Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι πρέπει να τρώμε την σήμερον.
Υπάρχουν ερωτήσεις που ζαλίζουν το νου μας, όπως: Πόσο κακό είναι να τρώω μοσχάρι ή χοιρινό; Αν είναι οργανικό είναι καλύτερα; Είναι κακό να ανατρέφουμε ζώα για την ανθρώπινη διατροφή;
Αν διαβάσετε το βιβλίο, « Diet For A New America » του John Robbins , είναι πολύ πιθανό να σταματήσετε να τρώτε κρέας αμέσως μετά το κεφάλαιο που αναφέρει το πώς συμπεριφέρονται στα ζώα μέχρι τη σφαγή τους. Μόνο και μόνο για τραφούμε εμείς, κακοποιούμε βάναυσα τα καημένα τα ζωντανά.
Όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά τώρα πια. Το ενδιαφέρον για να γίνουμε χορτοφάγοι έχει μετατοπιστεί περισσότερο στην θετική επίδραση για το περιβάλλον.
Η κακοποίηση των ζώων που περιμένουν να σφαγιασθούν είναι ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας, αλλά υπάρχουν ακόμα παράγοντες κοινωνικοί, περιβαλλοντικοί και υγείας, για να αποφύγουμε να τρώμε ζωικά προϊόντα.
Μία σχετικά πρόσφατη έκθεση πάνω σε μία έρευνα του Pew Charitable Trusts και του John Hopkins Bloomberg School of Public Health, αναφέρει:
“Το παρόν σύστημα παραγωγής της τροφής από ζώα –στις ΗΠΑ- δεν είναι βιώσιμη και δείχνει ένα απαράδεκτο επίπεδο ρίσκου για τη δημόσια υγεία και βλάβης για το περιβάλλον, καθώς και μία άσκοπη βλάβη στα ζώα που ανατρέφουμε για να γίνουν τροφή μας.”
Πως επηρεάζει το περιβάλλον το κρέας
Μεγάλη συμβολή στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού και ενέργειας.
Χρησιμοποιεί πολύ μεγάλες εκτάσεις γης, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καλλιέργεια αγαθών που θα έτρεφαν περισσότερο κόσμο.
Αέρια του Θερμοκηπίου
Η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλείται από τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία προέρχονται από μία σειρά πηγών. Οι δύο σημαντικότερες είναι :
To Διοξείδιο του άνθρακα ( CO 2) που δημιουργείται από την καύση ορυκτών καυσίμων.
Το μεθάνιο, που προέρχεται από διάφορες πηγές, όμως μία τεράστια ποσότητα δημιουργείται από τις ζυμώσεις της κοπριάς και από τα ζώα φάρμας και τα…αέριά τους! Τα ζώα σε φάρμες παράγουν το 37% μεθανίου –από ανθρώπινη δραστηριότητα- παγκοσμίως!.
Ας το συγκρίνουμε με την καθημερινότητά μας. Αν οδηγούμε το αμάξι μας για 3 ώρες και να έχουμε ταυτόχρονα αφήσει τα φώτα του σπιτιού μας ανοικτά, θα εκπέμψουμε λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου από αυτά που εκπέμπονται για την παραγωγή
Και βέβαια δεν υπολογίζουμε την ποσότητα ενέργειας και καυσίμων που χρειάζονται για μεταφορά και επεξεργασία των ζωικών προϊόντων…
Νερό. Απόβλητα και μόλυνση
Τα νέα σε αυτόν τον τομέα είναι εξίσου καταστρεπτικά. Σύμφωνα με μία μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, χρειάζονται
Γη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί καλύτερα για τη διατροφή μας
Στις ΗΠΑ, οι καλλιέργειες για ζωικές τροφές χρειάζονται το 80% της αγροτικής γης και σχεδόν το 50% της παροχής νερού. Ακόμα υπάρχει το φαινόμενο της καύσης και κοπής δασών, ειδικά στη Νότιο Αμερική, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αυτές οι εκτάσεις για βοσκοτόπια, αυξάνοντας έτσι την εξαφάνιση της πανίδας, βλάπτοντας το οικοσύστημα και μειώνοντας το οξυγόνο στον πλανήτη μας.
Τι γίνεται με το οργανικά παραγόμενο κρέας; Τα ίδια προβήματα γης, νερού και μεθανίου υπάρχουν, αλλά τουλάχιστον χρησιμοποιούνται λιγότερες ορμόνες, χημικά και κάποιες φορές, λιγότερη βαναυσότητα στα ζώα. Τα πουλερικά ελευθέρας βοσκής, είναι επίσης καλύτερα, γιατί παράγονται λιγότερα απόβλητα και χρησιμοποιούνται λιγότερα τοξικά χημικά στην τροφή τους.
Όταν είμασταν μικροί, η μαμά μας κυνηγούσε να φάμε ένα φρούτο ή το πιάτο με το σπανακόρυζο. «Φάτε το σπανάκι σας» λοιπόν ιδιαίτερα αν είναι οργανικά παραγόμενο. Η μη κατανάλωση κρέατος σημαίνει λιγότερο χρησιμοποιημένο νερό, λιγότερη σπατάλη ενέργειας, περισσότερη διαθέσιμη γη για καλλιέργειες που θα θρέψουν περισσότερο κόσμο, και πολύ λιγότερο μεθάνιο να συμβάλλει στην παγκόσμια περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Φαίνεται απλό και εύκολο, ότι μπορούμε –ως άτομα- να κάνουμε κάτι τόσο αποτελεσματικό για να μειωθεί η παγκόσμια υπερθέρμανση. Να μειώσουμε ή να εξαλείψουμε από τη διατροφή μας τα ζωικά προϊόντα!
John Robbins - The Food Revolution. How your diet can help save your life and the world