;;


17. Κοιτάξτε προς τα μέσα για να παρατηρήσετε τον παρατηρητή.


18. Παρατηρήστε τον παρατηρητή του παρατηρητή.


*********************
Βιβλία για παραπέρα έρευνα

Από τη Φυσική στην Μεταφυσική (Νίκος Ταμπάκης)
Ταό και Φυσική (Φριτς Καπρα)
Κβαντική Συνειδητότητα (Στέφεν Γουολίνσκυ)
Υπερφύση - Mετά την Υπερφύση (Λαϊαλ Γουάτσον)Πνευματική Νοημοσύνη, (Ιαν Μαρσαλ)
Οι χορευτές δάσκαλοι του Γου Λί (Γκάρυ Ζούκαβ)
Τα επτά πειράματα (Ρούπερτ Σέλντρεϊκ)
Οικουμενική Φιλοσοφία (Ρόμπερτ Νατζέμυ)
Ο μυστικός κύκλος της Ζωής (Ρόμπερτ Νατζέμυ)
Μόρια των συναισθημάτων (Κάντις Περτ)
Τι στο.... μπίιιπ ξέρουμε (Βιβλίο και Ταινία)
Τα Ηeart Math books (http://www.heartmath.com/)

Υπάρχει επίσης ένα ντοσιέ που λέγεται Κβαντική Φιλοσοφία και Κβαντική Ψυχολογία με 14 μαθήματα σε DVD πάνω στις έννοιες αυτές με διαφάνειες προβολή έργων και επίσης τεχνικές που μας βοηθάνε να βιώσουμε

Να είστε πάντα καλά
http://www.HolisticHarmony.com/greek
Tου Ρόμπερτ Ηλία Νατζέμυ