«Όταν ένας άνθρωπος πάσχει από μιά αυταπάτη, αυτό καλείται παράνοια.
Όταν πολλοί άνθρωποι πάσχουν από μιά αυταπάτη, αυτό καλείται Θρησκεία».
Oλόκληρη η κοινωνία μας έχει άβουλα συμβιβαστεί με την ιδέα, ότι η πίστη πρέπει, για κάποιο λόγο, να μεταχειρίζεται με υπερβάλλοντα σεβασμό. Ακόμα και μή θρησκευόμενα άτομα έχουν δεχθεί την ιδέα, ότι η πίστη θα πρέπει να είναι έξω από το πεδίο της κριτικής, επειδή μονάχα είναι πίστη.
Ενώ ευχαρίστως κάποιος θα έκανε κριτική για τις πολιτικές απόψεις κάποιου άλλου, για το γούστο του στην τέχνη, την ομάδα ποδοσφαίρου που υποστηρίζει, είτε για τις απόψεις του για το κυνήγι, ή την κατοχή όπλων, ή κάτι παρόμοιο, όταν αφορά την πίστη πρέπει όλοι μας να κάνουμε πίσω και να πούμε:
«Όχι, όχι, δεν μπορούμε να κάνουμε κριτική στην πίστη. Δεν το κάνουμε αυτό, δεν είναι καλοί τρόποι το να κάνεις κριτική στην πίστη ».
Ειναι καιρός να αρχίσουμε να ασκούμε κριτική στην πίστη εγκαταλείποντας αυτό το κοινωνικό συμβόλαιο του αυτόματου de facto σεβασμού προς τη θρησκευτική πίστη. Η αλήθεια είναι, ότι χωρίς αυτή τη σύμβαση “καλών τρόπων”, που διαπερνά την κοινωνία μας, η πίστη δεν θα άντεχε την κριτική, επειδή δεν έχει πουθενά αλλού να κρατηθεί. Πώς μπορείς να υπεραμυνθείς μιά θέση, όταν εξ ορισμού δεν υπάρχουν επιχειρήματα, για να την υποστηρίξουν;
Ο τίτλος της ταινίας στα Αγγλικά είναι «Τhe God Delusion», ομώνυμος με το best seller βιβλίο του Bρεταννού βιολόγου καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Richard Dawkins.
Στο ντοκυμαντέρ αυτό (σε πέντε δεκάλεπτα κομμάτια) ο Dr. Dawkins υποστηρίζει, ότι υπερφυσικός δημιουργός δεν υπάρχει και ότι η πίστη σε κάποιο θεό είναι απλά μιά ανθρώπινη αυταπάτη. Επίσης καταδεικνύει το πώς ο Μεσαίωνας επιβιώνει στην εποχή μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου