«Αν οι φλέβες μεταφέρουν το αίμα για να χτυπάει δυνατά η καρδιά μας,
οι ανθρώπινες ιστορίες μεταφέρουν τις αλήθειες ώστε να ηχεί κρυστάλλινο το συλλογικό πεπρωμένο που συνδέει τις αμέτρητες ανθρώπινες ψυχές.
Οι κοινωνοί των ανθρώπινων ιστοριών έχουν το ίδιο χρέος με τους εξομολογητές των ανθρώπινων ψυχών»
Το caravan project με τη στήριξη μιας ομάδας καλλιτεχνών και ερευνητών παρουσιαζει την σειρα «Υπέροχοι Άνθρωποι».
Σ’ αυτό το τμήμα της εργασίας περιλαμβάνεται μια σειρά από ντοκιμαντέρ, τα οποία βασίζονται σε ανθρώπους ξεχωριστούς που μέσα από τα μάτια τους θα φανερώνεται ο τόπος, ο τρόπος και η φιλοσοφία ζωής που ασπάζονται και που με αυτή πορεύονται. Στόχος είναι να φέρουν στο προσκήνιο ανθρώπινες ιστορίες που μπορούν να συγκινήσουν και να εμπνεύσουν με την αυθεντικότητα τους, ιστορίες που θα φωτίζουν ιδιαίτερους ανθρώπους, με ζωντανό πνεύμα και ξεχωριστή στάση ζωής.
Στόχος του caravan project είναι να κοιτάξουμε τον κάθε τόπο της Ελλάδας μέσα από τα μάτια τους, και ταυτόχρονα να μεταδώσουμε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής έξω από τα συνηθισμένα. Το ντοκιμαντέρ «Ο Τυφλός Ψαράς», είναι το πρώτο από τη σειρά «Υπέροχοι Άνθρωποι» και αφορά τη ζωή του Γιάννη Κουκούμιαλου, ενός τυφλού και χωρίς χέρι ψαρά, στο χωριό της Λαγκάδας, στη Χίο.
«Ο Τυφλός Ψαράς» της Θέκλας Μαλάμου ολοκληρώθηκε σε διάστημα τεσσάρων μηνών κατά τη διάρκεια γυρισμάτων του ομώνυμου ντοκιμαντέρ που συνδημιούργησε με το Στρατή Βογιατζή. Μέσα από αυτές τις εικόνες, βλέπουμε τον κυρ Γιάννη σε διάφορες στιγμές της ζωής του, σε βόλτες όπου η απλότητα, η χαρά, το γέλιο, το όνειρο μέσα στην πραγματικότητα, μα κυρίως η φαντασία ήταν τα συστατικά για ένα «ταξίδι» που δεν θα’θελα ποτέ να τελειώσει…
O Γιάννης Κουκούμιαλος έχασε την όραση και το χέρι του, στην ηλικία των έντεκα χρόνων από εναπομείνουσα νάρκη του πολέμου του 1940. Γεννημένος σ’έναν ναυτικό τόπο, στην Λαγκάδα της Χίου, μυείται από μικρό παιδί στην τέχνη του ψαρέματος. Μετά από τον τραυματισμό και την ανάρρωσή του και έχοντας στο μυαλό του όποια γνώση του έχει τυπωθεί μέχρι αυτή την ηλικία γύρω απ’την ναυτοσύνη, συνεχίζει να βρίσκεται μέσα σε ψαροκάικα έχοντας όμως πλέον μια διαφορετική παράμετρο στη ζωή του, αυτή της επίκτητης αναπηρίας του.
Σε ηλικία είκοσι χρονών πηγαίνει σε σχολή τυφλών στην Αθήνα όπου και κάθεται για δύο χρόνια και ξαναεπιστρέφει στη Χίο γιατί δεν μπορεί να συνηθίσει τον αστικό τρόπο ζωής. Συμβιβασμένος πλέον με τις δυσκολίες που γεννώνται από την απώλεια της όρασής του και του χεριού του, συνεχίζει να ψαρεύει έχοντας πλάι του έναν δικό του άνθρωπο και συγγενή του, την Πλουμή, στην οποία και μεταδίδει όλες τις γνώσεις του ψαρέματος. Η στιγμή όμως που θα αρχίσει και μόνος του πλέον να ταξιδεύει και να ψαρεύει, δεν αργεί να έρθει. Με εικόνες πραγματικές, αυτές των παιδικών του χρόνων, με έναν κόσμο ταξινομημένο και οργανωμένο που κατασκευάζει στο μυαλό του, με τη διαίσθησή του και μια δύναμη θεική…όπως λέει και ο ίδιος, συνθέτει το χάρτη του και παρέα μ’αυτόν ταξιδεύει τα τελευταία εβδομήντα χρόνια μες τη θάλασσα.
Στο ντοκιμαντέρ «Ο Τυφλός Ψαράς» σαλπάρουμε με τον κυρ Γιάννη σε ένα ταξίδι που το παραμύθι και ο ρεαλισμός είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, φανερώντας τις αντιθετικές και συναρπαστικές δυνάμεις που χρωματίζουν την ανθρώπινη ψυχή. Βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια αυτού του υπέροχου ανθρώπου, σε μια πορεία που αποκαλύπτει το σθένος και την υπέρβαση του ανθρώπινου πνεύματος.
Θέκλα Μαλάμου
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου