Καλως ηρθατε !

Καλως   ηρθατε !
"Παντα Eμεις, το Φως και η Σκια..."

3.5.09

H αλλοιωση του ενιαιου της πραγματικοτητας απο τα ψευδεπιγραφα ΜΜΕ.Τα ΜΜΕ ξέρουμε ότι όχι μόνο δεν αναπαράγουν την πραγματικότητα, όχι μόνο είναι επιμεριστικά γι΄ αυτό το λόγο αλλοιώνουν το ενιαίο της πραγματικότητας, αλλά περνούν και από ένα προσωπικό φίλτρο το όποιο γεγονός προβάλλουν και το χρωματίζουν ηθικά με βάση τη βούληση, ή τα συμφέροντα του εκάστοτε παρατηρητή.

Έτσι δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε ότι και εδώ ισχύει ο νόμος της κβαντικής φυσικής που λέει ότι ο παρατηρητής επηρεάζει το αποτέλεσμα της παρατήρησης. Δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση αυτός ο οποίος βιώνει, παρακολουθεί, ή προσπαθεί να αναμεταδώσει κάποια συγκεκριμένη εμπειρία επηρεάζει την ίδια την εμπειρία με τον τρόπο με τον οποίον την αναπαράγει.

Αφού λοιπόν έχουμε ξεκαθαρίσει στο νου μας ότι κάθε απόπειρα περιγραφής της πραγματικότητας διέπεται - εκ των πραγμάτων - από έναν πολύ μεγάλο υποκειμενισμό, θα πρέπει κάνοντας ένα βήμα παρακάτω να ξεκαθαρίσουμε και να δούμε πως το προσωπικό φίλτρο, ο προσωπικός χρωματισμός και η επιλογή των όποιων γεγονότων που θα μεταδώσουν ως είδηση, ή ως ενημέρωση, πως χαράζουν και επηρεάζουν τη συνείδηση του δέκτη. Δηλαδή εμάς που θ’ ακούσουμε κάτι συγκεκριμένο στο ραδιόφωνο, που θα δούμε κάτι στην TV, που θα διαβάσουμε κάποιο έντυπο.

Εδώ ερχόμαστε σε έναν δεύτερο ωκεανό υποκειμενικότητας, όπου αν θελήσουμε να μείνουμε πιστοί στον όρο ενημέρωση, μιλώντας για μαζικά μέσα ενημέρωσης, καταλαβαίνουμε ότι αυτός ο όρος είναι ψευδεπίγραφος, τουλάχιστον. Διότι τα ΜΜΕ δεν βασίζουν καν τον κύριο όγκο αναφοράς τους σε θέματα ενημέρωσης. Περιλαμβάνουν πολλά παραπάνω στοιχεία μέσα τους όπως – υποτίθεται - ψυχαγωγικά προγράμματα, σχόλια, διαφημίσεις, παιχνίδια κλπ που κάθε άλλο παρά με ενημέρωση έχουν να κάνουν.

Αν μείνουμε όμως αυστηρά στο θέμα ενημέρωση που σημαίνει είδηση, πρέπει να αναρωτηθούμε τι σημαίνει είδηση;

Πρέπει να αναρωτηθούμε από πού και ως πού και γιατί αποτελεί είδηση το ποιον παντρεύτηκε η τάδε καλλιτέχνιδα, ή το γεγονός ότι σκοτώθηκαν σε μια σύγκρουση τρένων τόσες εκατοντάδες άτομα και δεν αποτελεί είδηση ότι κάποιος άνθρωπος έγινε καλά σήμερα, γιατί πέτυχε η εγχείρηση που του έκαναν, ή ότι εγώ σήμερα ερωτεύθηκα τον τάδε, ή ότι αυτή τη στιγμή πετάει ένα πουλί απέξω.

Τι είναι εκείνο το κριτήριο, που αν υποθέσουμε ότι είδηση σημαίνει, ότι σε αυτήν την πραγματικότητα, σε ένα ενιαίο όλον εγώ εστιάζω την προσοχή μου και κοιτάω μέσα από έναν μεγεθυντικό φακό, ή έναν σωλήνα και βλέπω ένα μέρος της πραγματικότητας, ποιο είναι το κριτήριο για το αν θα εστιάσω εδώ, ή εκεί;

Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε όλοι, ότι το κριτήριο είναι καθαρά υποκειμενικό και άρα το κριτήριο είναι προς τα πού θέλει να στρέψει την προσοχή μου, εκείνος ο οποίος μεταδίδει την είδηση.

Άρα εδώ δεν πρέπει να γελιόμαστε πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε βαθιά ότι εδώ μιλάμε για τρόπο και επιλογή διαμόρφωσης της συνείδησης των ανθρώπων.

Εάν είχαμε διαφορετικά κριτήρια για το τι εστί είδηση θα διαμορφώναμε και μια διαφορετική ανθρώπινη φυλή. Ιδίως σήμερα που τα μέσα ενημέρωσης είναι τόσο πανίσχυρα και παγκόσμιας εμβέλειας.

Φανταστείτε ένα διαφορετικό CNN το οποίο να επέλεγε με διαφορετικό κριτήριο τις ειδήσεις του, πόσο διαφορετικά θα είχε διαμορφώσει και θα διαμόρφωνε τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Έχοντας ξεκαθαρίσει λοιπόν ότι είδηση σημαίνει συγκεκριμένη επιλογή για το τι είδους νοοτροπία διαμορφώνω στους ανθρώπους, κάνουμε ένα βήμα πιο μπροστά και καταλαβαίνουμε επίσης για ποιον λόγο να ενδιαφέρει κάποιον ή κάποιους, για το τι είδους συνείδηση θα έχουν οι άνθρωποι.

Επειδή σκοπεύει να τους σώσει;
Αυτό είναι η μια εκδοχή.

Επειδή τον ενδιαφέρει να υπηρετήσει;
Αυτή είναι η δεύτερη εκδοχή.

Εκείνο όμως που είναι περισσότερο διαδεδομένο είναι ότι πίσω από τη λέξη είδηση κρύβονται συγκεκριμένα πολιτικο –οικονομικο- κοινωνικά συμφέροντα. Αυτό είναι κάτι που από την αρχαιότητα –μπορεί να μην διέθεταν τα μέσα που έχουμε σήμερα- αλλά η έννοια της προπαγάνδας, της παραπληροφόρησης και της επιλογής δηλαδή του φίλτρου, μέσα από το οποίο θα περάσουν τα νέα και οι ειδήσεις, ήταν πανάρχαια.

Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με μια σαφή επιλογή συμφερόντων που θέλουν να διαμορφώσουν μια συγκεκριμένη συνείδηση στην ανθρώπινη φυλή.

Και αυτό το αποκαλούν είδηση. Το αποκαλούν ενημέρωση!

Δεν μπορούμε να τους αλλάξουμε μυαλά. Μπορούμε όμως να το ξέρουμε καλά όλοι μας, αλλά και να το γνωστοποιήσουμε και σε άλλους, ώστε να είμαστε συνειδητοί σε αυτά τα πράγματα που συμβαίνουν.

Ποιος όμως είναι ο μηχανισμός μέσω του οποίου επηρεάζεται η ανθρώπινη συνείδηση;

Και από τη λεγόμενη είδηση, αλλά και από όλα τα λεγόμενα υποπροϊόντα των ΜΜΕ.

Έχουμε να κάνουμε με τρία πολύ ισχυρά στοιχεία.
Τον ήχο, την εικόνα και τον λόγο (γραπτό και προφορικό).

Άρα υπάρχει ένα τρίπτυχο που μεταδίδει γνώση, εικόνα και άκουσμα (αίσθηση).
Τι καλύτερο από το να χαράξει την ανθρώπινη συνείδηση, αυτό το τρίπτυχο των κραδασμών, που είναι το βάθρο της ανθρώπινης συνείδησης.
Γιατί ακριβώς έτσι διαπλάθεται η ανθρώπινη συνείδησή μας, με βάση αυτά τα τρία στοιχεία.

Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ένας ολόκληρος μηχανισμός, μέσω του οποίου ταυτίζεσαι με αυτά που βιώνεις κάθε στιγμή. Είναι ένας μηχανισμός που λειτουργεί τόσο γνωσιακά όσο και συμπεριφορικά (behaviour) όσο και ενεργειακά.


Για τα πάρουμε με τη σειρά.

1. Στο γνωσιακό πεδίο τι κάνουν τα μέσα της ΜΜΕ;

Έχοντας το θέσφατο της αλήθειας «είμαστε εμείς που ξέρουμε τι γίνεται στον κόσμο και να, σας το λέμε, σας το μεταφέρουμε» διαμορφώνουν και επηρεάζουν πεποιθήσεις, αξίες και κοσμοαντίληψη. Θα έχετε πολλούς ακούσει που λένε «μα, αφού το άκουσα στην τηλεόραση, το διάβασα στην εφημερίδα, είναι δυνατόν να λέει ψέματα; Αφού το γράφει».

Όσο, λοιπόν διαβάζεις, υφίστασαι μέσω της επανάληψης συγκεκριμένα μηνύματα και γίνεσαι δέκτης συγκεκριμένων γνώσεων και στοιχείων, η συνείδησή σου διαμορφώνει ανάλογα με αυτά τα οποία δέχεσαι, συγκεκριμένες πεποιθήσεις και αξίες. Ότι έτσι είναι ο κόσμος, αυτό σημαίνει να είναι κανείς σωστός άνθρωπος, ότι για να προχωρήσεις στη ζωή σου πρέπει να πατήσεις επί πτωμάτων, ότι όλα είναι ανταγωνιστικά και απλώς θα πρέπει ο καθένας να καλύπτει τα νώτα του για να μην του την φέρουν, ότι για να είσαι ωραίος σημαίνει ότι πρέπει να φοράς το τάδε φόρεμα, τάδε μάρκας, να έχεις το τάδε αυτοκίνητο κλπ. Έτσι πάει ένα ολόκληρο πακέτο καταναλωτικό από πίσω…


2. Συμπεριφορικό πεδίο.


Εκτός όμως από το γνωσιακό έχει πολύ μεγάλη σημασία και το συμπεριφορικό, που σημαίνει μίμηση προτύπων. Είδαμε τις απόκριες που μεταξύ των άλλων κυκλοφόρησε και στολή Τσάκα (από το big brother). Αυτό τι σημαίνει;
Ότι δίπλα στον Ρομπέν των Δασών και στον Pokemon προστέθηκε και ένα καινούργιο πρότυπο, ο Τσάκας!

Πρότυπο σημαίνει τι;

Είπαμε ότι μέσα από μια ενιαία πραγματικότητα επιλέγω ένα μέρος μικρό και ρίχνω το φως των προβολέων επάνω του και μπορώ να διαλέξω ότι θέλω, γιατί εγώ έχω τον προβολέα εγώ επιλέγω, όχι εσείς. Όταν λοιπόν επιλέγω τον χ κύριο ή κυρία να ρίξω το φως επάνω του είναι σαν να σας λέω «να ποιο είναι το πρότυπο του ανδρός και να ποιο είναι της γυναίκας»

Εγώ θα διαλέξω την τάδε καλλιτέχνιδα να την προβάλλω σαν πρότυπο, ή τον χ ποδοσφαιριστή, ή τον Τσάκα.

Εγώ μέσω της διαφήμισης που θα γυρίσω, μπορώ να σας κάνω να αισθάνεστε μειονεκτικά για κάποια παχάκια, γιατί στη δική μου διαφήμιση όλες οι γυναίκες είναι κουκλάρες και μοντέλα με γαλάζια μάτια και άρα να σας φέρω στο δίλημμα και να πείτε «για να είμαι και εγώ χαμογελαστή και ευτυχισμένη στη ζωή μου, να το πρότυπο!» «Πως θα λυτρωθώ από τη δυστυχία που δεν είμαι αυτή η κουκλάρα που βλέπω στην τηλεόραση; Πολύ απλά με το να τρώω το γιαούρτι που τρώει εκείνη, με το να φορέσω τα ρούχα που φοράει εκείνη κλπ»

Αυτός ο τρόπος που αφορά το συμπεριφορικό πρότυπο κουνώντας ένα πρότυπο το οποίο εσύ θα ζηλέψεις και μπροστά του θα νιώσεις σκουλήκι, θα νιώσεις μειονεκτικά, θα σου κάνει μια μεταφορά, με βάση την θεωρία των εξαρτημένων αντανακλαστικών, του Παβλώφ δηλαδή, που όπως ο σκύλος –στην αρχή κάθε φορά που έτρωγε του κτύπαγαν ένα καμπανάκι για να φάει, και μετά του αφαίρεσαν την τροφή, κτύπαγαν μόνο το καμπανάκι και ο σκύλος αισθανόταν σαν να έτρωγε, έτσι και σε μας, μας κάνουν την μεταφορά και φέρνοντάς μας το πρότυπο που ζηλεύουμε και απέναντι του νιώθουμε μειονεκτικά τι μένει;

Μένει το προϊόν που πλασάρεται πίσω από το πρότυπο. Τρώγοντας λοιπόν ή αγοράζοντας το προϊόν έχεις την ψευδαίσθηση ότι μοιάζεις με αυτό το πρότυπο που στην διαφήμιση το καταναλώνει.

3. Ενεργειακό πεδίο

Αυτού του είδους η ταύτιση, στη συνείδησή μας είναι πανίσχυρη διότι ξεκινώντας από το καθαρά μπιχεϊβιοριστικό μοντέλο στο τέλος αποκτά και ενεργειακή υφή.

Δηλαδή είναι γνωστό ότι ο καθένας μας κινείται στη ζωή του, έχοντας ικανότητα να καταναλώσει μια ορισμένη ποσότητα ενέργειας δικής του. Αυτό το καύσιμο που βρίσκει, είναι ένα καύσιμο που μπορεί ο καθένας να του το πάρει στρέφοντάς τον προς την άλφα, ή βήτα δραστηριότητα. Η διαφήμιση ιδίως, αλλά όχι μόνο η διαφήμιση, αλλά και γενικά η ζωή έτσι όπως παρουσιάζεται μέσα από τα σήριαλ, στα ΜΜΕ και μέσα από τα πρότυπα των χαρακτήρων, στην ουσία τι κάνει;

Παίρνει τη ζωτική δύναμη των ανθρώπων και την μετατρέπει σε καταναλωτική ισχύ. Γι αυτό ακριβώς, επειδή αποσκοπεί σε ζωτική δύναμη, στην libido, στην κουνταλίνι, πείτε το όπως θέλετε, γι αυτό ακριβώς αν παρατηρήσετε, το δίπτυχο μέσω του οποίου δουλεύει η διαφήμιση για να μπορεί να είναι μια ισχυρότατη υποβολή είναι πρώτα μέσω της επιβίωσης, ή μέσω του σεξ.
Κτυπάει δηλαδή ακριβώς το ζωτικό ένστικτο.

Άρα θα δουλεύει με δύο τρόπους. Ή προβάλλοντάς σου εικόνες, οι οποίες σου ανεβάζουν τη ζωτική ενέργεια μέσω του σεξ και αμέσως μετά να προβάλλει το προϊόν, έτσι ώστε να ταυτιστεί η ζωτική μας δύναμη της αναπαραγωγής με το συγκεκριμένο προϊόν και να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι κάθε φορά που καταναλώνουμε το συγκεκριμένο προϊόν να νομίζουμε ότι –υποσυνείδητα- κάνουμε έρωτα εκείνη τη στιγμή και να το ευχαριστιόμαστε (…και πολύ γαμάτο προϊόν!…), είτε να λειτουργεί στο δίπτυχο αυτό μέσω του φόβου, καλλιεργώντας μια ανασφάλεια η οποία λυτρώνεται τη στιγμή που εμφανίζεται το συγκεκριμένο προϊόν.

Είτε –τρίτος τρόπος- δείχνοντας μια θέση κυριαρχίας που απευθύνεται πάλι στη ζωτική μας ενέργεια μια θέση κυριαρχίας από τη στιγμή που το άτομο κατέχει, ή καταναλώνει το συγκεκριμένο προϊόν, ή έχει τη συγκεκριμένη ερωτική συμπεριφορά που είναι επιθυμητή.

Έτσι έχει διαμορφωθεί ένα ολόκληρο κύκλωμα που περιλαμβάνει μέσα καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, μοντέλα, αθλητές, πολιτικούς, ένα ολόκληρο κύκλωμα προτύπων, το οποίο δεν κάνει τίποτα άλλο από το να μετατρέπει τη ζωτική δύναμη των ανθρώπων στους οποίους απευθύνεται, σε καταναλωτική ισχύ.


Τέλος, έχει αποδειχθεί ότι ο καλύτερο τρόπος για να είναι κάποιος δεκτικός σε μια υποβολή είναι να πληρεί δύο χαρακτηριστικά:

Α) Να βρίσκεται σε κατάσταση χαμηλής εγρήγορσης, δηλαδή σε μια παθητική, υπνωσική κατάσταση και Β) Να τελεί υπό το κράτος σύγχυσης και ακόμα καλύτερα, φόβου. Αυτός είναι και ο λόγος που και στην ανάκριση, θα έχετε δει από σχετικά έργα, ο ένας κάνει τον καλό, ο άλλος τον κακό και προσπαθούν να σε φέρουν σε μια κατάσταση σύγχυσης ώστε εκείνη τη στιγμή μέσα σου να δεχτείς αυτό το οποίο σε πιέζει ο άλλος να κάνεις.

Το ίδιο ισχύει και στις πωλήσεις.

Παλιά, οι ασφαλιστές προσπαθούσαν να σε πείσουν με την τρομοκρατία. Σου λέγανε «το ξέρεις ότι είσαι σε μια ηλικία κρίσιμη, που όπου να’ ναι μπορείς να πάθεις κανένα εγκεφαλικό;»

Τώρα έχει ξεπεραστεί αυτός ο τρόπος και έχουμε πιο λεπτεπίλεπτες μεθόδους προσέγγισης. Αλλά στα ΜΜΕ παραμένουμε σ’ αυτό το κλίμα.

Βλέπετε ότι η επιλογή της είδησης, ή των ταινιών που προβάλλονται στην τηλεόραση είναι πάντα ειδήσεων και ταινιών που σχετίζονται με την καταστροφή, με την απειλή της ζωής μας, με τα εγκλήματα, με την ανασφάλεια, μεταδίδοντας μια δόνηση στους ανθρώπους ότι διαρκώς κινδυνεύουν και θα πρέπει η αδρεναλίνη τους να είναι συνεχώς στα ύψη.

Ακόμα και ο καιρός έχει καταντήσει όπλο εκφοβισμού, να νομίζεις ότι έτσι και πας μια βόλτα έξω από το σπίτι σου θα πέσει χαλάζι να σε σκοτώσει, ότι θα γίνουν σεισμοί, λοιμοί, καταποντισμοί και όλα τα σχετικά.

Έτσι, λοιπόν, κρατώντας ένα διαρκές στρες και εξουθενώνοντας τον οποιοδήποτε θεατή ή ακροατή μέσα από αυτήν την τρομοκράτηση, όταν θα έλθει η στιγμή που θα προβληθεί η διαφήμιση ή μια κορυφαία επιλογή της πολιτικής ηγεσίας, τότε θα σε βρουν σε σύγχυση, σε φόβο και είσαι πολύ πιο δεκτικός να πάρεις μέσα σου οποιοδήποτε μήνυμα.

Ανακεφαλαιώνοντας, θα θυμίσω ότι πολύ παλιά, μα πολύ παλιά, σε αρχαίους λαούς κάποια απεικόνιση της πραγματικότητας μέσα από ένα γλυπτό ή κάτι θεωρείτο βλασφημία και διαστροφή.

Για ποιόν λόγο;

Γιατί οι παλιοί αυτοί λαοί ένιωθαν ένα με την φύση και την πραγματικότητα και θεωρούσαν αδιανόητο το να επιχειρήσει κάποιος να απομονώσει ένα μέρος της πραγματικότητας, να το ξεχωρίσει και να το βάλει πάνω σε έναν τοίχο ή να το σκαλίσει πάνω σε έναν βράχο ή σε μια πέτρα (εκεί στηρίζεται και η μη απεικόνιση του Θεού).

Βέβαια από αυτήν την υπερβολή έχουμε φθάσει σήμερα στο αντίθετο άκρο όπου πραγματικά επικρατεί μια διαστροφή, με την έννοια ότι η πραγματικότητα μεταφράζεται, ερμηνεύεται και αναπαράγεται κατά το δοκούν από πολύ συγκεκριμένους κύκλους συμφερόντων.

Αυτό είναι πολύ κακό όχι μόνο για μας, αλλά η ίδια η πραγματικότητα, που λέμε ότι είναι ενιαία και αυθεντική, αυτοαναπαράγεται με βάση τις απόψεις που έχουμε εμείς για αυτήν. Αυτό το ξέρετε πολύ καλά όλοι σας και πάνω σ’ αυτό βασίζεται και ο οραματισμός που κάνουμε για την Ελλάδα.

Αν θέλεις λοιπόν να αλλάξεις την πραγματικότητα δεν έχεις παρά να πείσεις εκείνα τα όντα από τα οποία εξαρτάται, ότι η πραγματικότητα είναι αλλιώς. Και σιγά-σιγά η πραγματικότητα θα αλλάζει και να έρχεται στα μέτρα εκείνων των όντων που την θεωρούν με τον συγκεκριμένο τρόπο.

Αυτό λοιπόν είναι, πέρα από το θέμα της πλάνης, και το πολύ επικίνδυνο του ρόλου των ΜΜΕ. Ότι παρουσιάζοντας επιλεκτικά και κατά το δοκούν τα γεγονότα έτσι όπως θέλουν αυτοί, το είδος άνθρωπο έτσι όπως τον θέλουν αυτοί, την κοινωνία έτσι ακριβώς όπως θέλουν αυτοί, δημιουργούν πολύ γερές ρίζες, πολύ γερά θεμέλια, έτσι ώστε η κοινωνία να πηγαίνει προς τα εκεί.


Για να μην μακρηγορήσω άλλο θα σας πω μόνο ένα ακόμα παράδειγμα.

Όσοι της δικής μου γενιάς και πιο παλιοί διαβάσαμε Μίκυ Μάους μας είχε περάσει ποτέ από το μυαλό ότι ενδεχομένως, ολόκληρη αυτή η σειρά, μπορεί να ήταν κατευθυνόμενη;

Ασφαλώς και όχι. Εκ των υστέρων μαθαίνουμε όμως ότι και ο ίδιος ο Ντίσνεϊ όταν έφτιαχνε αυτή τη σειρά προετοίμαζε μια κοινωνία στην οποία υπήρχαν μόνο ανιψάκια. Δεν υπήρχαν μανάδες, πατεράδες, υπήρχαν μόνο ανίψια. Καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη σημασία έχει αυτό για μια γενιά που διαπλάστηκε με το συγκεκριμένο πρότυπο;

Εμείς είχαμε τους γονείς μας. Δεν μας πέρασε από το μυαλό να αναρωτηθούμε για ποιο λόγο τα ανιψάκια δεν έχουν πατέρα. Που είναι η μάνα τους;

Γιατί έχουν μόνο θείο άραγε;

Δεν μας πέρασε ποτέ από το μυαλό. Το είδαμε όμως τώρα που οι περισσότεροι της δικιάς μας γενιάς είναι χωρισμένοι. Και που η οικογένεια στη δικιά μας τη γενιά, περνάει μια τεράστια κρίση.

Άρα σκεφτείτε που πηγαίνει το πράγμα στα επόμενα σαράντα χρόνια, τώρα που τα παιδιά μεγαλώνουν με τα Πόκεμoν, τους Power Rangers και με όλους τους υπόλοιπους ήρωες, οι οποίοι είναι πειράματα μετάλλαξης συνδυάζοντας ιδιότητες ρομπότ, ζώων βιονικής, ανθρώπων και στις οποίες σειρές δεν υπάρχει καν η έννοια όχι του θείου και της θείας, αλλά είναι απλώς μια κατάσταση που διάφορα όντα, διασταύρωση ειδών περιφέρονται ανά τον πλανήτη χωρίς σκοπό, χωρίς νόημα, χαμένοι στο διάστημα. Καταλαβαίνουμε πού οδηγούν όλα αυτά την σημερινή γενιά που θα μεγαλώσει. Είναι πράγματα που θα τα λουστούμε όλοι μας και όταν θα είμαστε εμείς σε μια προχωρημένη ηλικία θα βλέπουμε τα σημερινά παιδιά και δεν θα πιστεύουμε στα μάτια μας.

Τι μπορεί να κάνει κανένας;

Όσο κι αν φαίνεται λίγο μελαγχολικό το θέμα που συζητάμε σήμερα, μην παραμελείτε καθόλου την επίδραση της υπόγειας συνειδητοποίησης των πραγμάτων. Όσο δύναμη κι αν έχει μια επιρροή από τα ΜΜΕ δεν μπορεί να αντισταθμίσει τη συζήτηση που γίνεται στην παρέα μεταξύ νοημόνων όντων σε προσωπικό επίπεδο. Έτσι λοιπόν αν αυτοί έχουν την ισχύ της ευρείας κλίμακας και αποσκοπούν σε μια ρομποτοχρήση, εμείς μπορούμε να κινηθούμε στις παρυφές, μπορούμε να κινητοποιηθούμε κάτω, στον κόσμο, στη δουλειά μας, στην παρέα μας, στους φίλους μας, στη οικογένειά μας φανερώνοντας την αλήθεια στους ανθρώπους με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή.

Είναι κάτι πολύ σημαντικό, είναι το πρώτο αντίμετρο στην οπτική της εκάστοτε εξουσίας.

Βλέπετε ότι ήδη στην Ελλάδα γίνεται μια πολύ καλή δουλειά, στην οποία δεν έχουν συμβάλλει τα ΜΜΕ, αλλά έχει συμβάλει ένα ρεύμα συνειδητότητας που κινείται από κάτω. Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που δεν τσιμπάει στο μύθο της Νέας Τάξης, που δεν τσιμπάει στο μύθο της παγκοσμιοποίησης και δεν τσιμπάει στα πρότυπα τα οποία πάνε να επιβληθούν. Μπορεί πολλοί από μας να τα ακολουθούμε στην πράξη, γιατί δεν μπορούμε να απομονωθούμε κοινωνικά, αλλά συνειδησιακά όμως υπάρχει μια πολύ μεγάλη μερίδα των Ελλήνων, η οποία δεν ακολουθεί και δεν συμφωνεί.

Το ίδιο μπορεί να γίνει με τα ΜΜΕ.
Μπορεί αυτά τα πράγματα που συζητάμε σήμερα και δεν είμαστε οι μόνοι που τα συζητάμε, μπορούν να διαδίδονται και διαδίδονται με ταχύτητα αστραπής.
Δεύτερον, ο καθένας από μας, γι’ αυτό είμαστε άλλωστε εδώ εμείς, υποτίθεται ότι έχει και μια ιστορία άσκησης.

Άσκηση τί σημαίνει;

Προσπάθεια να καλλιεργήσουμε κάποιους τρόπους εγρήγορσης και παρουσίας. Να ξέρουμε δηλαδή κάθε στιγμή, τι μας γίνεται. Αυτό μπορούμε να το πούμε και στους άλλους. Όποιοι από μας είναι τηλεθεατές, ή διαβάζουν εφημερίδα, ή ακούνε ραδιόφωνο.
Μπορούμε κάποιες στιγμές να σταματάμε και να υποβάλουμε, δεν χρειάζεται πάνω από ένα λεπτό, κάποιες ερωτήσεις στον εαυτόν μας.

Θέλουμε αυτή τη στιγμή να ακούμε, ή να βλέπουμε το συγκεκριμένο πράγμα;
Ήταν επιλογή μας;
Πώς νιώθουμε που το βλέπουμε;
Νιώθουμε ταραχή, ενθουσιασμό;
Νιώθουμε θυμό, κούραση;
Πώς νιώθουμε εκείνη την ώρα;
Επίσης τί σκέψεις μας δημιουργεί αυτό που βλέπουμε, ή που διαβάζουμε τη συγκεκριμένη στιγμή;

Τρία τέτοια απλά ερωτήματα:

1. Το ακούω, ή το βλέπω συνειδητά;
2. Τί συναισθήματα μου προκαλεί, πώς νιώθει το σώμα μου;
3. Τί σκέψεις δευτερεύουσες μου προκαλεί;

Αυτό είναι ένα ισχυρότατο όπλο, διότι εκείνη τη στιγμή καλλιεργώντας την παρουσία αποκτάς αυτόματα και αυτό που λέγεται ελεύθερη επιλογή. Διότι όταν είσαι μηχανικά δοσμένος σε κάτι δεν έχεις το δικαίωμα, τη δυνατότητα της επιλογής. Κάθε φορά που βγαίνει η εγρήγορση και η παρουσία στην επιφάνεια, σου δίνει τη δυνατότητα επιλογής. Έτσι ανάλογα πράττεις.

Θέλεις να δεις την αποβλάκωση; Δες την συνειδητά τουλάχιστον.

Πες ότι επειδή είμαι κουρασμένος συνειδητά επιλέγω την αποβλάκωση αυτή τη στιγμή. Τότε έχεις την ευθύνη της απόφασής σου. Αν δεν το θέλεις όμως, σου δίνεται η ευκαιρία να το αλλάξεις.

Επίσης, εκτός από την διάδοση του τί εστί προπαγάνδα και ΜΜΕ και πώς επιδρούν στη συνείδησή μας και εκτός από το τι κάνουμε εμείς στον εαυτόν μας κάποια στιγμή – και αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε και όλοι μαζί να το κινήσουμε- θα πρέπει να ξεκινήσει και κάποια καμπάνια διαμαρτυρίας απέναντι σε κάποια πράγματα.

Από τη στιγμή που τους ενδιαφέρει όλους και η αναγνωσιμότητα και η ακροαματικότητα αν δημιουργηθεί ένα ρεύμα, που ο κόσμος δεν βαριέται να στείλει ένα φαξ διαμαρτυρίας, ή ένα e-mail κάπου, ή κάποιες επιστολές, τα πράγματα αλλάζουν.

Θα πρέπει κάποια στιγμή να μειωθεί η όποια αρνητική επίδραση των ΜΜΕ, μέσω της δικής μας κινητοποίησης.


Ο λόγος ύπαρξης των ΜΜΕ θα έπρεπε να είναι ο εξής:

Νοητική Υπηρεσία = Φανέρωση της Αλήθειας.

Η διάλυση της πλάνης και της άγνοιας μέσω της αποκάλυψης και κοινοποίησης γνώσεων και πληροφοριών σχετικά με την αληθινή φύση της πραγματικότητας, του εαυτού, της κοινωνίας, των ανθρώπινων σχέσεων, κλπ

Ψυχική Υπηρεσία = Φανέρωση της Αγάπης:

Η διάλυση του φόβου, της αγωνίας και της θυμαπάτης, μέσω της ανάδειξης της ενότητας των φαινομένων και της αιωνιότητας της ύπαρξης, καθώς και μέσω της καλλιέργειας σχέσεων ελέους, εμπιστοσύνης, δικαίου και χαράς μεταξύ των όντων.

Ενεργειακή Υπηρεσία = Φανέρωση Ζωής:

Η διάλυση του πόνου και της ανέχειας μέσω αποκατάστασης ή διεύρυνσης της επαφής με την κοσμική δύναμη, καθώς και μέσω της προώθησης της αβλάβειας, της προσφοράς, της δημιουργικότητας και της θεραπευτικής.

Κανονικά αυτό θα έπρεπε να είναι ο στόχος και ο λόγος ύπαρξης των ΜΜΕ. Να μας πληροφορούν τόσο για την αλήθεια όσο και για το πώς μπορούμε να εξελιχθούμε καλύτερα. Να μας προβάλλουν παραστάσεις οι οποίες θα μας δημιουργούν αισθήματα ενότητας, αγάπης και εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων και να προσπαθούν να ανακουφίσουν από τον ανθρώπινο πόνο και να κατευνάσουν την όποια αγωνία, ή την ανθρώπινη ανέχεια και όχι να ρίχνουν λάδι στη φωτιά και να προσπαθούν να τα προβάλλουν.

Αν θα μπορούσαν να διαμορφωθούν σε μια τέτοια βάση τα ΜΜΕ, τότε επειδή ακριβώς η πραγματικότητα εξαρτάται και από τον τρόπο με τον οποίον την φανταζόμαστε, όπως είπαμε, θα άλλαζε άρδην και η ίδια η πραγματικότητα.

Στο σύνθημά τους που λένε «η καλοσύνη δεν πουλάει…» -θα το έχετε ακούσει αυτό- «…εμείς κάνουμε εμπορική τηλεόραση, ή εμπορικό ραδιόφωνο και από τη στιγμή που δεν πουλάει η καλοσύνη, την πετάμε έξω από το πρόγραμμα», εμείς απαντάμε ότι η καλοσύνη δεν είναι καταναλωτικό προϊόν.

Η καλοσύνη είναι ιδιότητα για την ανθρώπινη εξέλιξη. Και την ανθρώπινη εξέλιξη δεν μπορούμε να την διαπραγματευθούμε με βάση αν πουλάει το τάδε προϊόν, ή το άλλο. Είναι σαν να συζητάμε και να βγάζουμε στο κλαρί τους ανθρώπους –όπως πάνε να κάνουν στο εξωτερικό ορισμένες ασφαλιστικές- που λένε αν αυτός έχει στο γονίδιό του πιθανότητα να πάθει έμφραγμα στα τριάντα, δεν τον ασφαλίζω και τον πετάω στο δρόμο.

Από πού ως πού θα έχουμε κριτήριο για την υγεία των άλλων, αν θα ζημιωθεί μια ασφαλιστική εταιρία οικονομικά;

Είναι η υγεία των ανθρώπων διαπραγματεύσιμη αξία, που θα πρέπει να εξετάζεται υπό το πρίσμα αν θα επιφέρει κέρδος κι αν θα πρέπει να επενδύσουμε στην ανθρώπινη υγεία;
Αν δεν είναι αυτό σατανισμός και διαστροφή τότε τι είναι;

Αυτά τα καραγκιοζάκια που μας δείχνουν στην τηλεόραση, ότι είναι δήθεν σατανιστές;
Οι αξίες είναι αυτά που πρέπει να προβάλλονται από τα ΜΜΕ και υπάρχουν αξίες που δεν είναι διαπραγματεύσιμες, γιατί αλλιώς θα σταματήσουμε να είμαστε άνθρωποι.


Απομαγνητοφωνημένη ομιλία του κ. Στίνη.
Τέτοιες ομιλίες γίνονται μια φορά το 3μήνο σε ανοιχτές συγκεντρώσεις που διοργανώνει το ΠΑΔΙΣΥ.Για την επόμενη συγκέντρωση (μέρος και χρόνο) θα ενημερωθείτε σε επόμενο ποστ.


Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και η Εσωτερική Αναζήτηση.Κάποτε ένας βάτραχος που είχε γεννηθεί και ζούσε σε μια μικρή λακκούβα, δέχτηκε την επίσκεψη από έναν άλλον βάτραχο ο οποίος είχε έρθει από μια περιοχή κοντά σε θάλασσα. Επακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:

-"Πόσο μεγάλη είναι η θάλασσα;" , ρώτησε ο βάτραχος της λακκούβας.
-"Πάρα πολύ μεγάλη", λέει ο άλλος βάτραχος.

-"Δηλαδή τόσο μεγάλη;"
λέει ο πρώτος βάτραχος κάνοντας ένα μεγάλο πήδημα από την μια άκρη της λακκούβας του, έως την άλλη άκρη.

-"Τι λές, τώρα;" του λέει ο άλλος βάτραχος.
"Πως μπορείς να συγκρίνεις την μικρή λακκουβίτσα σου με την απέραντη θάλασσα;", συνέχισε.

-"Φύγε, γρήγορα από εδώ;" απάντησε οργισμένα ο πρώτος βάτραχος, και συνέχισε:
"Είσαι ψεύτης και απατεώνας. Δεν μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη λακκούβα από την δική μου"

Αρχαία Ινδική παραβολή.
"Οι άνθρωποι ποτέ δεν κάνουν κακό τόσο πλήρως και τόσο χαρούμενα όσο όταν πρόκειται για την θρησκευτική τους πεποίθηση"

Blaise PaschalΗ Δαιμονοποίηση

Εδώ και πολύ καιρο, παρατηρούμε από τα Μ.Μ.Ε. μια προσπάθεια να "δαιμονοποιήσουν" κοινωνικά, πολιτικά και θρησκευτικά σχολές, ομάδες, πρόσωπα που έχουν ως ενασχόληση την αναζήτηση της εσωτερικής σοφίας. Δεν μπορούμε, βέβαια, να γίνουμε απολογητές όλων αυτών των φορέων ή των προσώπων. Δεν μπορούμε, εμείς, να κρίνουμε αν υπάρχει κάποια παρανομία στις δραστηριότητές τους ή αν παραβιάζουν το σύνταγμα. Αυτό θα το κρίνει, με τον δικό της τρόπο και με τις δικές της μεθόδους η ελληνική δικαιοσύνη, αν κληθεί να αποφασίσει για την περίπτωση παρανομίας σε αυτές τις δραστηριότητες.

Αυτό, όμως, που είναι απαράδεκτο είναι να γίνονται δικαστήρια, τα τηλεοπτικά, τα ραδιοφωνικά ή τα έντυπα μέσα. Να προσπαθούν να κρίνουν, να κατακρίνουν ή και να δικάσουν ανθρώπους, ομάδες, σκέψεις, απόψεις και γνώμες που δεν καταλαβαίνουν, που δεν είναι αρμόδια να καταλάβουν και που ούτε θέλουν πραγματικά να καταλάβουν. Η αναζήτηση της αλήθειας είναι η πιο επώδυνη, κοπιαστική και δύσκολη αρετή που μπορεί να πραγματώσει κάποιος και σίγουρα τα ΜΜΕ δεν σκοπεύουν να την αναζητήσουν.Ποιος κάνει κουμάντο;

Τα ΜΜΕ είναι εταιρίες, μεγάλα "μαγαζιά", των οποίων τα αφεντικά είναι οι διαφημιστικές εταιρίες, οι οποίες έχουν αφεντικά τις πολυεθνικές και οι πολυεθνικές με την σειρά τους έχουν αφέντες την "κοινή γνώμη" της μάζας και τα "γούστα" της. Αν και δεν είναι τόσο απλή και γραμμική αυτή η εξίσωση, η αλήθεια είναι φανερή για αυτόν που έχει μια απλή λογική.

Το ερώτημα είναι όμως είναι: Η μάζα θέλει να μάθει την αλήθεια;Η αλήθεια και η κοινή γνώμη


Ο Όσκαρ Ουάιλντ έλεγε ότι:

"δίνοντάς μας, ο δημοσιογράφος, την γνώμη του απαίδευτου και αμόρφωτου ανθρώπου, μας κρατάει σε επαφή με την άγνοια της κοινωνίας".

Όταν αναφερόταν στην κοινή γνώμη έλεγε:

"Το κοινό έχει μια ακόρεστη περιέργεια να μάθει το κάθε τι. Εκτός από αυτό που αξίζει τον κόπο να μάθει. Η δημοσιογραφία, συνειδητοποιώντας αυτό το γεγονός, και έχοντας συμπεριφορά εμπόρου, ικανοποιεί τις ανάγκες της κοινής γνώμης".

Αυτό όμως που αξίζει τον κόπο να μάθει κάποιος είναι η αλήθεια και η "καθαρή" και απλή αλήθεια είναι πολύ σπάνια "καθαρή" και βεβαίως ποτέ απλή.

Ο Ισπανός φιλόσοφος Ορτέγκα Υ Γκασέτ λέει:

"Οποιοσδήποτε επιθυμεί να έχει "ιδέες" πρέπει πρώτα να προετοιμαστεί, να ποθεί την αλήθεια και να αποδεχτεί τους κανόνες του "παιχνιδιού" που επιβάλλονται από αυτό το ίδιο το παιχνίδι. Δεν έχει καμιά χρησιμότητα να μιλάς για ιδέες όταν δεν υπάρχει η αποδοχή μια ανώτερης αυθεντίας για να ρυθμίσει την πορεία της συζήτησης, μια σειρά από στάνταρ τα οποία είναι πολύ πιθανό να τα επικαλεστείς σε μια συζήτηση"

Αυτά τα στάνταρ όμως δεν είναι τα ίδια για έναν αναζητητή της εσωτερικής γνώσης και έναν άνθρωπο που επιλέγει να συντάσσεται με την μαζική κοινή γνώμη. Ο αναζητητής έχει πάνω από όλα φιλοσοφική τάση. Αυτό που μας δίδαξε τόσο χαρακτηριστικά η αρχαία ελληνική φιλοσοφία είναι ότι η αναζήτηση της αλήθειας δεν είναι κοινό κτήμα,. Δεν γεννιέται κανείς με την ικανότητα αυτή έμφυτη. Είναι κάτι που πρέπει να κατακτηθεί με ατομικό μόχθο.

Ο Σωκράτης επικαλείται συνεχώς την "ευμένεια" πριν από κάθε διάλογο, θεωρώντας ότι η αλήθεια που αναζητούν όλοι είναι πάνω από τις προσωπικές γνώμες και απόψεις και ότι κάθε στιγμή πρέπει να είσαι έτοιμος να εγκαταλείψεις (με πόνο και αυταπάρνηση) τις γνώμες σου μπροστά στην μεγαλύτερη αλήθεια που σου εμφανίζεται.

Η μάζα όμως και ο νοητικός φορέας της, η κοινή γνώμη, συνθλίβει κάθε τι που είναι διαφορετικό, κάθε τι που είναι εξαιρετικό, εξατομικευμένο, ποιοτικό και εκλεκτό. Οποιοσδήποτε δεν είναι όπως ο καθένας, όποιος δεν σκέφτεται όπως όλοι, διατρέχει τον κίνδυνο να εξαλειφθεί. Η μάζα πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να επιβάλλει και να βγάζει "νόμους" από συζητήσεις και δραστηριότητες του "καφενείου".

Σήμερα ο μέσος άνθρωπος έχει τις πιο "μαθηματικές" ιδέες για όλα όσα συμβαίνουν ή πρόκειται να συμβούν στον κόσμο. Για αυτό έχει χάσει την αίσθηση της ακοής του. Γιατί να ακούσει όταν μέσα του έχει όλα όσα του είναι αναγκαία; Δεν είναι καιρός να ακούσει, τώρα, αλλά να κρίνει, να δηλώσει, να αποφασίσει. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την δημόσια ζωή, στην οποία αυτός δεν παρεμβαίνει, κουφός, τυφλός καθώς είναι, επιβάλλοντας τις γνώμες του.

Ελάχιστη αμφιβολία μπορούμε να έχουμε για το αυτή είναι μια εποχή στην ιστορία της ανθρωπότητας όπου το μεγάλο πλήθος (με τις επιθυμίες του και τις ορέξεις του) κυβερνά τόσο άμεσα όσο ποτέ άλλοτε.Οχλοκρατία ή Δημοκρατία;


Η Δημοκρατία στην αρχαία Αθήνα ήταν το πολίτευμα στο οποίο κυβερνούσε όχι το πλήθος αλλά το μορφωμένο τμήμα των πολιτών των Δήμων της αρχαίας Πόλης. Αυτό απέχει πολύ από την σημερινή κατάσταση όπου η Πολιτεία και οι ηγέτες της "τρέχουν" πίσω από τα γούστα της κακομαθημένης μάζας που διψάει για "άρτον και θεάματα" που διψάει να βλέπει αίμα, πόνο και φόβο, που δεν χορταίνει να εξευτελίζει προσωπικότητες, να βιάζει συνειδήσεις και να αλλοτριώνει αξίες και ηθικές.

Βέβαια, ακόμα και αυτή η πρότυπη αρχαία Δημοκρατία, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι "σκότωσε" έναν Σωκράτη. Τα μέλη των δικαστηρίων τότε δεν ήταν εκπαιδευμένοι δικαστές αλλά απλοί πολίτες που επιλέγονταν από όλους τους Δήμους για να δικάσουν. Δηλαδή ακόμα και τον Σωκράτη, κατά κάποιο τρόπο, τον καταδίκασε η κοινή γνώμη.

Η Πυθαγορική Σχολή κάηκε και λεηλατήθηκε από τον όχλο του Κρότωνα που ήταν πεπεισμένος ότι οι τα δεινά που είχαν έρθει στην πόλη τους ήταν έργο των Θεών, των Θεών που ήταν δυσαρεστημένοι με τους "μαύρους μάγους", τους Πυθαγόρειους. Ποιος όμως μπορεί να δικάσει τον όχλο; Πως μπορείς να ζητήσεις ευθύνη από την απρόσωπη κοινή γνώμη; Πως μπορεί να πληρώσει η μάζα για τις εγκληματικές της δράσεις; Η μάζα δεν αποτελεί τίποτε άλλο από μια προσωποποίηση των κατώτερων φόβων και επιθυμιών, ένα καταφύγιο ανωνυμίας και ανευθυνότητας για τους ανθρώπους. Όταν ένα πρόσωπο συντάσσεται με τη μάζα λυτρώνεται από την ευθύνη του, γινόμενος απρόσωπος. Όταν ένας πολίτης συντάσσεται με την κοινή γνώμη, χάνει την κριτική του ικανότητα, και την ανεξαρτησία της σκέψης του.Η στάση του Αναζητητή


Η στάση του ειλικρινή Αναζητητή αυτές τις ημέρες είναι πολύ δύσκολη. Αυτή η "εμετική" σκεπτομορφή που δηλητηριάζει το νου των ανθρώπων αυτές τις ημέρες, με αφορμή τις τελευταίες τηλεοπτικές εκπομπές και τα δημοσιεύματα, φέρνει σε δύσκολη θέση κάθε Αναζητητή. Οι απόψεις του για την Αρχαία Σοφία, για την αρχαία μαγεία, τα Μυστήρια, τις θρησκείες κ.α. χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνες αιρετικές διδασκαλίες και πρέπει ο καθένας όταν έρχεται κατ' ανάγκην σε επαφή με την κοινή γνώμη, να αισθάνεται ότι απολογείται ως ένα όργανο του "Σατανά". Μπορεί να επιλέξει μόνο μεταξύ του να είναι συνειδητό όργανο του "Σατανά" ή κάποιος ασυνείδητος σκλάβος του.

Το Σύνταγμα υπάρχει, οι νόμοι που προστατεύουν τις μειοψηφούσες γνώμες και αντιλήψεις υπάρχουν, η γενική αφηρημένη αντίληψη ότι μπορείς να έχεις γνώμη και να την εκφράζεις ελεύθερα υπάρχει. Όλα αυτά όμως επικαλύπτονται και καθίστανται εντέλει αδρανή από την εξουσία των Μ.Μ.Ε. η οποία απορρέει από την μαζική κουλτούρα και συμπεριφορά. Έτσι, μαζί με αυτούς που χρησιμοποιούν εγωιστικά και συμφεροντολογικά την Εσωτερική Γνώση και είναι επικίνδυνοι για την κοινωνία και τις διαχρονικές αξίες της , "καίγονται" και όλοι οι υπόλοιποι ειλικρινείς Ερευνητές των Μυστηρίων που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία

Μπροστά σε όλα αυτά οφείλουμε να είμαστε θαρραλέοι και να μην συμβιβαζόμαστε. Να μην θυσιάζουμε τις προσωπικές κατακτήσεις της συνείδησής μας. Να ελέγχουμε τον νου μας και τις κρίσεις μας για να μην γινόμαστε ένας αριθμός μιας ποσότητας, το γραμμάριο μιας μάζας, το τούβλο ενός τείχους.

Οι "Πράκτορες" του Matrix δεν είναι φανταστικά όντα. Υπάρχουν γύρω μας και μέσα μας. Κυριαρχούν στο νου μας και τον τρέφουν με ξένες, δανεικές εικόνες, με ψευδαισθήσεις αλήθειας και εμπειριών, με "κονσερβαρισμένη" ελευθερία.

Τελειώνω με κάποια αποσπάσματα Σοφίας που βρήκα και δανείζομαι μέσα στο Φόρουμ του Esoterica και τα οποία δείχνουν πολύ χαρακτηριστικά πολλούς από αυτούς του προβληματισμούς που προανέφερα.Από τα Ερμητικά Κείμενα…

"Τις συζητήσεις με τους πολλούς να τις αποφεύγεις. Δεν θέλω να τους αποφεύγεις από φθόνο, αλλά διότι από τους πολλούς θα θεωρηθείς γελοίος. Και αυτά τα λόγια έχουν ελάχιστους ακροατές και σύντομα ούτε λίγους θα έχουν. Έχουν κάτι ιδιαίτερο μέσα τους αυτά τα λόγια, τους κακούς τους παρορμούν μάλλον προς την κακία, γι' αυτό πρέπει να αποφεύγει κανείς τους πολλούς, επειδή αυτοί δεν αντιλαμβάνονται την αρετή των λόγω αυτών..."Από τον Επίκτητο….

"Άνθρωπέ μου, εξέτασε πρώτα το πράγμα και μετά την ίδια σου την φύση και τί μπορείς να σηκώσεις. Αν θέλεις να γίνεις παλαιστής, κοίτα τους ώμους σου, τους μηρούς σου, την μέση σου. Ο καθένας άλλωστε γεννιέται για διαφορετικό πράγμα. Νομίζεις ότι με αυτά που κάνεις, μπορείς να φιλοσοφήσεις; Νομίζεις ότι μπορείς να τρως και να πίνεις όπως το κάνεις, να οργίζεσαι το ίδιο, να δείχνεις την ίδια κακή διάθεση;

Πρέπει να ξαγρυπνάς, να κοπιάζεις να νικήσεις κάποιες επιθυμίες σου, ν' απομακρυνθείς από τους δικούς σου, να υποστείς την περιφρόνηση και του μικρού δούλου, την κοροϊδία όλων αυτών που συναντάς, να έχεις σε όλα το μικρότερο μερίδιο, στην εξουσία, στις τιμές, στο δικαστήριο. Όταν θα έχεις σταθμίσει τα παραπάνω, εφ' όσον το κρίνεις, έλα, αν θέλεις, να τ' ανταλλάξεις με την απάθεια, την ελευθερία, την αταραξία"". . . λίγο να νυστάξεις και χάνεις όλα όσα έχεις συγκεντρώσει μέχρι τώρα. Να προσέχεις, λοιπόν, τις παραστάσεις σου, να επαγρυπνείς. Δεν είναι λίγα αυτά που διαφυλάσσεις. Είναι η αιδώς, η πίστη, η ευστάθεια, η απαλλαγή από τα πάθη, από την λύπη, από τον φόβο, από την ταραχή, με μια λέξη η ελευθερία. Πόσο πουλάς όλα ετούτα; Κοίταξε πόσο αξίζουν."


πηγή : www.esoterica.gr/articles/contributions/esoteric/mme/mme.htm
Είμαστε ζώα σταυλισμένα και κομπάρσοι σε μία διεθνή υπερπαραγωγή της Νέας Τάξης.Giannis Doganis

Δημιουργήστε το δικό σας διακριτικό

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΝΙΣ


___1989:
" Κβαντική προσέγγιση του πόνου."
Μελέτη- Επιστημονική διατριβή.

___1990
" Πεδιο καθαρων δυνατοτητων. Πεδιο του εδω και τωρα ".
Χωρος τεχνης Δαμων & Φιντιας. Εκθεση.

___1991:
" Η συμβολική τέχνη όχημα στην διερεύνηση-απελευθέρωση του ασυνείδητου" .
Δοκίμιο. Έκθεση .Έργων.

___1992:
"Προσεγγιζοντας την απομακρυνση-Η βεβαιοτητα του αβεβαιου".
Έκθεση εικονοσυμβόλων στο Πολιτιστικό κέντρο 'Αχιλλειο'

___1995:
«Η τρίτη πλευρά του ποταμού».
Έκθεση συμβολικής – εννοιολογικής –γεωμετρικής τέχνης. Σχολές Δίολκος.

___1996:
«Η τρίτη πλευρά του ποταμού» , Δοκίμιο.

___1996:
"Οροσειρές του μυαλού – Πεδιάδες της καρδιάς".
Έκθεση.Πολιτιστικó κέντρο Τ&Σ

___1997:
«To αντικείμενο δεν είναι πλέον σύμβολο,είναι γεγονός»
Έκθεση. Πολιτιστικό κέντρο Τ&Σ.
Ζωγραφική – φωτογραφία – εγκαταστάσεις .

___1998:
"Η σιωπή της Όρασης –Επιφάνειες διαλογισμού"
Έκθεση. Πολιτιστικό κέντρο Τρικκης και Σταγων.
Ζωγραφική – Φωτογραφία – Εγκαταστάσεις.

___1998:
"Στην αναλλοιωτη χαρα και περα απ'αυτην."
Κατάλογος έργων ζωγραφικής(1988–1998),φωτογραφίας(1996-1997).

___1999:
«Σώματος διαλογισμός – Η ενθύμηση του Εαυτού». Φωτογραφικό λεύκωμα. Αφιέρωμα στο κβαντικό σώμα.

___1999:
«Σιωπηλός παρατηρητής». Φωτογραφικό αρχείο (1961 – 1998 ). Εργασίες στον εικαστικό χώρο (1988 – 1993 ).

___1999:
"Φαος Σατορι". (Photographie – Tableaux) (1995 – 1999). Κατάλογος φωτογραφικών έργων .

___1999:
Σκηνογραφία αρχαίου Δράματος και δραματοποιημένης ποίησης . Δημοτικό θέατρο Τ&Σ

___2000-2006:
Μακέτες ετικετών αναψυκτικών προϊόντων - χυμών Εταιρίας Κλιάφα. Φιλοτεχνηση. Σκηνικός διάκοσμος περίπτερου εκθέσεων της Εταιρίας.

___2001:
«Ηχοφωταύγεια – φαοδόνηση». Οπτικό – ηχητικό ντοκουμέντο. Μουσικοεικαστική σύμπραξη.
Διερεύνηση της σχέσης ήχου – φωτός – κίνησης.

___2001:
«Όποιος ποτέ του δεν αγάπησε θ’ αγαπήσει στο Φως».
Φωτογραφικός κατάλογος με θέμα το σώμα.
Φωτογραφική προσέγγιση ποίησης Γ. Σεφέρη.

___2001:
Kατάλογος προϊόντων εταιρίας Κλιάφα.

___2001:
"Το μυστικο που καθεται στο κεντρο και γνωριζει".
Κατάλογος Ιανις,2001. Ζωγραφική-Εγκαταστάσεις.(1998 –2000).

___2001:
" Χειρόγραφα ημερολόγιου".
Καταλογος. Ζωγραφικη.

___2001:
"Μαθητεία Φωτός". Καταλογος. Α/Μ Φωτογραφια.

___2001:
"Το τελος των νοηματων".
Ζεν Ζωγραφική Ιανις. Κατάλογος(λεπτομέρειες έργων).

___2001:
" Η ερώτηση έχει σιωπήσει. Η καθαρότητα του Ενός ".
Εκθεση. Πολιτιστικο κεντρο Τ&Σ. Καταλογος εργων.

___2005:
«Το γυμνό στην τέχνη».
Καλλιτεχνική επιμέλεια, συμμετοχή. Πανελλήνια ομαδική. Αίθουσα τέχνης Φοίβος.

___2006:
« Κατάδυση στην`βαθύτητα`της επιφάνειας. Επιφάνειες διαλογισμού.».
Έκθεση. Εικαστικό κέντρο Τ&Σ. Αίθουσα τέχνης Φοίβος.

___2007
"Το Φως υπογραφει με Φως".
Χωρος τεχνης " Αγγελος ". Ελατη . Εκθεση .H περιβοητη Αναντο.

H περιβοητη Αναντο.
Υπαρχει μια μονιμη κατασταση, περα απο τον δυισμο χαρας- λυπης, ευτυχιας-δυστυχιας, στην οποια δεν υφισταται το αντιθετο της.Ονομαζεται ευδαιμονια, μακαριοτητα. Αυτο ακριβως σημαινει Αναντο.!

Ianis+Anando

Ianis+Anando
ΦΩΤΟ ΙΑΝΙΣ 2003
Ο μεγαλυτερος εχθρος της γνωσης δεν ειναι η αγνοια, ειναι η ψευδαισθηση της γνωσης.

Σ" οσους αρεσουμε, για τους αλλους δεν θα μπορεσουμε ...

Ταλαντεύομαι ανάμεσα στο συνειδητό και το ασυνείδητο, σ’ ένα είδος χορού, εφαρμό­ζοντας το αυτόματο σκίτσο, κι αυτό μου δί­νει μεγάλη χαρά. Αλλά το ρεπορτάζ, το να βρίσκεσαι μέσα στις καταστάσεις, το να «δουλεύεις» ένα θέμα, αυτό δεν είναι φωτο­γραφία.

Δουλεύω σε συνεργασία με την κίνηση, σαν να υπήρχε, ένα προαίσθημα για τον τρόπο με τον οποίο η ζωή θα ξετυλιχτεί. Αλ­λά μέσα στην κίνηση υπάρχει μια στιγμή κα­τά την οποία τα στοιχεία που κινούνται βρί­σκονται σε ισορροπία. Η φωτογραφία πρέ­πει να αρπάζει αυτή την στιγμή και να κρα­τάει ακίνητη την ισορροπία.

Έχω μερικούς φίλους στους οποίους έ­χω μεγάλη εμπιστοσύνη και η κριτική τους μου κάνει πολύ καλό. Αυτό που σκέφτονται οι υπόλοιποι είναι δικό τους πρόβλημα.

HENRI CARTER-BRESSONΕνας αλλος πολυ αγαπημενος φιλος

Ενας αλλος πολυ αγαπημενος φιλος

ΕΙΡΗΝΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

ΕΙΡΗΝΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
Ο Θεος μας έχει δώσει το μεγαλύτερο δώρο : μπορούμε να δημιουργήσουμε την πραγματικότητά μας, με βάση τα πιστεύω μας, και ο μόνος περιορισμός είναι εκείνος στον οποίο πιστεύουμε.

Στην Ροη του ΤΑΟ

Στην Ροη του ΤΑΟ
Στην πορεια της ολοκληρωσης υπαρχουν δυo δρομοι. Η οδος του νου και η οδος της καρδιας. Αναμεσα τους βρισκεται το τερμα.

Ευλογημενο να ειναι το παρον...

Να ειμαστε παντα καλα για να εχουμε μια ζωη ισορροπημενη, αρμονικη και ενδιαφερουσα για μας και χρησιμη για τους γυρω .
Με την ευχη... να ζησουμε το υπολοιπο της ζωης μας μεσα σε μια αφυσικη, ανεξηγητη και υπεροχη προσδοκια!

ΑΠΟΤΑΥΤΙΣΗ

Το πιο σημαντικό βήμα στο ταξίδι σου προς τη φώτιση είναι τούτο:

μάθε να "αποταυτίζεσαι" από το νου σου. Κάθε φορά που δημιουργείς ένα κενό στη ροή του νου, το φως της συνειδητότητάς σου δυναμώνει. Κάποια μέρα, θα πιάσεις τον εαυτό σου να χαμογελάει με τη φωνή μέσα στο κεφάλι σου, όπως θα χαμογελούσες με τα καμώματα ενός παιδιού. Αυτό σημαίνει ότι δεν παίρνεις πια το περιεχόμενο του νου σου και πολύ στα σοβαρά, αφού η αίσθηση του εαυτού σου δεν εξαρτάται απ' αυτόν.

Eckhart Tolle

" Αφιεσθε Ημων "

Σήμερα μέσα από το διαδίκτυο ερχόμαστε σε επαφή με πολλές και διαφορετικές προσεγγισεις, διδασκαλίες, στοχασμους, τοποθετησεις, απόψεις, μηνύματα. Αυτό δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση "πιστοποιητικό γνησιότητας". Πρέπει πάντα σε όλα όσα διαβάζουμε να χρησιμοποιούμε την Δ ι ά κ ρ ι σ η .

Αν αυτό που έχουμε μπροστά μας δεν συνηχεί με την δικιά μας προσωπική δόνηση - με το πώς νιώθει κάθε στιγμή η καρδιά μας, τότε δεν μας κάνει. Ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον να το ξαναδιαβάσουμε και να το χρησιμοποιήσουμε, ίσως και όχι. Κρατάμε λοιπόν αυτό που μας κάνει και τα υπόλοιπα τα αφήνουμε στην άκρη.

Είναι σημαντικό να διαμορφώνουμε την καθαρά δική μας προσωπική άποψη για τα πράγματα με ηρεμία , σοφία και χιούμορ, χωρίς να εγκλωβίζουμε την ενέργεια μας σε επικρίσεις.

Και είναι επίσης σημαντικό να μην ξεχνάμε και την δική μας κληρονομιά. Μπορεί να μας γλιτώσει από πολλά αχρείαστα. Το "γνώθι σαυτόν" είναι μόνον 2 λέξεις που όμως σήμαιναν, σημαίνουν και θα εξακολουθήσουν να σημαίνουν τόσα πολλά για όλη την ανθρωπότητα.

Για την περίπτωσή μας όμως θα ήθελα να αναφερθώ σε άλλες 2 λέξεις εξίσου σημαντικές και επίκαιρες. 2 λέξεις που είπε ο Δημοσθένης. "Αφίεσθε Ημών". Να αφήνεστε γλυκά στον εαυτό σας όταν υπάρχει ή ανάγκη της διάκρισης και αυτός θα σας δίνει πάντα την απάντηση μέσα από την καρδιά σας.


Εσυ ξενε, μονο για σημερα, κοινωνησες μαζι μου την μοναχικοτητα σου?

Βαδίζοντας το Μονοπάτι της Σιωπης με οδηγο το Φως και Αναζητωντας...

Ο δρόμος του αναζητητή είναι μακρύς. Στην αρχή τον προσεγγίζεις με δειλά-δειλά βήματα. Εχεις οδηγό το φως και προχωράς. Κάπου στην διαδρομή λοξοδρομείς, χρειάζεσαι βοήθεια, κάπου να πιαστείς και να συνεχίσεις.

Υπάρχουν πολλοί στην δική σου θέση. Μα πού να τους βρεις...
Τα βιβλία σου δίνουν κίνητρα για να αναζητήσεις την γνώση. Μα είναι μόνο παγωμένες λέξεις που δεν βγαίνουν από εμπειρία.

Στο Ιντερνετ υπάρχουν σελίδες με σημεία αναφοράς στην πνευματική αναζήτηση, μα πολλές από αυτές "εμπορεύονται" την γνώση. Ισως εμπορεύονται και το φως. Κι εσύ αισθάνεσαι την ανάγκη να συνεχίσεις. Και αφήνεσαι σε κάποιους "δασκάλους" που τα "ξέρουν όλα". Σε δασκάλους που νιώθουν την λαχτάρα σου για να προχωρήσεις στο φωτεινό μονοπάτι και προσπαθούν να σε χειριστούν για να εδραιώσουν το Εγώ τους.
Αυτό τα αναθεματισμένο Εγώ που σαρώνει όλα τα αισθήματα και ισοπεδώνει την νόηση.
Που αντί να το βάλουμε "στην θέση που του αρμόζει", το αφήνουμε να αλωνίζει και να μας οδηγεί σ' ένα ατέλειωτο σκοτάδι, σε μια θάλασσα επιθυμιών, σε μια μάταιη αναζήτηση της "φαινομενικής" ευτυχίας.

Νιώθουμε την ανάγκη σου να ανοίξεις τα φτερά σου και να πετάξεις. Είμαστε κι εμείς στην δική σου θέση. Γι' αυτό αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σου, ότι καλό έχουμε αποκομίσει από το φωτεινό μονοπάτι. Για να γνωρίζεις, για να πάρεις κουράγιο να συνεχίσεις, για να βρεις τον εαυτό σου, τον Θεϊκό Εαυτό σου, που τόσο περίτεχνα μας στέρησαν τα κοινωνικά, θρησκευτικά και πολιτικά πρότυπα.

Δεν υπάρχει τέλος στο μονοπάτι του αναζητητή. Πάντα υπάρχει και κάτι ακόμα να μάθεις και να βιώσεις. Γιατί η "εμπειρία" είναι το σημαντικότερο ταξίδι που έχουμε να κάνουμε στην γη. Για να ξεδιπλωθεί η κρυμμένη μέσα μας σοφία. Για να φωτίσει η σκέψη μας και να αγκαλιάσει όλη την ύπαρξή μας.

Ας θυμηθούμε επιτέλους ποιοι είμαστε.
Είμαστε αυτά τα δειλά ανθρωπάκια, που μας έχουν επιβάλλει να είμαστε;
Είμαστε οι μίζεροι άνθρωποι, χωρίς χαρά, που κυνηγάμε τις επιθυμίες μας;
Είμαστε οι επιτυχημένοι άνθρωποι χωρίς φαντασία, που τοποθετούμε όλη την αξία του εαυτού μας σε μια αξιόλογη καριέρα;
Μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι, γεμάτοι φως και αγάπη. Είναι δικαίωμά μας.
Να έχουμε αφθονία και υγεία. Είναι υποχρέωσή μας.
Να ξεδιπλώσουμε την κρυμμένη σοφία μέσα μας. Είναι η κληρονομιά μας.
Να βρούμε τον θεϊκό Εαυτό μας, να τον αγκαλιάσουμε, για να έχει νόημα η διαδρομή μας στην γη. Είναι η δύναμή μας.

Reiki center

Γελαω...

Κάποιοι άνθρωποι γελάνε μαζί μου επειδή δείχνω διαφορετικός.

Εγώ γελάω μαζί τους επειδή όλοι τους δείχνουν ίδιοι.

Απλη ζωη , ανωτερη σκεψη.


Μαθητης του ανωτερου Εαυτου.
Αιωνιος φοιτητης της αληθειας.
Γιατι η αληθεια ,
δεν χαριζει ελπιδα.
Χαριζει κατανοηση.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΙΔΕΩΝ

" Δεν μπορεις να κρατας διαρκως το καπελο σου στο χερι. Γι'αυτο εφευρεθηκε η κρεμαστρα. Εγω βρηκα την ζωγραφικη για να κρεμαω τις ιδεες μου. Αυτο σου επιτρεπει να τις αλλαζεις και ν'αποφευγεις την εμμονη ιδεα." ,
... ειχε πει ο George Braque.

Eμεις παλι βρηκαμε τα ...Blogs!

Μια παρεα ανθρωπων που εκφραζονται , διερευνουν, αλληλεπιδρουν, εκδηλωνονται. Ισως και να υπαρχει ενα κοινο ενδιαφερον για την υφη της της ιδιας της συνειδησης , σε τελικη αναλυση. Προκειται για μια πνευματικη περιεργεια. Ειναι η αισθηση οτι εχεις ν'ανακαλυψεις κατι ιερο. Και η προσπαθεια ν'ανακαλυψει κανεις κατι ιερο , ειναι απο μονη της ιερη...Πειτε οχι στην οπαδοποιηση. Αγρυπνειτε !

Το Φαος Σατορι όπως και το Φαος Σαμαντι επιθυμει να παραμεινει καθαρο, διαφανο και βιωματικα οικολογικο κρατωντας αποστασεις απο γκουρου, οργανωμενες θρησκειες και παραθρησκευτικες ομαδες της Νεας Εποχης, πολιτικα κομματα, στοες , στολες και "αποστολες". Μακρια απο ηθικους κωδικες που μπλοκαρουν τον αυθορμητισμο και μυθους που θαβουν τον ερωτισμο. Και επιμενει στις τεχνικες προσωπικης αναπτυξης χωρις "υποπτες" φιλοσοφικες προεκτασεις.

Η Εν-θυμηση Του ΕΑΥΤΟΥ.

Ισως η Φυση μας αποκαλυπτει μονο εκεινο το μερος της πραγματικοτητας το οποιο προσδοκουμε και στο οποιο πιστευουμε.

Ο Χωροχρονος ΑΑΩ (Αγαπω χωρις ...συμφωνα)

Ο χωροχρόνος βρίσκεται εδώ απλά για να κάνει κάτι. Όταν δεν υπάρχει χρόνος, τότε δεν υπάρχει θάνατος. Υπάρχει Αγάπη. Στο μεταξύ Χορεύουμε το Χορό και παίζουμε το Παιχνίδι, επειδή η χαρά βρίσκεται στην αλλαγή της πορείας και όχι στην κατάληξη. Απλά, όσο συνεχίζεται το εσωτερικό ταξίδι, το απολαμβάνουμε, αυτό είναι η ουσία. Αυτό έχει σημασία πάνω απ’ όλα! Και η προσωπική αλήθεια του καθενός μας!

Oλες μας οι περιπετειες δεν ειναι τιποτα αλλο απο το πνευμα που ψαχνει τον Εαυτο του...


Μερικοι μαθαινουν παιρνοντας εμπειριες και
καποιοι αλλοι χανοντας συνεχως.

Χασιμο στο χασιμο , ωσοτου ερχεται η γαληνη.

Καθε ανθρωπος ανυψωνεται οταν ερθει ο καιρος του.

Ως τοτε περιπλανιεται κουραστικα.

Λαο Τσε (Ταο Τε Κινγκ)

"...μερικα αυλακια σ'ενα οργωμενο χωραφι-λιγη αμμος, πουλια, θαλασσα και ουρανος- αυτα ειναι σοβαρα θεματα, τοσο δυσκολα αλλα και ταυτοχρονα τοσο ωραια, ωστε πραγματικα αξιζει κανεις να αφιερωσει την ζωη του για να εκφρασει την ποιηση που κρυβουν μεσα τους" Βινσεντ Βαν Γκογκ

« ΟΥ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΑΡΑΤΤΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΝ, ΑΛΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΔΟΓΜΑΤΑ » ΕΠΙΚΤΗΤΟΣ


------------------------------------

Ενας καινουργιος τρόπος να κοιτάμε ενα εργο και κατ' επεκταση τον Κοσμο.

-----------------------------------

Για να διεισδυσουμε μεσα σ’ένα έργο τέχνης, θα πρέπει απλά ν’αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Το κάθε θέμα μπορεί να ειδωθεί με περισσότερους από ένα τρόπους. Λένε πως δεν υπάρχει μια και μόνη αλήθεια, μια και μόνη πραγματικότητα.

Πως ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα, καθορίζει και την πραγματικότητα του καθένα μας. « Όι χάρτες φτιάχνουν τις περιοχές και όχι οι περιοχές τους χάρτες.» Αρκεί ν' αλλάξουμε την οπτική μας γωνία και θα αποκαλυφθεί μπροστά ένας θαυμάσιος καινούργιος κόσμος.
.
Ας θυμηθούμε την ρήση του Επίκτητου:

"Ου τα πράγματα ταράττει άνθρωπον, αλλά τα περί των πραγμάτων δόγματα".

Δηλαδή, δεν είναι τα πραγματικά γεγονότα που ταράζουν τους ανθρώπους, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τα ερμηνεύουν.

Επίσης το απόφθεγμα του Πρωταγόρα

"Τότε δοκούν εκάστω, τούτω και είναι"

Δηλαδή, αν κάποιος θεωρεί κάτι σαν υπαρκτό, αυτό θα είναι και η δική του πραγματικότητα.

Η εμπειρία που έχουμε από τον εαυτό μας και τον κόσμο, δεν καθορίζεται από τα εξωτερικά ερεθίσματα- γεγονότα, αλλά από τον τρόπο που αντιδρούμε σ' αυτά! Και ο τρόπος αντίδρασης εξαρτάται από τον τρόπο ερμηνείας των συμβάντων.

Δηλαδή από το Γνωστικό μας σύστημα, που αποτελείται από το σύνολο των πιστεύω μας, τον τρόπο σκέψης, την νοοτροπία μας, όλο δηλαδή το σύνολο των νοητικών και συγκινησιακών μας προγραμματισμών.

Επίσης, στα πλαίσια της Ελληνικής ορθόδοξης παράδοσης, η Μετάνοια και η Προσευχή αποτελούν το βασικό κορμό της ορθόδοξης χριστιανικής άσκησης. Μετανοώ (από το μετά και νόηση ) σημαίνει "αλλάζω τρόπο σκέψης", δηλαδή νοοτροπία. Και η προσευχή, δεν σημαίνει απλά παράκληση (Θεέ μου κάνε με καλά), αλλά σημαίνει κυρίως "στρέφω το νου μου προς εκείνο που εύχομαι να μου συμβεί". Είναι μια εξαιρετικά δραστική τεχνική ελέγχου του νου. (Ελεγχος των λογισμών 24 ώρες το 24 ωρο).

Αλλά και ο ανθρωπολόγος Καστανέντα αναφέρει σαν βασική αρχή της διδασκαλίας του Δον Χουάν ότι " τα πράγματα δεν αλλάζουν, αλλάζεις απλώς τον τρόπο που τα κοιτάς. Αυτό είναι όλο".

Γινόμαστε αυτό που σκεφτόμαστε. Τα συναισθήματα μας δεν εξαρτώνται από τα γεγονότα, αλλά από τον τροπο που τα ερμηνευουμε.

ΙΑΝΙΣ


Μήπως γράφω από αγάπη για τους ανθρώπους;


"Όχι, γράφω για να προσφέρω στις σκέψεις μου μια ύπαρξη μέσα στον κόσμο. Κι ακόμη κι αν βλέπω εκ των προτέρων ότι οι σκέψεις αυτές θα σας αφαιρέσουν τη γαλήνη και την ηρεμία σας, ακόμη κι αν βλέπω τους πιο αιματηρούς πολέμους και την πτώση πολλών γενεών να βλασταίνουν από αυτό τον σπόρο σκέψης - μολαταύτα, θα τον σπείρω. Κάντε μ' αυτόν ότι θέλετε και μπορείτε. Αυτό είναι δική σας υπόθεση και δεν με απασχολεί."


Μαξ Στίρνερ

ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ


Επιτυχία είναι η διεύρυνση της αντίληψης, όταν περπατας δρόμο της συνείδησης.


Φθασαμε στο σημειο να ονομαζουμε πρόοδο, την ικανότητα του ανθρώπου να περιπλέκει την απλότητα...

ΘΕΛΩ ΤΟ ΦΩΣ

Μα θα κρατήσω σαν πολύτιμος λίθος
δεν το αντέχω να γίνω ένα με το πλήθος
Μένω έξω κι απ' τα μικρά κοπάδια
που τάζουν καινούργια πιο όμορφα σκοτάδια.
Όμως εγώ Θέλω το φως .

Π. Κελεσιδης

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Δικαιωση τωρα.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ.  Δικαιωση τωρα.

Ο άσπλαχνος καταστροφέας κατώτερων όντων.

Όσο ο άνθρωπος θα συνεχίζει να είναι ο άσπλαχνος καταστροφέας κατώτερων όντων, δεν θα γνωρίσει ποτέ υγεία ή ειρήνη. Γιατι όσο οι άνθρωποι θα κατασφάζουν ζώα, θα σκοτώνουν ο ένας τον άλλο. Πράγματι, αυτός που σπέρνει το σπόρο του φόνου και του πόνου δεν μπορεί να δρέψει χαρά και αγάπη.

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ
Σκέψου τη μεγαλειώδη δύναμη που είναι συγκεντρωμένη σε ένα βελανίδι!

Το θάβεις στη γη, και αυτό μεγαλώνει ραγδαία για να γίνει μια βελανιδιά! Θάψτε ένα πρόβατο, και δεν συμβαίνει τίποτα άλλο παρά σήψη.

Σταματήστε τη Βία ενάντια στα Ζώα

ΓΝΩΡΙΣΑ ΤΗΝ ΖΩΩΔΗ-ΚΤΗΝΩΔΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣΑ ΤΑ ΖΩΑΚΙΑ
... κι εγώ άρχισα να καταλαβαίνω πως αρκεί να κόψεις οπουδήποτε το λεπτό δέρμα του… πολιτισμού μας για να ξεχυθεί σαν πύον η βαρβαρότητα που δεν γίνεται να την ονομάσουμε ζωώδη, διότι μόνον οι άνθρωποι είναι ικανοι γι'αυτήν…

Καποιος να με προστατεψει...

Καποιος να με προστατεψει...

Τα ζωα ειναι φιλοι μου και δεν...συνηθιζω να τρωω τους φιλους μου.

Τα ζωα ειναι φιλοι μου και δεν...συνηθιζω να τρωω τους φιλους μου.
Τα ζώα του κόσμου υπάρχουν για τους δικούς τους λόγους. Δεν φτιάχτηκαν για τους ανθρώπους όπως οι μαύροι άνθρωποι δεν φτιάχτηκαν για τους λευκούς ή οι γυναίκες για τους άντρες.

ΤΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΑΙΣΘΑΝΟΜΕΝΑ ΟΝΤΑ ΜΕ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΡΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ.

ΤΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΑΙΣΘΑΝΟΜΕΝΑ ΟΝΤΑ ΜΕ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΡΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ.

Όσο είμαστε ζωντανοί τάφοι δολοφονημένων ζώων, πώς περιμένουμε ιδανικές συνθήκες πανω στη γη ?

Όσο είμαστε ζωντανοί τάφοι  δολοφονημένων ζώων, πώς  περιμένουμε ιδανικές συνθήκες πανω στη γη ?
"Εάν μια ομάδα όντων από άλλο πλανήτη επρόκειτο να προσγειωθεί στη Γη – όντα που θα θεωρούσαν τους εαυτούς τους τόσο ανώτερους από εμάς όσο εμείς αισθανόμαστε τους εαυτούς μας απέναντι στα άλλα ζώα – θα τους εκχωρούσαμε τα δικαιώματα εξουσίας επάνω μας τα οποία θεωρούμε ότι έχουμε επάνω στα άλλα ζώα;"

ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΜΕ ΖΩΑ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΜΕ ΖΩΑ

ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΕ ΚΕΛΙ

ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΕ ΚΕΛΙ
Να καταργηθουν οι φυλακες ανηλικων

Μια ευχη για την Λυδια

Μια ευχη για την Λυδια

ΠΕΡΙ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΠΗΓΗΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

Στις αναρτησεις μου, προθεση μου δεν είναι να
υποστηριξω, να διεκδικησω, να αυτοεπιβεβαιωθω , να προβαλω η να προπαγανδισω αποψεις-στοχασμους δικους μου η τριτων, αλλα η απλη παραθεση τους.

Επιθυμια μου είναι να εκφρασω και οχι να εκφραστω. Διεκπεραιωση και αποστασιοποιημενη παρατηρηση από την πλευρα μου. Και ο κάθε αναγνωστης, ας τις διαχειριστει κατά το δοκουν.

To ζητουμενο είναι η επιτευξη της κρισιμης μαζας.

Όπως θα προσεξατε, στις περισσοτερες αναρτησεις μου, φροντιζω εν γενει να ειμαι τυπικος στην αναφορα της πηγης, εκτος και αν συντρεχουν λογοι αγνοιας η εκ παραδρομης, ειδικα στα τσιτατα που μου ερχονται η που ανακαλυπτω μονος. Ειτε λοιπον είναι ανυπογραφα,ειτε λογω κεκτημενης ταχυτητας από τον καταιγισμο των πληροφοριων του διαδικτυου- αποθηκευονται στον σκληρο δισκο η στα ...ακασικα του ασυνειδητου νου χωρις αναφορα πηγης, κακως βεβαια, και χωρις να ξερεις αν θα τα χρησιμοποιησεις που και ποτε. Όταν βεβαια γινεται χρηση αυτων μετα από καιρο, φυσικα δεν θυμασαι.

Γι΄αυτό λοιπον θα σας παρακαλουσα να μου επισημανετε το σημειο στα μπλογκ μου, που δεν γινεται η αναφορα στην πρωταρχικη πηγη, για να επανορθωσω την οποια παραλειψη για λογους δεοντολογιας.

Οσον αφορα την θεση μου για το κοπιραιτ:

Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στον Κοσμικο νου, στο συλλογικο Ασυνειδητο, στο Μορφογενετικο πεδιο, στα Ακασικα αρχεια, στην Καρδιά μου. Είναι όλα εκεί κατοχυρωμένα. Oι επιλογές μας είναι η κληρονομιά μας.

Aυτη η σταση με προφυλασσει από το να εκφυλιστω σε χωροφυλακα του διαδικτυου μοιραζοντας εξωδικα τυπου Κουγια.

Τα πνευματικά δικαιώματα - για εικόνες-φωτογραφίες-κείμενα-βίντεο πού αναρτώνται, ανήκουν αποκλειστικά και παραμενουν ακεραια στους δημιουργούς τους. Εδω γίνεται μόνο προσωπική χρήση.

Άδεια αναδημοσίευσης:

Συμφωνα με την παραδοχη της θεωριας των μορφογενετικων πεδιων και των ακασικων αρχειων, όλοι οι άνθρωποι είμαστε "συνειδησιακά" συνδεμένοι μεταξύ μας σε ένα είδος "συνειδησιακού ίντερνετ". Η "ιδέα" κάποιου ατόμου δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ειδος συντονισμου της συνείδησης του στη συχνότητα της συγκεκριμένης ιδέας. Όλες οι ιδέες προϋπάρχουν και περιμένουν απλά να συντονισουμε τη συνείδηση μας στη συχνότητα τους. Με την λογικη αυτης της προσεγγισης, φυσικα και δεν υπάρχουν ατομικά πνευματικά δικαιώματα. Για την τάξη των πραγμάτων όμως οφείλουμε να αναφέρουμε αυτόν που "κατέβασε" την ιδέα.

Δυστυχως, παντα υπαρχουν επιτηδειοι εκδότες εντύπων, ηλεκτρονικων η μη, που εχοντας αποκλειστικο σκοπο την αυξηση του προσωπικου τους κερδους και μονο, βρισκουν χωρις κοπο έτοιμο υλικο σε καποιο από τα πολλα αξιολογα μπλογκς,την στιγμη που ο μπλογκερ ξοδευει απειρο χρονο χωρις κανενα απολυτως υλικο κερδος,υγιες κινητρο της διαδοσης, της πληροφορησης, του μοιρασματος μιας ιδεας, μιας εικονας και γενικοτερα της οποιας γνωσης.

Κάθε αναδημοσίευση λοιπον επιτρέπεται κατοπιν αδειας( ώστε να διασφαλιστει η ορθη χρηση του υλικου – σεβασμος στην χρηση του λογου η της εικονας) , υπό τον όρο ότι γίνεται ρητή και σαφής αναφορά προέλευσης του ληφθέντος περιεχομένου από τον παρόντα ιστοτοπο και με παραπομπή (link) στο συγκεκριμένο ιστολόγιο.

Ειναι ελλειψη σεβασμου και ιεροσυλια όταν το κείμενο η η φωτογραφια, εντάσσεται σε ένα ξένο προς αυτα περιβάλλον, στο πνεύμα, το ύφος και το ήθος και τελικά προσλαμβάνει ένα άλλο νόημα μερικές φορές παντελώς άσχετο με το αρχικό του. Ο Βιτγκενστάιν λέει πολύ σωστά ότι το νόημα μιας λέξης είναι ανάλογο με τη χρήση της. Το θέμα στη μπλογκοσφαιρα μας δεν είναι η αναγνωρισιμότητα. Σκοπός είναι η διάδοση της γνώσης και της άποψής μας και όχι η προβολή μας ή η αναγνώρισή μας.

Σχετικα με την ανωνυμια στο διαδικτυο.

Ο γραφων ανωνυμα είναι μια περσονα, ενώ ο γραφων επωνυμα είναι και φυσικο προσωπο και περσονα γι’αυτόν που δεν τον ξερει. Ο ανωνυμος αποδεχεται την ανωνυμια του –επιλογη του είναι, και κρινεται για την περσονα του και είναι ανυποστατο να ενοχλειται για την οποια κριση, γιατι στην ουσια κρινεις την περσονα του και όχι τον ιδιο, μια δυνατοτητα που ευλογα στερειται το φυσικο προσωπο.

Στο διαδικτυο αλλα και στην καθημερινοτητα μου υπογραφω επωνυμα, οχι για να κατοχυρωσω το ιδιοκτησιακο καθεστως των λογων μου, αλλα για ν’αναλαβω την ευθυνη των λεγομενων, επωμιζομενος και το οποιο κοστος. Και στα εργα τεχνης, ειτε είναι ζωγραφικη ειτε είναι φωτογραφια, για να διασφαλισω την ορθη χρηση, από σεβασμο στο εργο. Εχετε υπ’οψιν, ότι στην αρχαιοτητα οι καλλιτεχνες δεν υπεγραφαν τα εργα τους, πιστευοντας οτι απλα είναι μεσαζοντες στο δημιουργικο εργο.( Το χερι καθοδηγειται από την θεοτητα…)

Προσωπικα δηλωνω :

επισκεπτης, παρατηρητης, περαστικος, μεταναστης στον πλανητη γη, περιηγητης, ερευνητης, εργατης του φωτος, προσκυνητης, ταξιδιωτης, ταξιδευτης, αλητης (απ’ το αλαομαι)* στη ζωη.

Εκτιμηση μου είναι, ότι η ζωη ως φαινομενο εκφυλισμενο η μη, χρηζει σεβασμου, εστω και αν ο απωτερος σκοπος είναι ν’ ανακαλυψεις και ν’ απολαυσεις διασκεδαζοντας την απολυτη ανοησια των εκδηλωσεων της.

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

TRANSLATE ME

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

FEEDJIT Live Traffic Feed